4 Ιουνίου 2019

Liberation: Ο Τσίπρας έχασε στο πόκερ

"Ο Τσίπρας έχασε στο πόκερ" αναφέρει η γαλλική Liberation σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλά σε τι ελπίζουν τώρα οι Έλληνες; Τουλάχιστον "οι επενδυτές ελπίζουν σε αλλαγή πολιτικής" αναφέρει η γερμανική Handelsblatt.

Liberation: Ο Τσίπρας έχασε στο πόκερ*

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέτρεψε την προεκλογική του εκστρατεία σε μία μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ηγέτη της ΝΔ και υπέστη συντριπτική ήττα. Ανακοίνωσε το βράδυ της 26ης Μαΐου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ελπίζοντας να σωθεί αλλά αυτό δεν συνέβη» σχολιάζει η Liberation αναφερόμενη στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Tο βράδυ της Κυριακής, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, η ελληνική Αριστερά ισοπεδώθηκε από το γαλάζιο κύμα της συντηρητικής Δεξιάς», σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχασε το παιχνίδι πόκερ. Στο τέλος του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την Κυριακή, ο χάρτης της Ελλάδας καλύφθηκε με γαλάζιο χρώμα, το χρώμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Δώδεκα από τις συνολικά 13 περιφέρειες πέρασαν τώρα στα χέρια της Δεξιάς. Μόνο η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, παραμένει κόκκινο και πράσινο. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, της Ελλάδας, πέρασαν επίσης στα χέρια της ΝΔ. Την Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη, την πήρε το ΚΚΕ, το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ένα πολύ δογματικό κόμμα που τρέφει έμφυτο μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ηγέτη του, Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζεται στο δημοσίευμα. 


Handelsblatt: "Οι επενδυτές ελπίζουν σε αλλαγή πολιτικής"**

"Οι επενδυτές ελπίζουν σε αλλαγή πολιτικής" επιγράφεται ανάλυση στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα "στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες εκλέγουν νέο Κοινοβούλιο. Αλλά οι επενδυτές ψηφίζουν από τώρα: στο προοίμιο πιθανής νίκης της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας προμηθεύονται ελληνικές μετοχές. Στις αρχές της εβδομάδας οι κυριότερες μετοχές συνέχισαν την άνοδό τους στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο δείκτης Athex Composite έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα μηνών με 835 μονάδες, αφήνοντας πίσω του το σημαντικό όριο των 830 μονάδων". 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το πάρτυ στο χρηματιστήριο είναι μία αντίδραση στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαίου. Η αντιπολιτευόμενη Ν.Δ. κατάφερε να κερδίσει την αναμέτρηση με μία απρόσμενα μεγάλη διαφορά της τάξεως των δέκα ποσοστιαίων μονάδων (...) Και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που διεξάγονταν παράλληλα, η ΝΔ είχε καθαρό προβάδισμα. Σε πολλές πόλεις και περιφέρειες οι Συντηρητικοί κατοχυρώνουν την υπεροχή τους στον δεύτερο γύρο".

Συνεχίζοντας την ανάλυση ο ανταποκριτής της Handelsblatt επισημαίνει ότι "μετά τη μεγάλη αποτυχία των ευρωεκλογών ο Τσίπρας επιχειρεί τη φυγή προς τα εμπρός και επισπεύδει για τις 7 Ιουλίου τις βουλευτικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Αλλά οι πιθανότητες να αλλάξει μέχρι τότε το κλίμα προς όφελός του είναι ελάχιστες. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν μία καθαρή νίκη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη". 

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στα μαγέθη της ελληνικής οικονομίας, για να σημειώσει ότι "ιδιαίτερα με την προοπτική κυβερνητικής αλλαγής τον Ιούλιο, μετοχές και ομόλογα από την Ελλάδα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές".

Πηγές: 
*kathimerini.gr , **Deutsche Welle 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου