25 Απριλίου 2012

Ως πότε θα αντέξει η Γερμανία;

Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική Tageszeitung, ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει με λίγα και απλά λόγια γιατί η Γερμανία διαχειρίζεται για την ώρα επίτηδες με λάθος τρόπο την κρίση και γιατί σύντομα θα αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα στην μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης ή στη διάλυσή της.

Καταρχήν η κρίση στην παρούσα φάση της είναι άκρως κερδοφόρα για τη Γερμανία. Το μικρό κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με το αποδυναμωμένο Ευρώ, σημαίνουν περισσότερες εξαγωγές.

Αυτό όμως δε θα μπορέσει να συνεχιστεί: Το χρέος των αδύναμων χωρών σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού τους θα αναγκάσουν τη Γερμανία είτε να αναλάβει πραγματικά ηγεμονικό ρόλο, προωθώντας την έκδοση ευρωομολόγων αποκλειστικά μέσω της ΕΚΤ, είτε να εγκαταλείψει η ίδια την Ευρωζώνη και να επιστρέψει σε ένα ισχυρότατο Μάρκο που θα σημάνει και το τέλος των δυνατών εξαγωγών της.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη θα πρέπει να λειτουργεί περισσότερο όπως πχ οι πολιτείες των ΗΠΑ και να χτίσει ένα σοβαρό μηχανισμό ανακύκλωσης των πλεονασμάτων: Όταν η Γερμανία ευημερεί, τα πλεονάσματα θα πρέπει να επενδύονται μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας σε έργα σε χώρες με ελλείματα. Αυτό θα παράγει μισθούς, με τους οποίους οι κάτοικοι των ελλειματικών χωρών θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και των πλεονασματικών χωρών. Έτσι ο κύκλος ολοκληρώνεται και η σταθερότητα δε θα διαταράσσεται. Ουσιαστικά πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό με τον οποίο οι ΗΠΑ ήλεγχαν για αρκετό καιρό μεταπολεμικά την παγκόσμια οικονομία και τον ίδιο ρόλο επιθυμεί ο καθηγητής να διαδραματίσει τώρα η Γερμανία στην Ευρώπη, καθώς είναι η μόνη που μπορεί.

Πόσο θα αντέξει λοιπόν η Γερμανία, πριν αναγκαστεί να διαλέξει; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο καθηγητής Βαρουφάκης, την οποία οι γερμανομαθείς μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.taz.de/Athener-Wirtschaftsforscher-ueber-die-Krise/!92006/

ΠΗΓΗ: Tageszeitung, yanisvaroufakis.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου