«Ο Πούτιν θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας», λέει, «παρότι ο τελευταίος ήταν πολύ πιο καλλιεργημένος». Ο δε Τραμπ ποιον του φέρνει στο μυαλό; «Μα, τον Ιούλιο Καίσαρα, αν και έχουν πολλές διαφορές...».
Επάνω αριστερά: Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ φωτογραφημένος (φωτ. Βαγγέλης Ζαβος) στην αίθουσα τιμών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ομότιμου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο New College της Οξφόρδης, στην Μαργαρίτα Πουρνάρα και την Καθημερινή, στην συνέχεια:
(...) Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη χώρα μας (ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ) προσκεκλημένος της Σχολής Ευελπίδων –όπου και τον συναντήσαμε– για να μιλήσει στους σπουδαστές της για τις στρατιωτικές τακτικές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδιαίτερα κατά τη Μάχη στην Ισσό το 333 π.Χ.
Μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω πώς αυτές μπορούν να αποτελούν εφόδιο σε μια εποχή που η έκβαση των πολέμων έχει να κάνει με τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογικές μεθόδους.
«Tότε, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, ο Αλέξανδρος κατάφερε να ανατρέψει τις εις βάρος του συνθήκες και να εμψυχώσει τους στρατιώτες του με πυγμή, διαύγεια και πειθώ. Πολλούς αιώνες αργότερα ο ίδιος ο Ναπολέοντας έλεγε ότι το ηθικό μιας στρατιάς είναι ανώτερο και από τον οπλισμό. Αλλά ας έρθουμε και στην εποχή μας», εξηγεί. «Ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας μάς έδειξε πως τα drones μάς πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Κι όμως, στις πρώτες ημέρες της εισβολής ολιγάριθμοι Ουκρανοί κατάφεραν και προκάλεσαν τρομερές ζημιές στα ρωσικά τανκς. Ακόμη και στον πόλεμο εξ αποστάσεως το θάρρος είναι προσωποπαγές. Σήμερα οι στρατηγοί δεν καβαλάνε άλογα ούτε εφορμούν με ξίφη να πετσοκόψουν πρώτοι τους Πέρσες.
»Αυτό που μας διδάσκει ο Μακεδόνας είναι πως ένας ηγέτης δεν πρέπει να ζητάει κάτι που ο ίδιος δεν θα έκανε. Oταν ο Αλέξανδρος τραυματιζόταν, περιφρονούσε τις πληγές του και έτρεχε να φροντίσει τους στρατιώτες του. Γι’ αυτό καμιά φορά τα βάζω και με τους Αμερικανούς και Βρετανούς μάνατζερ, που θεωρούν τους εαυτούς τους καλούς στρατηγούς. Εστω και μία στο τόσο πρέπει να είσαι με το προσωπικό και να κάνεις κι εσύ αυτό που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι. Μόνο έτσι τους δίνεις κίνητρο, όχι με εντολές κλεισμένος σε ένα γραφείο».
Ενας άνθρωπος που ξέρει την παγκόσμια Ιστορία απέξω και ανακατωτά περίμενε ότι θα βρισκόμασταν εν έτει 2025 με δύο μαινόμενους πολέμους;
Ενας άνθρωπος που ξέρει την παγκόσμια Ιστορία απέξω και ανακατωτά περίμενε ότι θα βρισκόμασταν εν έτει 2025 με δύο μαινόμενους πολέμους;
«Φοβάμαι μην καταλήξουμε να έχουμε και έναν τρίτο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», λέει. «Δεν εκπλήσσομαι για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Oσο για τον Πούτιν, ίσως η ευκαιρία να τον προσεγγίσει η Ευρώπη χάθηκε μετά τον Γέλτσιν. Σαφώς περίμενα ότι θα εισέβαλλε στην Ουκρανία. Θυμάμαι την εικόνα του Μακρόν και άλλων ηγετών να τον επισκέπτονται και να κάθονται στη μία γωνία ενός μακριού τραπεζιού. Είχαν ψευδαισθήσεις ότι μπορούσαν να τον επηρεάσουν μάλλον. Βέβαια κι εκείνος με τη σειρά του έπεσε έξω όταν πίστευε ότι θα κατακτήσει το Κίεβο σε μία εβδομάδα.
»Ο Πούτιν θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας, παρότι ο τελευταίος ήταν πολύ πιο καλλιεργημένος. Παρά ταύτα ισοπέδωσε σαν τη Μαριούπολη καμιά 30ριά πόλεις στον ελληνικό βορρά για να επιβληθεί και ύστερα είπε στους Αθηναίους και τους άλλους Eλληνες αυτό που ήθελαν να ακούσουν περί μόνιμης ειρήνης. Κακώς τον εμπιστεύτηκαν».
Αν ο Ρώσος ηγέτης μοιάζει με τον πατέρα του Αλέξανδρου, ο Τραμπ ποιον του φέρνει στο μυαλό;
»Ο Πούτιν θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας, παρότι ο τελευταίος ήταν πολύ πιο καλλιεργημένος. Παρά ταύτα ισοπέδωσε σαν τη Μαριούπολη καμιά 30ριά πόλεις στον ελληνικό βορρά για να επιβληθεί και ύστερα είπε στους Αθηναίους και τους άλλους Eλληνες αυτό που ήθελαν να ακούσουν περί μόνιμης ειρήνης. Κακώς τον εμπιστεύτηκαν».
Αν ο Ρώσος ηγέτης μοιάζει με τον πατέρα του Αλέξανδρου, ο Τραμπ ποιον του φέρνει στο μυαλό;
«Μα, τον Ιούλιο Καίσαρα, αν και έχουν πολλές διαφορές. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να εκλεγεί δεύτερη φορά. Ας σκεφτούμε όμως αυτούς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους που έχασαν τις δουλειές τους σε εργοστάσια επειδή αυτά “μετακόμισαν” στην Κίνα, που μάλλον δεν πολυσυμπαθούν τους μαύρους και που θεωρούν ότι καταναλώθηκε πολύς χρόνος για το αν οι άνδρες είναι άνδρες και οι γυναίκες γυναίκες. Κανείς δεν τους άκουσε. Ο Τραμπ, που έχει ταλέντο στο να απλοποιεί και να πυκνώνει τον λόγο, προσπάθησε να δώσει μια απάντηση. Προφανώς έδωσε τη λάθος απάντηση, αλλά το πρόβλημα της οργισμένης Αμερικής υπάρχει». (...)
«Εξακολουθώ να πιστεύω στην Αμερική. Υπάρχουν εκατομμύρια λογικοί, σκεπτόμενοι Αμερικανοί. Υπάρχουν άνθρωποι που δοκίμασαν τον Τραμπ και ξέρουν πια ότι έπεσαν έξω».
Με τον Πούτιν και τον Τραμπ η συζήτηση πήγε αναπόφευκτα στο πρότυπο του ηγέτη. Πώς βλέπει τον Βρετανό πρωθυπουργό;
«Ο Στάρμερ; Οι πολιτικές του δεν είναι καλές για τη χώρα, μου κοστίζουν προσωπικά μια περιουσία, δεν συμφωνώ μαζί του αλλά τον σέβομαι. Σέβομαι τον Μερτς και πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει. Σέβομαι τον Μητσοτάκη. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον καλύτερο από αυτόν; O Tσίπρας, poor thing, ήταν σκέτη καταστροφή». (...)
Μια και πιάσαμε την ανθρωπότητα, ρώτησα τον Ρόμπιν Λέιν Φοξ αν τελικά η Ιστορία μάς διδάσκει κάτι και αν τα παθήματα γίνονται μαθήματα.
«Δεν υπάρχει το μάθημα της Ιστορίας. Υπάρχουν μοτίβα που επαναλαμβάνονται σε κάποιον βαθμό. Υστερα είναι και οι σύγχρονοι ηγέτες, που δεν έχουν παιδεία. Ας πάρουμε τον Τραμπ, λ.χ. Οι διμερείς σχέσεις δεν είναι σαν να αγοράζεις ένα οικόπεδο όπου κάθεσαι στο τραπέζι και διαπραγματεύεσαι την τιμή. Στη διπλωματία κάθε μέρος προσέρχεται παρέα με το παρελθόν, με ιστορικές επιθυμίες, ματαιώσεις, παραδόσεις, έναν ολόκληρο κόσμο. Oταν είσαι ηγέτης οφείλεις να μπορείς να συλλάβεις τον κόσμο αυτόν, να καταλάβεις από πού “έρχεται” ο συνομιλητής σου. Δεν μπορείς να τον αντιμετωπίζεις σαν άχτιστη γη. Κοιτάξτε λοιπόν τους σημερινούς ηγέτες, τον Μακρόν ή και τη Μελόνι που θαυμάζει τον Μουσολίνι και πείτε μου αν έχουν αυτή την ικανότητα να καταλαβαίνουν ποιον έχουν απέναντί τους». (...)
Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου