27 Απριλίου 2012

Trials Evolution Review (XBOX 360)

 Είναι το arcade game του xbox live με το οποίο ξεκινάει το “Arcade Next” – δηλ. η κυκλοφορία ορισμένων κορυφαίων τίτλων arcade, με τους οποίους η Microsoft φιλοδοξεί να αποδείξει πως τα arcade παιχνίδια έχουν πλέον ωριμάσει ποιοτικά. Τον χορό άνοιξε στις 18 Απριλίου το πολύαναμενόμενο Trials Evolution, το δεύτερο παιχνίδι της σειράς Trials μετά το Trials HD, το οποίο είναι ένα από τα πιο πετυχημένα παιχνίδια arcade έως σήμερα. Άξιζε λοιπόν την αναμονή και ανταποκρίνεται στις πομπώδεις δηλώσεις της Microsoft και της Ubisoft; Διαβάστε την απάντηση στο παρακάτω «διαφορετικό» review:

Όπως προείπα, δε θα σας κουράσω αναπαράγοντας ένα από τα χιλιάδες reviews που υπάρχουν για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αντ’ αυτού θα αφιερώσω το review σε αυτά που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν θα αγοράσετε το παιχνίδι ή όχι.

Για όσους δεν έχουν παίξει το Trials HD

Ένα εξαιρετικό παιχνίδι μοτοσυκλέτας cross, με ρεαλιστικούς κανόνες φυσικής και απλό, αλλά βαθύ χειρισμό.


Το Trials Evolution είναι ένα πρακτικά δισδιάστατο παιχνίδι, όπου χειρίζεσθε μία από τις διαθέσιμες μοτοσυκλέτες cross και προσπαθείτε να φτάσετε στο τέλος κάθε πίστας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Όταν λέμε λάθος, εννοούμε κάθε περίπτωση στην οποία το κεφάλι του αναβάτη χτυπάει κάπου ή μια προσγείωση είναι υπερβολικά ανώμαλη. Ο χειρισμός είναι απλός, αλλά βαθύς: Γκάζι, Φρένο και η ακριβής θέση του αναβάτη (δεξιά-αριστερά) είναι τα μοναδικά πράγματα που ελέγχετε σε αυτό το παιχνίδι. 

Η ατραξιόν του παιχνιδιού όμως είναι οι ρεαλιστικοί κανόνες φυσικής που το διέπουν: Το πόσο γκάζι η φρένο θα πατήσετε, το πως θα μετατοπίσετε το βάρος του αναβάτη σας μπροστά ή πίσω στη μηχανή και το ακριβές timing σας είναι αυτά που μετράνε σε αυτό το παιχνίδι. 

Αν είστε από εκείνους που θέλουν ένα εύκολο-χαλαρό παιχνίδι που σας ανταμοίβει γρήγορα και πάντα, μείνετε μακριά! Το trials evolution απευθύνεται σε όσους τους αρέσει να κοπιάζουν ξανά και ξανά για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Χρειάζεται διάθεση και φινέτσα. Αυτό φυσικά σημαίνει πως η ικανοποίηση που προσφέρει όταν καταφέρνετε κάτι είναι μεγάλη και το παιχνίδι φροντίζει να μη γίνεται πολύ εκνευριστικό στα δυσκολότερα σημεία του.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε τρία μέρη: Στο Single Player τρέχετε σε όλες τις πίστες του παιχνιδιού με αυξανόμενη δυσκολία και το παιχνίδι φροντίζει ενδιάμεσα να σας διδάσκει νέες τεχνικές σε ειδικές πίστες. Στο Multi Player συναγωνίζεστε μέχρι και 3 άλλους παίκτες online και τέλος στο Track Central μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας πίστες ή να τρέξετε στις πίστες που δημιούργησαν άλλοι.

Για όσους ήδη γνωρίζουν το Trials HD


Βελτιωμένο και πλέον ολοκληρωμένο από κάθε άποψη! Multiplayer, απίστευτος track editor και λιγότερο εκνευριστικό από τον προκάτοχό του, χωρίς να απογοητεύει τους hardcore παίκτες.


Όσοι απολαύσατε το Trials HD μπορείτε να παραμείνετε ήσυχοι, καθώς η ουσία και ο τρόπος του παιχνιδιού παραμένουν ίδια. Ελάχιστα πράγματα αλλάζουν και πολλά προστίθενται. Συγκεκριμένα:

Γραφικά:

Ενισχύουν αρκετά την εμπειρία και τα συγκαταλέγω στα πολύ θετικά

Τα γραφικά παραμένουν εξαιρετικά. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο Trials, είναι πως πλέον οι πίστες δεν περιορίζονται στις δισδιάστατες κλειστοφοβικές αποθήκες και σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους, αλλά διαδραματίζονται σε μία μεγάλη ποικιλία εξωτερικών χώρων και έχουν πραγματικό τρισδιάστατο βάθος. Προσωπικά διαπίστωσα ότι έτσι βαριέμαι πιο δύσκολα, αλλά επίσης χρειάζεται να αφιερώσω περισσότερο χρόνο για να μάθω μία πίστα καλά. Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να παρατηρήσεις το έδαφος στο οποίο θα προσγειωθείς, καθώς το περιβάλλον έχει πολλά περισσότερα αντικείμενα, ο φωτισμός αλλάζει πολλές φορές έντονα (ήλιος σε σκιά), ενώ τα άλματα και οι ταχύτητες είναι ορισμένες φορές τεράστια.

Ήχος

Λίγο πολύ τα ίδια

Ελάχιστες είναι οι ουσιαστικές αλλαγές στον ήχο. Το soundtrack έχει γίνει λίγο περισσότερο hip hop από metal και γενικά προσδίδει λίγο παραπάνω στυλ. Οι metal κραυγές πάντως παραμένουν και είναι άκρως διασκεδαστικές!

Gameplay

Προσθέτει νέα στοιχεία και συγχωρεί λίγο πιο εύκολα τα λάθη, χωρίς να χαλάει την εμπειρία για τους hardcore παίκτες

Ο τρόπος που χειρίζεσαι τη μηχανή παραμένει ουσιαστικά ίδιος. Προσωπικά μου δίνει την εντύπωση πάντως πως το παιχνίδι συγχωρεί κάπως ευκολότερα τα λάθη (π.χ. οι σούζες μου φαίνονται λίγο πιο εύκολο να ελεγχθούν), χωρίς όμως να χαλάει την εμπειρία για τους hardcore παίκτες. Τώρα που το παιχνίδι διαδραματίζεται μάλιστα σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν περισσότεροι μηχανισμοί για να μάθει κανείς, αν και ορισμένοι (όπως πχ αυτοί ενός υδραγωγείου) ενδέχεται να σας εκνευρίσουν ελαφρά, καθώς δεν έχουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά κάθε φορά.

Game Modes

Ποιοτικό multiplayer, ελαφρώς βελτιωμένο single player και ένας εξαιρετικός editor.

Η μεγαλύτερη αλλαγή δεν είναι άλλη από την προσθήκη multiplayer μέχρι και 4 παίκτες! Δύο ειδών multiplayer θα συναντήσετε συνήθως: Είτε θα τρέχετε δίπλα-δίπλα με άλλους παίκτες, είτε θα συναγωνίζεστε τα «φαντάσματά» τους (όπως έχουμε συνηθίσει από τα παιχνίδια racing γενικά).




Στην πρώτη περίπτωση, ο παίκτης που προηγείται καθορίζει και το που εστιάζει η οθόνη τη δράση – όποιος μείνει πολύ πίσω χάνει ένα πόντο και επανεμφανίζεται στο επόμενο check point. Στη δεύτερη περίπτωση ουσιαστικά παίζετε ακριβώς όπως στο single player, μόνο που ταυτόχρονα βλέπετε άλλους 3 παίκτες «φαντάσματα» να παίζουν ταυτόχρονα μαζί σας. Και στις δύο περιπτώσεις επικρατεί συνήθως ένα απλό βαθμολογικό σύστημα:

Όποιος τερματίσει πρώτος παίρνει 10 πόντους και οι υπόλοιποι λιγότερους, ανάλογα με τη θέση τους. Επίσης, κάθε φορά που κάνετε ένα λάθος, χάνετε έναν πόντο - οπότε μη βιαστείτε να τερματίσετε όπως-όπως! Όποιος έχει περισσότερους πόντους στο τέλος συνήθως 3 γύρων, είναι ο νικητής.

Το multiplayer είναι γενικά προσεγμένο και υπάρχουν ορισμένα πράγματα που το κάνουν ακόμη και εξαιρετικό. Όσο περισσότερο συμμετέχετε σε αγώνες multiplayer και όσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις σας, τόσο ανεβαίνει το level σας. Να σημειώσω βέβαια ότι πρόκειται για ένα απλοϊκό σύστημα και σε καμία περίπτωση τόσο βαθύ όσο παιχνιδιών rpg ή shooters. Απλώς ανεβαίνετε levels, χωρίς αυτό να παίζει κάποιο άλλο ουσιαστικό ρόλο. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε κατά πόσο θέλετε να συναγωνίζεστε παίκτες με παρόμοια εμπειρία (level) ή να βρίσκετε πιο γρήγορα αγώνες για να συμμετάσχετε.


Το πιο πιθανό όμως είναι να ξεκινήσετε όμως με το κλασικό single player. Εδώ οι πίστες ομαδοποιούνται παραδοσιακά σε επίπεδα δυσκολίας, ενδιάμεσα όμως υπάρχουν και πίστες τις οποίες πρέπει να τερματίσετε για να κερδίσετε τα λεγόμενα licenses και να ξεκλειδώσετε νέες πιο ισχυρές μηχανές και δυσκολότερες πίστες. Σε κάθε πίστα (εκτός των licenses), ανάλογα με τις επιδόσεις σας μπορείτε να κατακτήσετε το χάλκινο, ασημένιο, χρυσό ή πλατινένιο μετάλλιο. Τα πρώτα τρία μετράνε αντίστοιχα 1,2 και 3 βαθμούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να έχετε δικαίωμα συμμετοχής στα licenses, ενώ τα πλατινένια μετάλλια είναι διαθέσιμα προς κατάκτηση όταν ολοκληρώσετε το παιχνίδι και δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο πέραν του γοήτρου.


Σημειώνεται ότι, όπως και στο Trials HD, πάντα μπορείτε να δείτε replays των καλύτερων παικτών και ακριβώς πως πατούσαν τα κουμπιά κατά τη διάρκειά του, ώστε να βελτιώσετε τη δική σας τεχνική.



Ο Track Editor
Μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν του παιχνιδιού, όπου μπορείτε να φτιάξτε ακόμη και ένα First Person Shooter!

Τέλος υπάρχει και ένα τρίτο mode, στο οποίο μπορείτε να αγωνισθείτε σε πίστες ή ακόμη και παιχνίδια που δημιούργησαν άλλοι παίκτες και φυσικά να φτιάξετε τα δικά σας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα, το οποίο θυμίζει περισσότερο υπολογιστή παρά κονσόλα και σας επιτρέπει να φτιάξετε ακόμη και first person shooters! Αυτό σημαίνει φυσικά πως είναι και πολύπλοκο, αλλά η Ubisoft έχει φροντίσει και για αυτό: Καταρχήν υπάρχουν δύο ειδών editors, ο απλός και ο σύνθετος, ανάλογα με το πόσο πολύπλοκες θέλετε να είναι οι δημιουργίες σας. Επιπλέον, έχουν δημοσιευθεί στο youtube δομημένα tutorials που σας μαθαίνουν ένα-ένα τα στοιχεία του editor.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου