9 Ιουνίου 2019

Γιάννης Μπουτάρης: Κληρονομιά μου στην πόλη η εξωστρέφεια

Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για την παραμονή του στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ο νέος ένοικος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που ετοιμάζεται να «ενθρονιστεί» την 1η Σεπτεμβρίου, έκανε την Πέμπτη την πρώτη «περαντζάδα» – όχι πάντως για να γνωριστούν. Τέως και νυν δήλωσαν ενώπιον της κάμερας για τις συγκρούσεις του παρελθόντος «περασμένα ξεχασμένα». Ο χρόνος θα δείξει.

Είναι δεινός αφηγητής, δεν μασάει τα λόγια του 
ο Γιάννης Μπουτάρης. Ορισμένα από όσα είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στη συνέχεια:

– Ψήφισα Ταχιάο, το λέω χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Και ψήφισα Ταχιάο διότι πιστεύω ότι έχει καλύτερες οργανωτικές ικανότητες. Με τον Ζέρβα είχα δουλέψει, τον είχα αντιδήμαρχο. Στη διαδρομή βγήκαν οι διαφορές μας. Τελικά φτάσαμε να έχουμε μια αντίδραση από τη μεριά του η οποία τον οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση. Από τη συμπεριφορά του είχα συνειδητοποιήσει, από τότε ακόμα, ότι έχει βάλει πλώρη να γίνει δήμαρχος... Καλά έκανε. Και το έκανε πολύ καλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα...

– Πιστεύω ότι ο Ταχιάος έκανε δύο-τρία πολύ χοντρά λάθη. Δηλαδή, δεν τα βάζεις με τον ΠΑΟΚ παραμονή εκλογών. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Ζέρβα. Δεν λες ότι θα ιδιωτικοποιήσω την καθαριότητα ακόμα και αν θέλεις να την ιδιωτικοποιήσεις, δεν λες για τον ΟΑΣΘ ότι θα καταργήσεις την κάρτα ελευθέρας. Δεν λες πράγματα που δεν τα θέλει ο κόσμος. Και επιπλέον, φαίνεται ότι δεν μίλησε στους νέους. Ο Ταχιάος πήγαινε στα μπαράκια και έδινε την εντύπωση στους νέους ότι ήρθε ο «θείος».

– Αυτό που έγινε τώρα με 16 παρατάξεις είναι ελαφρώς γελοίο. Ευνόησε τα μέγιστα προσωπικές φιλοδοξίες. Εγώ ήμουν από τους λίγους δημάρχους που τάχθηκα και τάσσομαι υπέρ της απλής αναλογικής αλλά με ασφαλιστικές δικλίδες. Επιβάλλεται σε κάποια θέματα να υπερισχύει η βούληση του δημάρχου. Διότι, σε τελευταία ανάλυση, ο κόσμος αυτόν έβγαλε δήμαρχο, το πρόγραμμά του ψήφισε. Αν δεν μπορεί να υλοποιήσει ο δήμαρχος το πρόγραμμά του λόγω αντιπολιτευτικής διάθεσης, τι κάνουμε τότε; Σε όλη την Ευρώπη στους δήμους έχουμε απλή αναλογική. Η απλή αναλογική πρέπει να μείνει αλλά να βελτιωθεί.

– Εγώ αφήνω μια παρακαταθήκη, πιστεύω ότι έκανα πέντε πράγματα και όπως λέει ο κόσμος ανοίξαμε την πόλη στον έξω κόσμο. Πες μου ποιος δήμαρχος θα έρθει και θα θελήσει να χρεωθεί το κλείσιμο της πόλης στο καβούκι της; Αλλά αν καθίσουν να σκεφθούν πόσο συμφέρει τη χώρα αυτή η ιστορία, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Εδώ είναι το χρέος της πολιτικής ηγεσίας να εξηγήσει στον κόσμο τι λέει αυτή η γ... η συμφωνία, τι δεσμεύσεις έχουμε εμείς, τι έχουν οι άλλοι. Αυτό όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά υπήρξε παραπληροφόρηση. Βγαίνουν διάφοροι εθνικοπατριώτες τύπου Βελόπουλου, και λένε ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία. Πού την πουλήσαμε, σε ποιον μπακάλη την πουλήσαμε, πουλιέται η Μακεδονία; Τι να πω... 

«Αφήνω εύφορο χώμα για να καλλιεργήσουν οι επόμενοι», λέει ο Γιάννης Μπουτάρης στον Σταύρο Τζίμα. 

– Η Φώφη θέλει να αποκαταστήσει μια αρχηγική φυσιογνωμία, αλλά στο ταβάνι να πηδάει δεν θα τα καταφέρει. Hταν ατόπημα που έδιωξε τον Βενιζέλο. Αν ήμουν εγώ στη θέση της, θα έστελνα τον Καμίνη στην Ευρωβουλή. Ο Καμίνης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα και χάνεται στον δήμο και στη Bουλή. Θα έλεγα στον Βενιζέλο, θέλεις να πας πρώτος στο Επικρατείας; Πήγαινε πρώτος. Ο Βενιζέλος είναι μεγάλο πολιτικό μέγεθος, δεν επιτρέπεται να κυνηγάει σταυρό στις εκλογές.

– Πιστεύω ότι (
τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές) θα τις κερδίσει η Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης είναι ένας άξιος ηγέτης, τον γνωρίζω και προσωπικά, και θα είναι ένας πολύ καλός πρωθυπουργός, πρόκειται για πολύ άξιο άτομο. Αν βάλει υπουργούς όχι μόνο πολιτευτές αλλά και τεχνοκράτες, θα πετύχει.

– Αφήνω (πίσω μου) εύφορο χώμα για να καλλιεργήσουν οι επόμενοι. Κάθε αλλαγή έχει στην αρχή τις δυσκολίες της. Ο κάθε καινούργιος δήμαρχος θα επιβάλει τους δικούς του ρυθμούς, θα βάλει στη λειτουργία του δήμου τη σφραγίδα της δικής του προσωπικότητας. Εγώ ήμουν της λογικής αφήστε τα γίδια ελεύθερα. Οταν έχεις δέκα ανθρώπους τους οποίους οδηγείς, όπως ο τσοπάνης οδηγεί το κοπάδι –το όνειρο της ζωής μου ήταν να γίνω ο τσοπάνης, και μου έχει μείνει από το Νυμφαίο– το να πεις ότι αφήνω τα γίδια ελεύθερα, εννοείς ότι αφήνω το κάθε ένα να αναδείξει την προσωπικότητά του, να δημιουργήσει, να συνθέσει.

– Με τα παιδιά μου τα κουβέντιαζα από καιρό και όλα τους επέμεναν να μην ξανακατέβω (στις δημοτικές εκλογές). Φτάνει πια, έδωσες πολλά χρονιά από τη ζωή σου, μου έλεγαν. Μην ξεχνάμε ότι ήμουν και δύο χρόνια στην αντιπολίτευση. Προσωπικά αισθανόμουν ότι είχα στεγνώσει, δεν είχα άλλη διάθεση και είπα μέσα μου: Ας έρθει κάποιος άλλος. Και αυτό το έχω κάνει πολλές φορές στη ζωή μου, ακόμα και στη δουλειά μου. Οταν το 2002 είδα ότι τα πράγματα στα κρασιά πήγαιναν καλά, είπα στα παιδιά μου: Πάρτε τα όλα, δώστε μου ένα χαρτζιλίκι και άντε γεια. Οταν δεν έχω να δώσω κάτι άλλο σηκώνομαι και φεύγω. (...)

Πηγή: kathimerini.gr 
Φωτογραφίες: Αλ. Αβραμίδης






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου