15 Απριλίου 2012

Reckless Racing 2 - Ένα εξαιρετικό top-down racing παιχνίδι για android

Στους παλαιότερους gamers θα προκαλέσει σίγουρα νοσταλγία, καθώς το Reckless Racing 2, όπως και ο προκάτοχός του εξάλλου, είναι ένα top-down παιχνίδι racing με απλό αλλά και βαθύ χειρισμό. Σε συνδυασμό με την ποικιλία σε διαδρομές, τη δυνατότητα να αγοράζετε, να αναβαθμίζετε και να βάφετε τα αυτοκίνητά σας, τα πολλά διαφορετικά modes (υπάρχει και multiplayer) και την ύπαρξη leaderboards, είναι σίγουρο πως θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον για αρκετό καιρό.



Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά το παιχνίδι:

Γραφικά

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά (δεδομένου ότι μιλάμε για android). Καταρχήν, όπως σε όλα τα top-down racing παιχνίδια, 
όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας παρακολουθείτε τη δράση από ψηλά, σαν να είσαστε σε ένα ελικόπτεροΕντός παιχνιδιού υπάρχουν ειδικά εφέ πχ όταν σηκώνει σκόνη το αυτοκίνητο, ενώ τα μενού έχουν μια ρετρό χάρη τύπου sega rally. Η κίνηση των αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ φυσική και υπάρχουν μάλιστα πολλά στοιχεία του περιβάλλοντος που μπορείτε να τρακάρετε, τα οποία αντιδρούν με φυσικότατο τρόπο. 

Θα πρέπει δυστυχώς όμως να σημειώσουμε ότι σε μερικά κινητά τηλέφωνα με αδύναμο επεξεργαστή έχουν αναφερθεί ορισμένα προβλήματα (να κολλάει το παιχνίδι, να τρέχει πολύ αργά όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλά αυτοκίνητα στην οθόνη κ.α.), οπότε καλό θα ήταν να διαβάσετε τα σχόλια στο play store πριν το αγοράσετε.

Χειρισμός

Ο χειρισμός τέτοιου τύπου παιχνιδιών είναι συνήθως εξαιρετικά απλός και το ίδιο ισχύει και στο reckless racing 2. Γκάζι, Φρένο, δεξιά, αριστερά και αυτά είναι όλα. Αυτό δε σημαίνει πως το παιχνίδι δεν έχει βάθος φυσικά. Ίσα-ίσα που σας αφήνει να συγκεντρωθείτε στην ουσία του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλη από το να βρείτε την καλύτερη οδηγική γραμμή και έτσι να ολοκληρώνετε την πίστα στο ταχύτερο δυνατό χρόνο. Φυσικά μπορείτε επίσης να παίξετε "βρώμικα" και να τρακάρετε τους αντιπάλους σας όταν σας συμφέρει!

Υπάρχουν μερικά διαφορετικά μοντέλα χειρισμού, ανάμεσα στα οποία μπορείτε να διαλέξετε. Το γκάζι και το φρένο είναι ίδια σε όλα τα μοντέλα και συγκεκριμένα είναι 2 βελάκια (πάνω, κάτω) στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Από κει και πέρα μπορείτε να διαλέξετε πως θα στρίβετε το αυτοκίνητο: Με 2 βελάκια (δεξιά, αριστερά), με ένα ολόκληρο αναλογικό τιμόνι ή με ένα μισό αναλογικό τιμόνι. Για όσους τυχερούς διαθέτουν φυσικό πληκτρολόγιο, όπως ο ίδιος το δοκιμάσα με Asus Eee Pad Transformer, υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξετε το αυτοκίνητό σας με τα βελάκια του πληκτρολογίου και ο χειρισμός είναι εξαιρετικός.

Gameplay

Γενικά το παιχνίδι ακολουθεί τη δομή: 6 αυτοκίνητα τρέχουν συνήθως 2-4 γύρους σε πίστες που έχουν είτε άσφαλτο, είτε χώμα, είτε ένα συνδυασμό των δύο. Το δικό σας αυτοκίνητο ξεκινάει πάντα 6ο.

Στο παιχνίδι υπάρχουν τέσσερα modes: Καριέρα, Arcade, single event και multiplayer. Το πρώτο όπως φαντάζεστε είναι το κύριο μέρος του παιχνιδιού και σας οδηγεί από κύπελο σε κύπελο, καθένα από τα οποία αποτελείται από 4-6 πίστες συνήθως. Σε κάθε κύπελο επιτρέπεται να συμμετέχουν αυτοκίνητα εντός ενός συγκεκριμένου εύρους "ικανότητας" (όπως πχ οι κλάσεις στο Forza Motorsport) και έτσι το παιχνίδι σας αναγκάζει σε τακτά διαστήματα να αναβαθμίζετε το αμάξι σας ή να αγοράζετε καινούριο. Οι πίστες συνήθως σας δίνουν ένα προκαθορισμένο αριθμό γύρων για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή θέση τερματισμού. Που και που όμως θα συναντήσετε και πίστες τύπου elimination, στις οποίες αποχωρεί ύστερα από κάθε γύρο το αυτοκίνητο που είναι τελευταίο, έως ότου μείνει μόνο ο νικητής. Ο πρώτος παίρνει 10 βαθμους, ο δεύτερος 8, ο τρίτος 6 κ.ο.κ. Αυτός με τους περισσότερους βαθμούς στο τέλος του κάθε κυπέλου, πέρνει και το κύπελο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας σας με άλλο αντίπαλο για την πρώτη θέση, το παιχνίδι θεωρεί ότι κερδίσατε.

Το single event mode χωρίζεται σε 3 είδη: Single Race, Time Trial και Elimination και όλα σας επιτρέπουν να διαλέξετε την πίστα και το αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιήσετε. Τα δύο πρώτα διαθέτουν leaderboards και το δεύτερο διαθέτει επίσης και ghost, δηλαδή ένα αυτοκίνητο-φάντασμα, το οποίο αντιπροσωπεύει τον καλύτερο χρόνο που έχετε πετύχει στην πίστα και σας κάνει εν ολίγοις να προσπαθείτε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Δυστυχώς το τρίτο δεν διαθέτει τίποτε από τα δύο και δεν δίνει ιδιαίτερο κίνητρο στον παίκτη να συμμετάσχει.

Το arcade σας προσφέρει 40 διαφορετικές "δοκιμασίες", οι οποίες δυστυχώς είναι όλες του ιδίου τύπου: Να καταφέρετε να τερματίσετε στην πρώτη τριάδα και να κατακτήσετε έτσι το αντίστοιχο "αστέρι" (χρυσό, ασημένιο, χάλκινο), χρησιμοποιόντας το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που σας δίνει το παιχνίδι. Διασκεδαστικό, αλλά χωρίς ιδιαίτερο βάθος και έτσι θα το ξεχάσετε εντελώς μόλις μαζέψετε και τα 40 χρυσά αστέρια.

Το multiplayer σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ή να συμμετάσχετε σε lobbies, στα οποία μετέχουν έως και 4 παίκτες και ο δημιουργός του lobby επιλέγει την πίστα και τους γύρους. Δυστυχώς επί του παρόντως δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες online και για την ώρα δε μπόρεσα να συμμετέχω.

Κάθε αυτοκίνητο έχει τρία χαρακτηριστικά: Speed, το οποίο καθορίζει την τελική σας ταχύτητα, Acceleration, το οποίο καθορίζει την επιτάχυνσή σας και Handling, το οποίο καθορίζει πόσο καλά θα στρίβετε. Αυτά δεν είναι ανούσια χαρακτηριστικά τα όποια θα διαλέγετε τυχαία να αναβαθμίσετε, καθώς κάθε πίστα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Άλλες πίστες έχουν πολλούς ευθύς δρόμους με άσφαλτο, πράγμα που ευνοεί ένα αυτοκίνητο με καλό speed, άλλα έχουν πολλές στροφές, που ευνοεί το acceleration και άλλες είναι χωμάτινες, που ευνοεί το handling. Συνδυάστε τα όλα μαζί σε πίστες που μπορεί να έχουν μισό δρόμο άσφαλτο και μισό χωμάτινο, τεράστιες ευθείς και πολλές αναστροφές (hairpins) και βλέπετε ότι υπάρχει αρκετή στρατηγική σημασία στο τι επιλέγετε. Πριν από κάθε πίστα θα μπορείτε να προσθαφαιρείτε αναβαθμίσεις, οπότε επιλέξτε σοφά.




Ήχος

Το παιχνίδι συνοδεύεται από ελαφριά bit μουσική τύπου 90's, η οποία δε πρόκειται να σας αποσπάσει την προσοχή και είναι αρκετά ταιριαστή. Οι ήχοι των αυτοκινήτων είναι ικανοποιητικοί, αν και δεν περιμέναμε τίποτα εξαιρετικό από ένα παιχνίδι android. Γενικά ο ήχος υπάρχει, είναι ικανοποιητικός και δεν σας αποσπά από τη δράση.

Συμπέρασμα


Το Reckless Racing 2 πιστεύω είναι το καλύτερο παιχνίδι στο είδος του και για περίπου 1,5€ (το βρήκα σε προσφορά - η κανονική τιμή είναι περίπου στα 2,1€) θα έχετε κάτι εξαιρετικά διασκεδαστικό που θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό. Με στοιχεία rpg, στρατηγικής, όμορφα γραφικά και leaderboards το παιχνίδι πλαισιώνεται πάρα πολύ καλά. Αν είστε από εκείνους που τους αρέσει να βρίσκουν την κατάλληλη οδηγική γραμμή ή νοσταλγούν τα top-down racing παιχνίδια, κατεβάστε το ανεπιφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου