4 Ιουνίου 2019

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Πληγώθηκε η Αριστερά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

«Πληγώθηκε πολύ η Αριστερά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ας μην πούμε ονόματα. Αριστερός είναι αυτός που κάνει αριστερά πράγματα, όχι αυτός που λέει ότι είναι. Αριστερά είναι τρόπος ζωής, όχι λόγου» αναφέρει η βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ετών 92, μιλώντας στην "Καθημερινή" και προσθέτει: «Οποιος θέλει μόνο να μιλάει αλλά δεν ξέρει να ακούει, όποιος δεν υπερασπίζεται ακόμα και τον αντίπαλό του όταν αδικείται, παύει για εμένα να είναι αριστερός.
Η μεγαλύτερη αρετή είναι να υπερασπίζεσαι το δίκαιο του αντιπάλου σου. Γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας ενάρετος πολιτικός. Κι αν εξακολουθώ να λέω πως είμαι αριστερή, είναι γιατί ακόμα ελπίζω σε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και σε μια παιδεία που θα διδάσκει την αρετή».

Μιλώντας για την "αναξιοπιστία της πολιτικής" αναφέρει: «Οταν στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που δεν ξέρουν όχι μόνο τι είναι η Ευρώπη και πώς δουλεύει αλλά ούτε μία ξένη γλώσσα, η αναξιοπιστία της πολιτικής μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Οταν στέλνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο Πολάκηδες συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Οταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί». Ήταν η φράση που προκάλεσε την αντίδραση (την παραθέτουμε στη συνέχεια) του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη

Σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και είδικότερα την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σημειώνει: «Περίμενα να είναι χειρότερα τα αποτελέσματα. Στη Γαλλία, η Λεπέν βγήκε μεν πρώτη αλλά με πολύ μικρή διαφορά από τον Μακρόν και πήρε λιγότερες ψήφους από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Γενικά, σε όλη την Ευρώπη, κερδισμένοι είναι αναμφίβολα οι Οικολόγοι – κόμματα, δηλαδή, που βρίσκονται απέναντι από την Ακροδεξιά κι αυτό είναι θετικό μήνυμα. Δεν με τρομάζει, λοιπόν, η Ακροδεξιά: είναι σαν το σπυρί που πρέπει να μεγαλώσει για να το σπάσουμε και να βγάλουμε το πύον. Κι έχω την αίσθηση ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει».

Στην ερώτηση "τι είναι για τη σημερινή Ελλάδα η Βόρεια Μακεδονία;" δίνει τη εξής απάντηση: «Η επιλογή του ονόματος ήταν τεράστιο λάθος, πιο μεγάλο κι από το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας. Ανέκαθεν ήμουν υπέρ του όρου "Νέα Μακεδονία". Γιατί η Βόρεια Μακεδονία προϋποθέτει και τη Νότια, είναι αναπόφευκτος ο συνειρμός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βόρεια είναι κράτος και η Νότια, αυτή που υπονοείται, επαρχία, Περιφέρεια ενός άλλου κράτους. Το απεύχομαι, φυσικά, αλλά φοβάμαι πως κάποια στιγμή αυτό ίσως δημιουργήσει προβλήματα».

Η ανάρτηση Πολάκη για την Αρβελέρ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στο γνωστό του ύφος, σχολίασε μέσω Facebook, τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Στην ανάρτησή του, ο κ. Πολάκης αναφέρει: 
«Είπε η κυρία Πρύτανης που έχει δηλώσει «υποταγή» στον Κυριακό Μητσοτάκη από τον Νοέμβρη του ’15, και με ποίημα μάλιστα... αφού είχε στηρίξει και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για να μας σώσει... ΟΛΕΣ οι εφεδρείες του συστήματος στη μάχη για να βγει ο Κυριάκος...
Υ.Γ. Με ξέρατε και χθες κυρία Πρύτανης όσον αφορά τη μόρφωση, τις σπουδές μου,τους βαθμούς μου,τη δουλειά μου ως γιατρός; Διαβάσατε τι έχουμε καταφέρει 4 χρόνια στο χώρο της δημόσιας υγείας που παραλάβαμε σε αποσύνθεση ή ενημερώνεστε μόνο από τα ρεπορτάζ των σταθμών ΣΚΑΪ και Σταρ;
Ή μήπως έχετε τυφλωθεί από τα πτυχία και την αισθητική των κυρίων Γεωργιάδη, Μπογδάνου, Αϊβαλιώτη κλπ κλπ;
ΚΑΘΕΙΣ ΕΦ Ω ΕΤΑΧΘΗ...
Ο λαός θα αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Αυτά και ΤΕΛΟΣ .»
 


Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ απαντά στον Πολάκη

Σε δήλωσή της στην "Καθημερινή" το πρωί της Τρίτης η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ μεταξύ άλλων αναφέρει:
«...Σήμερα έμαθα ότι με βρίζει ο Παύλος Πολάκης. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς μου προσάπτει. Δεν έχω ψηφίσει ούτε μια φορά στην Ελλάδα, δεν έχω πάρει ούτε μια δραχμή από το ελληνικό Δημόσιο, ζω χάρη σε ό,τι έχω δημιουργήσει στη Γαλλία. Δεν θα σχολιάσω την ανάρτησή του. Αλλά σκεφτείτε να μη με έβριζε – θα αυτοκτονούσα! (Γελάει) Ένα μόνο θα σας αναφέρω: από τη μια πλευρά μου επιτίθεται η Χρυσή Αυγή και από την άλλη ο Πολάκης. Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι έχω δίκιο. Και κάτι ακόμα: ο μόνος Πολάκης που θέλω να ξέρω είναι ο Γεώργιος Πολάκης, ένας από τους σημαντικότερους αγιογράφους μας, μαζί με τον Γεώργιο Κλώντζα...»

Πηγή: kathimerini.gr

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ στο: Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στην «Κ»: Αριστερός είναι αυτός που κάνει αριστερά πράγματα, όχι αυτός που λέει ότι είναι






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου