18 Απριλίου 2012

Soros: Μείωση του χρέους με ανάπτυξη και όχι λιτότητα

«Πολύ φοβάμαι πως η κρίση του ευρώ επιδεινώνεται. Δεν έχει ακόμα τελειώσει και οδεύει προς λάθος κατέυθυνση», δήλωσε ο George Soros σε συζήτηση που είχε τη Δευτέρα (16.3.2012) με τον Δανό υπουργό Οικονομικών και την οποία συντόνισε η εφημερίδα Politiken.

«Το ευρώ υπονομεύει την πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν συνεχίσει έτσι ενδέχεται ακόμα και να την καταστρέψει», δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής εξηγώντας πως αυτό οφείλεται σε λάθος αντίληψη του προβλήματος. Υποστήριξε επίσης πως οι δημιουργοί του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος πίστευαν ότι οι ανισορροπίες προέρχονται από τον δημόσιο τομέα και δεν κατάλαβαν πως και οι αγορές από μόνες τους μπορούν να γεννήσουν ανισορροπίες.

Σημείωσε δε πως η τρέχουσα κρίση χρέους αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς ως μια δημοσιονομική κρίση αν και ξεκίνησε από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ και επιδεινώθηκε στη συνέχεια από την απόκλιση της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η αποτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης δημιουργεί τεράστιες πιέσεις στις αγορές, καθώς οι επενδυτές που διακρίνουν αυτή την αστοχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, οδηγούνται σε «αντι-ευρωπαικές» θέσεις με αποτέλεσμα να διευρύνεται η αντιγνωμία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Ο Soros, ωστόσο, χαρακτήρισε αναστρέψιμη την κατάσταση ενώ εντόπισε την ρίζα του προβλήματος στο γεγονός πως η ανάγκη για μείωση του χρέους ήρθε σε μια οικονομικά δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη. «Μπορείς να γλυτώσεις από το υπερβολικό χρέος με ανάπτυξη και όχι με λιτότητα», είπε.


Πηγές:
www.inews.gr
www.capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Ακόμη ένας "διάσημος" γνώστης των αγορών (μετά τους Στιγκλιτς, Ρουμπινι κα) δηλώνει ανοιχτά το αυτονόητο.

    Αυτο που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι, είναι ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής "χαζομάρας" ή ατολμίας. Είναι αποτέλεσμα συγκρουώμενων συμφερόντων.

    Η παρούσα κατάσταση βολεύει τη Γερμανία, την οικονομική ευημερία της οποίας πολλαπλασιάζει η κρίση των υπολοίπων μελών της ΕΕ (κρίση=αδύναμο ευρώ=εξαγωγές)

    Και έτσι θα φροντίσει να την κρατήσει έως την ύστατη στιγμή, δηλ όταν: "αύξηση εξαγωγών εκτός ΕΕ" < "μείωση εξαγωγών εντός ΕΕ". Τότε θα δώσει και ευρωομόλογα και ανάπτυξη και εξουσία στις ΕΚΤ & ΕΤΕπ.

    Ας ελπίσουμε μόνο όταν έρθει αυτή η ώρα, να μην είναι πολύ αργά από πολιτική άποψη και καταλήξει να διαλύσει την Ευρωζώνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή