14 Απριλίου 2012

Το Χρηματιστήριο Αθηνών το α΄ τρίμηνο του 2012

Δύο όψεις παρουσίασε το Χρηματιστήριο της Αθήνας το πρώτο τρίμηνο του 2012. Θετική με προσδοκίες, σχετικά με την έκβαση της νέας δανειακής σύμβασης και το PSI, με αποτέλεσμα  τις έντονα ανοδικές κινήσεις, λίγο μετά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου. Αρνητική με αντιστροφή της τάσης και με πτώση κατά το υπόλοιπο διάστημα του 3μήνου, με αποτέλεσμα τα αρχικά κέρδη, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, να χαθούν.

Πρωταγωνιστής και στην άνοδο και στην πτώση ήταν ο Τραπεζικός κλάδος. Ενδεικτικά, μέσα σε 15 συνεχόμενες συνεδριάσεις (εκ των οποίων 14 ανοδικές και 1 μόλις πτωτική) τον Ιανουάριο,  σημειώθηκαν συνολικά τραπεζικά κέρδη 125%.Το μέγιστο μέρος τους χάθηκε στη συνέχεια.

Ας δούμε συνοπτικά τις συνεδριάσεις εκείνες, που παρουσίασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον:


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Αρνητικό ξεκίνημα για το ΧΑ
Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Μέσα στο αρνητικό κλίμα, που διαμορφώθηκε κατά τον προηγούμενο χρόνο λόγω της κρίσης χρέους, αλλά και με τις προοπτικές για τον καινούργιο χρόνο να μην είναι οι είναι οι καλύτερες δυνατές, ξεκίνησε το 2012 στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Έτσι, με τους επενδυτές σε στάση αναμονής λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας, ο Γενικός Δείκτης την πρώτη ημέρα του έτους κινήθηκε σε αρνητικό εδαφος για να κλείσει στις 673,71 μονάδες με απώλειες 0,99%. Ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες 2,20%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε μόλις στα 11,3 εκατ ευρώ.

Μεγάλες απώλειες για τις Eurobank (-7,12%), Alpha Bank (-5,2%) και Μυτιληναίο (-3,83%).
.

Πτωτική η πρώτη εβδομάδα στο ΧΑ
Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τέσσερις ημέρες της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας συμπλήρωσε το ΧΑ, εν μέσω γενικής επιφυλακτικότητας για το PSI, διαρκούς αμφισβήτησης για τις τράπεζες και έντονης πολιτικής ρευστότητας.

Δραματικά διλήμματα όπως το «ή θα επιτύχουμε ή θα χρεοκοπήσουμε» επιβαρύνουν το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα. Η Goldman Sachs προβλέπει πως η ύφεση στην ευρωζώνη θα βαθύνει και άλλο το 2012.

Η αβεβαιότητα για την ανακεφαλαιοποίηση στον τραπεζικό κλάδο, επέτεινε τις πιέσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης (5.1.12). Οι πωλητές συνέχισαν σε Alpha - Eurobank, ενώ για την Εθνική σημειώθηκε νέα ελάχιστη τιμή στα 1,40 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Πέμπτη στις 647,58 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,96%. Από τους επιμέρους κλάδους, μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι Τράπεζες (- 11,10%) και τα Βιομηχανικά Προϊόντα (- 9,81%).


Συνέχεια Πτώσης
Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Το ενδιαφέρον εστιάζεται όλο και περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για το PSI+ με την αβεβαιότητα να εντείνεται.

Με απώλειες 1,71% για το γενικό δείκτη (στις 636,52 μονάδες) και με νέα ιστορικά χαμηλά για τις τράπεζες (ο τραπεζικος δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 5,78% στις 217,82 μονάδες), που καταγράφουν πτώση 17% από την αρχή του έτους, έκλεισε τη Δευτέρα το ΧΑ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 24,54 εκατ ευρώ.

Μεγάλη πτώση για τις Alpha Bank (- 7,53% στα 0,43 ευρώ), Eurobank (- 6,81% στα 0,30 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (-6,42% στα 0,51 ευρώ), Marfin (-5,69% στα 0,23 ευρώ), ενώ για την Εθνική οι απώλειες ανήλθαν στο 5,56% και έκλεισε στα 1,36 ευρώ.


Αρνητικά επιτόκια στη δημοπρασία των γερμανικών εντόκων γραμματίων
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Την ασφάλεια του γερμανικού κρατικού χρέους, ακόμη και με τίμημα, επέλεξαν οι επενδυτές, ενδεικτικό του πόσο επικίνδυνο είναι το χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Έτσι η Γερμανία άντλησε 3,9 δισ. ευρώ, καθώς η δημοπρασία εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε κατά 1,8 φορές, “καταβάλοντας” αρνητικό επιτόκιο (-0,0122%) στους επενδυτές, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δημοπρασίες τους η Ελβετία και την Ολλανδία είχαν "πληρώσει" και αυτές αρνητικό επιτόκιο. 


Τραπεζική ανοδική αντίδραση
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Ως προσπάθεια τραπεζικής ανοδικής αντίδρασης (+5,45%), καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, χαρακτηρίστηκε από παράγοντες της αγοράς η άνοδος της Τετάρτης. Το θετικό πρόσημο μεταφέρθηκε και στον Γενικό Δείκτη και έτσι διακόπηκε το σερί των έξι συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων.
Η πρόσκαιρη αλλαγή κλίματος στον τραπεζικό κλάδο, δεν άλλαξε τις απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, που εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αντίδραση "απλά πήγε λίγο πιο πίσω το επόμενο πτωτικό κύμα", και δεν βλέπουν κάτι που να αλλάζει ουσιαστικά την μακροχρόνια πτωτική τάση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το 2012 θα είναι σαφώς κρισιμότερη χρονιά από το 2011, καθώς θα δοκιμαστούν τόσο οι κοινωνικές αντοχές, όσο και το υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Η πλειονότητα των εγχώριων επενδυτών "δεν επιθυμεί την όποια ανάληψη ρίσκου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί από σχετική απόσταση", αναφέρουν σχετικά.

Αλλαγή σκηνικού στο ταμπλώ του 20αρη, όπου μόλις τέσσερις τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.Τα μεγαλύτερα κέρδη για Τρ. Κύπρου (+5,31%) και MPB (+11,79%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Εθνική και Alpha Bank, του 3% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Πειραιώς και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 629,08 μονάδες με κέρδη 0,60%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 33,7 εκατ.


Τραπεζική ανοδική αντίδραση συνέχεια
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Τραπεζικός κλάδος πρωτοστάτησε στην επιχειρούμενη ανοδική αντίδραση, που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα σε θετικό έδαφος. Να σημειωθεί ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικά κέρδη 9,15%.

Ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε είναι πρόσκαιρο και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί.

Μετά τις προβλέψεις της Merrill Lynch, για πιθανή πτώση του χρέους, με το PSI, κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2020, η Credit Suisse εκτιμά ότι μόνο το “haircut” στα ομόλογα μπορεί να ανακόψει την πτωτική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη έστω και οριακά θετικών ρυθμών ανάπτυξης το 2013.


Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αθροιστικά κέρδη 3,13% και ο Τραπεζικός 13,35%. Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη περιορίστηκαν στο 5,21% και του Τραπεζικού στο 8,19%.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, ο “ενθουσιασμός” των τελευταίων ημερών, προέρχεται από:
- προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στην εθελοντική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, που θα επιτρέψει μία Ελληνική χρεοκοπία μέσα στην ζώνη του ευρώ.
- από πληροφορίες (ανεπιβεβαίωτες), σύμφωνα με τις οποίες η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των Ελληνικών Τραπεζών, βάσει της έκθεσης της BlackRock Solutions, είναι καλύτερη από ότι αναμένει η αγορά. Εκτιμάται ότι οι απομειώσεις θα κυμανθούν μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ, ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο αναφέρεται σε μικρότερα ποσά, από 7 έως 9 δισ ευρώ.

Την ίδια ημέρα (Παρασκευή 13.1.12), ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στο ΑΑ+, από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Το τριπλό Α έχασε και η Αυστρία. Αλώβητη παρέμεινε η Γερμανία. Ο οίκος υποβάθμισε επίσης κατά δύο μονάδες την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και κατά μία μονάδα τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Στη σχετική του ανακοίνωση ο οίκος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως "οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες ενδεχομένως είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν πλήρως τις συνεχιζόμενες συστημικές εντάσεις στην Ευρωζώνη".


Έκτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου στο ΧΑ
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου.

Οι συνεχιζόμενες αρνητικές εκτιμήσεις και η επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ψυχολογία των εγχώριων βραχυπρόθεσμων αγοραστών. Έτσι παρά το πτωτικό ξεκίνημα την Τετάρτη, οι αγοραστές πολύ γρήγορα ανέλαβαν πρωτοβουλίες, οι οποίες στη συνέχεια πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να σημειωθεί η έκτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη με αθροιστικά κέρδη 7,14% και 25,27% αντίστοιχα. 

Σε συνέντευξή του για το PSΙ, στους N.Y. Times ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος δήλωσε αισιόδοξος, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει και εν συνεχεία να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) για να εξασφαλίσει συμμετοχή που να αγγίζει το 100%.

Το πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση του PSΙ, ενώ αναλυτής της Fitch ανέφερε ότι η συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους θα οδηγήσει την Ελλάδα σε "προσωρινή χρεοκοπία" ανεξάρτητα από το μέγεθος του "κουρέματος" που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές. Η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα είναι το μεγάλο χάσμα στην ανταγωνιστικότητα αναφέρει στέλεχος της Morgan Stanley.

Αιφνιδιασμένοι από την “ορμητικότητα” των αγοραστών, δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, τονίζοντας ότι το Χ.Α. προεξοφλεί πως θα υπάρξει σύντομα αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Τετάρτη στις 670,03 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,06%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 47,8 εκατ.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Alpha Bank (+13,99%), Eurobank (+12,28%), Πειραιώς (+10,36%) και Ελλάκτωρ (+7,69%). Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο. Αντίθετα με απώλειες τα Ελ. Πετρέλαια (-1,62%) και ο ΟΤΕ (-2,78%).


Επταήμερο ράλι για τις τράπεζες
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Οι ενδείξεις ότι η διαπραγμάτευση για το PSI οδεύει προς αίσιο τέλος και ανοίγει το δρόμο για τη νέα δανειακή σύμβαση, ανατροφοδοτούν βραχυπρόθεσμα τις προσδοκίες στην εγχώρια αγορά. Να σημειωθεί η συνέχιση της εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης στα Ελληνικά CDS πενταετίας που είχαν φθάσει (σε κλείσιμο) έως και τις 11310 μονάδες (στις 12/12/2011) και στις 18.1.2012 έκλεισαν στις 5897 μονάδες!

Παράλληλα, αρκετοι αναλυτές της αγοράς, παραμένοντας επιφυλακτικοί, εκτιμούν ότι η τάση της αγοράς παραμένει ακόμη ασαφής και ότι οι ελπίδες για αλλαγή της περιορίζονται μόνο στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τονίζουν δε ότι "η μεγάλη άνοδος των τελευταίων ημερών μπορεί εύκολα να αποτελέσει θέλγητρο κατοχύρωσης κερδών για κάποια χαρτοφυλάκια".

Μετά από επτά συνεχείς κερδοφόρες συνεδριάσεις και συνολικά κέρδη 10,30% ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει πλέον θετικό πρόσημο εντός του 2012 (+1,37%). Για τον τραπεζικό δείκτη τα συνολικά κέρδη ανέρχονται σε 31,53% και σημαντικά υψηλότερα για ορισμένους επιμέρους τίτλους του (όπως το +47,86% της Alpha Bank, το +44,67% της Eurobank και το 37,40% της Εθνικής Τράπεζας).

Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 689,75 μονάδες με κέρδη 2,94%, ενώ κινούμενος ανοδικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών έφτασε να ενισχύεται έως και 4,62%. Ο δείκτης των τραπεζών, που στη διάρκεια της συνεδρίασης εμφάνιζε κέρδη έως και 10,39%, έχασε έδαφος στη συνέχεια για να ολοκληρώσει με άνοδο 4,99% στις 280,01 μονάδες. Στα ενθαρρυντικά στοιχεία της συνεδρίασης προστίθεται και η αισθητά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, που ανήλθε στα 65,41 εκατ. ευρώ.

Στην «κορυφή» των κερδών στο FTSE20 βρέθηκε η Alpha Bank με άνοδο 12,09% στα 0,621 ευρώ. Ακολούθησαν οι μετοχές των Eurobank και ΤΤ ενισχυμένες 9,64% και 8,73% στα 0,421 και 0,461 ευρώ, ενώ στα 1,80 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της ΕΤΕ με άνοδο 5,26%. Ακολούθησαν οι Coca-Cola 3E και ΟΤΕ με άνοδο 5,00% και 4,29% στα 14,70 και 2,92 ευρώ αντίστοιχα.


Πάνω από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου

Οκτώ συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις «μετρά» η ελληνική αγορά, εκπλήσσοντας και τους πλέον αισιόδοξους, με συνολικά κέρδη που για τον τραπεζικό δείκτη διαμορφώνονται στο 36,66%. Στο ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται συνολικά σε ποσοστό 13,25%.

Με τζίρο που άγγιξε μετά από καιρό τα 100 εκατ. ευρώ, (εκ των οποίων τα 51,45 εκατ. αφορούν πακέτο στην Coca-Cola 3E) ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τα μέσα Νοεμβρίου, πάνω από τις 700 μονάδες.

Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το IIF για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Όμως την ανοδική δυναμική των τραπεζών, υποβοηθούν  και οι πληροφορίες ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι «απολύτως διαχειρίσιμα». 

Το PSI plus οφείλει να αποτύχει, τονίζει σε άρθρο του ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης και μεταξύ άλλων αναφέρει: “Συνοπτικά, η αποτυχία της ανταλλαγής των Ελληνικών ομολόγων, αποτελεί για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ευκαιρία για την Ευρώπη να βρεθεί μία συνολική λύση, εν αντιθέσει με την τωρινή κατάσταση στην οποία προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματά της κάτω από ένα πολύ λεπτό χαλί”.

Παρατηρητές της αγοράς υποστηρίζουν ότι "η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είχε δύο όψεις. Κατ΄ αρχήν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο και κατά δεύτερον επανατοποθετήσεις με τράβηγμα των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα".

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε την Παρασκευή στις 708,18 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,67%, ενώ για το δείκτη των τραπεζών, τα κέρδη στο κλείσιμο (στις 290,94 μονάδες) διαμορφώθηκαν σε 3,90%. Υψηλά ποσοστιαία κέρδη εμφάνισαν οι τίτλοι των Alpha Bank (+7,09%), Eurobank (άνω του 5%) και ΕΤΕ (άνω του 4%).


Ενάτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου στο ΧΑ. Περίπου στο 50% τα σωρευτικά κέρδη του τραπεζικού δείκτη.
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά - από πλευράς διάρκειας και κερδών - ανοδικά σερί των τελευταίων ετών, ο Γενικός Δείκτης μετρά πλέον συνολικά κέρδη 19% και ο Τραπεζικός περίπου 50% !!!

Παράγοντες και αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για «αλλαγή ψυχολογίας, διαμόρφωση θετικού κλίματος και για ανοδικό ράλι που σημειώνεται μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων μηνών». Ορισμένοι θεωρούν ότι «η ανατροφοδοτούμενη ανοδική αντίδραση, με τα αλλεπάλληλα θετικά κλεισίματα συνιστά πλέον μεσοπρόθεσμη τάση και ότι η ψυχολογία έχει αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακά σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης». Ωστόσο τονίζουν ότι παρά το βελτιωμένο κλίμα στο Χ.Α., «η βιαιότητα της ανοδικής αντίδρασης είναι τέτοια που καθιστά όλο και πιο πιθανή μία διορθωτική κίνηση εκτόνωσης».

Η συνεδρίαση της Δευτέρας ξεκίνησε με πιέσεις για μετοχές και δείκτες του Χ.Α., μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, λόγω της εμπλοκής που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων μεταξύ της κυβέρνησης και του IIF.

Στη διάρκεια των συναλλαγών ωστόσο, και λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup, οι ελπίδες για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων αναπτερώθηκαν, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn δήλωνε ότι οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα σημειώνουν πρόοδο και «καλώς εχόντων των πραγμάτων» θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα. Θετικές υπήρξαν και οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, που σε κοινή συνέντευξη Τύπου επανέλαβαν την στήριξή τους προς την Ελλάδα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα με κέρδη 5,09% στις 744,26 μονάδες και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Τα επίπεδα αυτά είχε να τα δεί περίπου από τα μέσα Νοεμβρίου του 2011. Η αξία των συναλλαγών ανήλοε στα 60,5 εκατ. ευρώ.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που στην έναρξη των συναλλαγών βρέθηκε να υποχωρεί έως και 3,58%, η συνεδρίαση έκλεισε με σημαντική άνοδο 9,27% στις 317,91 μονάδες. Τα συνολικά κέρδη για τον δείκτη στις 9 τελευταίες συνεδριάσεις διαμορφώνονται σε 49,33%.

Από τις 11/1/12, που ξεκίνησε αυτό το “ιδιότυπο” και καθυστερημένο “January effect”, οι Τραπεζικοί τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αποδόσεις είναι αυτοί των Alpha Bank (+89%), Eurobank (+83,1%), Εθνικής (+59,54%) και του Ταχ. Ταμιευτηρίου (+55,13%).

Ειδικότερα την Δευτέρα στον FTSE20, τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισε η Eurobank ενισχυμένη κατά 22,77% με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 0,55 ευρώ. Ακολούθησαν η Alpha Bank και ΤΤ με άνοδο 15,64% και 11,135 αντίστοιχα. Στα 2,09 ευρώ με κέρδη 10,58% έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Μεγάλα κέρδη και για την μετοχή της Τρ. Πειραιώς (+10,34%) που ολοκλήρωσε στα 0,32 ευρώ. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν και οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE (ΟΤΕ +7,24% στα 3,26 ευρώ, Τιτάν +5,44% στα 13,38 ευρώ και ΔΕΗ + 5,01% στα 3,56 ευρώ).


Μεγάλες απώλειες (5,5%) διακόπτουν το ανοδικό σερί στο ΧΑ
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, διακόπτοντας έτσι ένα σερί εννέα ανοδικών συνεδριάσεων. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,48% στις 703,44 μονάδες και τζίρο 60,99 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 9,45%, στις 287,86 μονάδες.

Μέχρι κάποιο σημείο η πτώση ήταν αναμενόμενη, μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα σε μία αγορά που δεν χαρακτηρίζεται από τοποθετήσεις μεγάλου χρονικού ορίζοντα. Ορίσμένοι αναλυτές της αγοράς τη θεωρούν ως μία «απαραίτητη» διόρθωση «εκτόνωσης» των μεγάλων συσσωρευμένων κερδών των προηγούμενων ημερών. Εντύπωση όμως προκάλεσε η βιαιότητα της πτώσης και οι επιθετικές κινήσεις των πωλητών για κατοχύρωση των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών τους.

Αφορμή για τη διόρθωση έδωσαν:
· Η εκκρεμότητα του PSI, για το οποίο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
· Η προειδοποίηση της S&P για πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας σε "selective default" μετά την ολοκλήρωση του PSI.
· Οι δηλώσεις του Charles Dallara, ο οποίος ως απάντηση στις πιέσεις που δέχονται οι ιδιώτες πιστωτές να δεχθούν χαμηλότερο κουπόνι για τα νέα ελληνικά ομόλογα, ζήτησε από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να τιμήσουν τους όρους της συμφωνίας του Οκτωβρίου.
· Οι δημόσιες δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Μεταξύ των τελευταίων ξεχωρίζουν οι παραινέσεις για γραπτή δέσμευση των τριών κομμάτων της ελληνικής κυβέρνησης, ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας.
· Ο προβληματισμός που εκφράζεται στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Πορτογαλία δεύτερο πακέτο στήριξης.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι μετοχές της Εθνικής (-13,4%), Πειραιώς (-11,25%), ΟΤΕ (-10,43%), που και οι τρείς έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας, καθώς και της Eurobank (-9,82%). Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca-Cola, και του 5% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα και Alpha Bank .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 33% του συνολικού τζίρου οφείλεται στον τίτλο της Εθνικής και το 68% σε πέντε (Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Coca-Cola) μόλις μετοχές.


Και πάλι μεγάλη άνοδος στις Τράπεζες.
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (+12,04%) των τελευταίων τριών μηνών ολοκλήρωσε ο δείκτης των τραπεζών τις συναλλαγές της Τετάρτης στο ΧΑ. Με σημαντικά κέρδη (+4,81%) έκλεισε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος διατήρησε θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει επικεντρωμένο στις διαπραγματεύσεις για το PSI, για τις οποίες εκφράζεται προβληματισμός όσον αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ωστόσο, οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι επίκειται συμφωνία, έδωσαν στην αγορά αφορμή για μία ακόμα έντονα ανοδική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έφτασε να ενισχύεται έως και άνω του 5%, για να κλείσει τελικά στις 737,26 μονάδες με κέρδη 4,81% και συναλλαγές αξίας 56,55 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών, που έκλεισε στις 322,53 μονάδες, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 12,04%.

Ως «άκρατη κερδοσκοπία» χαρακτηρίζουν ορισμένοι αναλυτές της αγοράς αυτό που συμβαίνει στις τελευταίες συνεδριάσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και κυρίως στον τραπεζικό κλαδο:
Προχθές ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,09%, χθες με απώλειες 5,48%, σήμερα με κέρδη 4,81%. Ο Τραπεζικός δείκτης προχθές έκλεισε με κέρδη 9,27%, χθες με απώλειες 9,45% και σήμερα με κέρδη 12,04%. Συμπεριφορά “ακραίας περιφέρειας”.

Πιο έντονες ήταν οι μεταβολές στους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους: Έτσι η Alpha Bank στις 23/1 έκλεισε με κέρδη 10,58%. Στις 24/1 έκλεισε με απώλειες 5,2%, ενώ σήμερα (25/1) τα κέρδη έφθασαν το 20,71%. Περίπου η ίδια εικόνα και στην μετοχή της Εθνικής, όπου προχθές τα κέρδη έφθασαν το 10,58%, για να ακολουθήσουν απώλειες 13,4%, ενώ σήμερα έκλεισε με κέρδη 12,71%. Δεν ξέφυγε από το γενικότερο κλίμα ούτε η μετοχή της Eurobank, η οποία προχθές κέρδισε 22,77%, χθες έχασε 9,82% και σήμερα επέστρεψε με κέρδη 18,95%. Κάτι ανάλογο και για τον τίτλο της Πειραιώς.

«Εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζουν οι Αγορές», λέει ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό.


Ανοδικό Τραπεζικό "ξέσπασμα" στο ΧΑ
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Αιφνιδίασε με το εύρος και την έντασή της η ανοδική κίνηση την Πέμπτη (26/1) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, κυρίως εκείνη των τραπεζών.

Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό έως και 21,11%, για να περιοριστούν ελαφρά τα κέρδη του στο κλείσιμο και να διαμορφωθούν στο 18,94% (στις 383,62 μονάδες). Τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+28,41%), Eurobank (+28,81%), Πειραιώς (+29,94%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+22,4%) και Εθνική (+18,14%).

Ο Γενικός Δείκτης, μετά από νευρική εκκίνηση και εναλλαγές προσήμου στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, βρέθηκε στη συνέχεια πάνω και από τις 770 μονάδες, για να κλείσει με άνοδο 3,93% στις 766,23 μονάδες. Σημαντικά αυξημένες οι συναλλαγές με τη συνολική τους αξία να διαμορφώθηκε στα 118,57 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά, με «φόντο» τις συνεχείς επαφές της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και την επιστροφή του Charles Dallara για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το PSI.

Μετά και τη συνεδρίαση της Πέμπτης (26/1), τα συνολικά κέρδη του τραπεζικού δείκτη στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις (εκ των οποίων η μία πτωτική) διαμορφώνονται σε 80,20%. Για τους τίτλους των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής διαμορφώνονται σε 169,05%, 161,17% και 83,97% αντίστοιχα. Κατά μικρότερο ποσοστό (22,53%) ενισχύεται συνολικά ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα.

Και μερικά από τα σχόλια της ημέρας:

- Αρκετά χαμηλά για να ελπίζει και πολύ γρήγορα για να φοβάται. Η ανοδική αντίδραση ξεκίνησε από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και έτσι μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα έχει και συνέχεια. Από την άλλη, είναι τόσο μεγάλη η βιαιότητα της ανοδικής αντίδρασης, κυρίως των τραπεζικών μετοχών, που δικαιολογημένα φοβίζει.

- Κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου, δεν περίμενε τον Τραπεζικό αιφνιδιασμό που ξεκίνησε από την συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου και δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη...

- Αν και διαπιστώνεται ένας επενδυτικός ενθουσιασμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρώιμος σε σχέση με τα γεγονότα που βρίσκονται στο προσκήνιο, η πίεση που έχει δεχθεί η αγορά από τον Ιούλιο και μετά δικαιολογεί την συνέχιση της ανόδου σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

- Τα αλλεπάλληλα θετικά κλεισίματα συνιστούν πλέον μεσοπρόθεσμη τάση και η ψυχολογία έχει αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακά σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης. Όμως πολλοί επαγγελματίες του χώρου αρνούνται να συμμετάσχουν στον άκρατο ενθουσιασμό.

- Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις αξιοπρόσεκτος αριθμός επενδυτών μπήκε στον πειρασμό να κερδοσκοπήσει .



Εβδομάδα μεγάλης ανόδου (36,3%) για τις Τράπεζες στο ΧΑ
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Η άνοδος στις τράπεζες συνεχίστηκε και την Παρασκευή. Τα κέρδη του δείκτη των τραπεζών, που ενδοσυνεδριακά έφταναν το 16,03%, περιορίστικαν σημαντικά στο κλείσιμο (στις 396,68 μονάδες) για να διαμορφωθούν τελικά στο 3,40%. Τα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη ανήλθαν σε 36,3%. Μετά και την συνεδρίαση και της Παρασκευής, σε 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις εκ των οποίων μόλις μία πτωτική, ο τραπεζικός δείκτης μετρά συνολικά κέρδη 86,33%.

Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 2,68% στις 745,67 μονάδες, μετά από διακύμανση 51 μονάδων (μεταξύ του +3,25% και -3,45%). Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν και ο αυξημένος τζίρος, που άγγιξε τα 120 εκατ. ευρώ.

Σημφωνα με πληροφορίες της ημέρας «προωθείται η ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών όχι με κοινές μετοχές, όπως προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, αλλά με “εργαλεία άνευ δικαιώματος ψήφου”, που σημαίνει ότι θα είναι είτε προνομιούχες, είτε κοινές άνευ ψήφου μετοχές». Η είδηση έδωσε περαιτέρω ώθηση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Επίσης την Παρασκευή (27/1) η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (IDR) πέντε χωρών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κύπρο και τη Σλοβενία, ενώ το outlook της αξιολόγησης και των πέντε παραμένει "αρνητικό".


Alpha Bank: Mετά το PSI οι εξελίξεις με Εurobank
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Μετά την ολοκλήρωση του PSI τοποθετεί η Alpha Bank τις όποιες εξελίξεις στο θέμα της συγχώνευσης με Eurobank.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, «συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement PSI)», η Αlpha Bank «δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα, και την εν γένει εξέλιξη, της συγχωνεύσεως αυτής μετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias»...«Ευθύς ως υπάρξουν οριστικά δεδομένα, η Τράπεζα θα επανέλθει δια νεωτέρας ανακοινώσεως προς το επενδυτικό κοινό», καταλήγει η ανακοίνωση. Σαφείς ενδείξεις ματαίωσης της συγχώνευσης.


Μεγάλη άνοδος στο ΧΑ - Τραπεζικά κέρδη 125% σε σε 15 συνεδριάσεις
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του μήνα (6,13%), σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Οι 796,02 μονάδες που έκλεισε την Τρίτη αποτελούν την υψηλότερη τιμή κλεισίματος του ΓΔ από τις 31 Οκτωβρίου του 2011. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 117,27 εκατ. ευρώ.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που έκλεισε στις 480,13 μονάδες, η άνοδος ήταν σημαντικά μεγαλύτερη και ανήλθε στο 17,25%. Έτσι μέσα σε 15 συνεδριάσεις (εκ των οποίων μόλις μία πτωτική) σημειώθηκαν συνολικά τραπεζικά κέρδη 125,53%!

Με φόντο τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, που πλέον οριοθετεί ως τα τέλη της εβδομάδας το κλείσιμο «καυτών» θεμάτων όπως το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, η ελληνική αγορά ξεκίνησε τις συναλλαγές σε θετικό έδαφος, αλλά και με νευρικότητα λόγω των δυσμενών εξελίξεων στις επαφές μεταξύ Alpha Bank και Eurobank.

Οι μετοχές των δύο τραπεζών, αν και ξεκίνησαν την Τρίτη τη διαπραγμάτευση σε διαφορετικές κατευθύνσεις - απώλειες έως 10,92% για τη Eurobank και κέρδη 18,55% για την Alpha Bank - έκλεισαν τελικά με σημαντική άνοδο 15,43% στα 0,92 ευρώ για την πρώτη και 22,58% στα 1,52 ευρώ για τη δεύτερη.

Εκτός των Alpha Bank και Eurobank, μεγάλα κέρδη αποκόμησαν την Τρίτη και οι τίτλοι των Τρ. Πειραιώς + 26,39% στα 0,68 ευρώ, Τρ. Κύπρου +17,33% στα 0,772 ευρώ, ΕΤΕ με άνοδο 14,58% στα 2,75 ευρώ. Ακολούθησαν οι τίτλοι των ΤΤ (+13,77%), Marfin Popular Bank (+13,64%) και MIG (+12,00%). Τέλος για τους τίτλους των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 8,74% και 7,40% στα 3,98 και 7,84 ευρώ. 


Μερικά ακόμη στατιστικά στοιχεία για τον Ιανουάριο 2012:

Τον Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 796,02 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 16,99% σε σύγκριση με το κλείσιμο του προηγούμενου μήνα. Η ανώτατη τιμή του Ιανουαρίου ήταν 769,90 μονάδες, καταγράφηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 31/01, ενώ η κατώτατη τιμή του μήνα ήταν 621,71 μονάδες και καταγράφηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 11/01.

Η μηνιαία αξία συναλλαγών έφτασε το ύψος των 1074,81 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 80,13% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2011. Η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση έφτασε τα 51,12 εκ. ευρώ έναντι 28,30 εκ. ευρώ του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης FTSE/XA 20, έκλεισε στις 338,50 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 27,78% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα συνολικά κέρδη του Τραπεζικού δείκτη ήταν σαφώς υψηλότερα και διαμορφώθηκαν στο 82,66% για τον Ιανουάριο μήνα.

Η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης τους έφτασε τα 31517,65 εκ. ευρώ έναντι 26783,43 εκ. ευρώ του Δεκεμβρίου παρουσιάζοντας άνοδο 17,68%, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 που είχε φτάσει στο επίπεδο των 60931,34 εκ. ευρώ σημείωσε πτώση κατά 56,04%.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν περισσότερο σε αξία τον μήνα Ιανουάριο ξεχώρισαν οι: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO), COCA-COLA (KO), ALPHA ΒΑΝΚ (ΚΟ), ΟΠΑΠ (ΚΟ) και ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

Αλλά και για τη Wall Street ήταν καλός ο Ιανουάριος. Με άνοδο 3,4% τον πρώτο μήνα του 2012 έκλεισε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ενώ τα μηνιαία κέρδη για τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq ήταν 4,4% και 8% αντίστοιχα. 

Τo January effect (και όχι μόνο αυτό) λειτούργησε και εφέτος.  


 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
Υψηλή μεταβλητότητα στο ΧΑ
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου ήταν τα χαρακτηριστικά της ημέρας. Μία συνεδρίαση “ασανσέρ”, για άμεση κερδοσκοπία, για αποκόμηση γρήγορων κερδών από βραχυπρόθεσμους παίκτες εντός της ημέρας.

Έτσι την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 796,






yle="text-align: center;">
10 μονάδες με οριακή άνοδο 0,01%. Στη διάρκεια των συναλλαγών βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,12%, έχοντας νωρίτερα βρεθεί πάνω και από τις 830 μονάδες, με κέρδη έως 4,36%.

Για τις τράπεζες, που μονοπώλησαν σχεδόν το ενδιαφέρον, η διακύμανση του δείκτη έφτασε σε εύρος τις 87 μονάδες (18,17%). Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέο υψηλό τεσσάρων μηνών στις 540,75 μονάδες ενισχυμένος έως 12,63%, για να βρεθεί στη συνέχεια στο -5,54%. Τελικά έκλεισε με μικρή άνοδο 0,23% στις 481,23 μονάδες. Ο τζίρος της ημέρας εκτοξεύτηκε στα 168 εκατ.


Αυξάνει τις τιμές- στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η UBS
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Συγκεκριμένα, η UBS αυξάνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 4,25 από τα 2,70 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,35 από τα 1,20 ευρώ, για την Eurobank στα 1,50 από τα 0,86 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,46 από τα 0,15 ευρώ.


Νευρικότητα και μεγάλες απώλειες στις Τράπεζες
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Η εντεινόμενη νευρικότητα για την αναμενόμενη ανακοίνωση της συμφωνίας για τους όρους του PSI και οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, οδήγησαν, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Έτσι μετά από διακυμάνσεις ο ΓΔ έκλεισε τελικά στις 762,15 μονάδες με απώλειες 3,82% και συναλλαγές αξίας 71,7 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών, που κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, η συνεδρίαση έκλεισε με πτώση 11,80% στις 413,70 μονάδες.

Μεγάλες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και ΤΤ υποχωρώντας 19,19% και 18,83% στα 0,501 και 0,625 ευρώ και ακολούθησαν οι τίτλοι των Alpha Bank και Eurobank με απώλειες 18,52% και 17,71%. Τέλος η ΕΤΕ έκλεισε τη διαπραγμάτευση με πτώση 9,25% στα 2,55 ευρώ.


Αγωνία αλλά και άνοδος στο ΧΑ
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Αλλεπάλληλες παρατάσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, αλλά και πληροφορίες βάσει των οποίων προκρίνεται για τις τράπεζες λύση ανακεφαλαιοποίησης η οποία δεν θα συνεπάγεται κρατικοποίηση. Αυτό το τελευταίο έδωσε από την έναρξη των συναλλαγών ώθηση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που παρέσυρε στο ανοδικό κλίμα και άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης τη Δευτέρα, κινούμενος σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, έκλεισε στις 785,00 μονάδες με κέρδη 3%. Για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, η συνεδρίαση έκλεισε στις 458,35 μονάδες με άνοδο 10,96%. Ξεχώρισαν τα κέρδη 19,70% και 17,76% των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, που έκλεισαν στα υψηλά ημέρας των 1,58 και 0,59 ευρώ αντίστοιχα. Στο υψηλό ημέρας έκλεισε και ο τίτλος του ΤΤ, με άνοδο 15,20% στα 0,72 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των ΕΤΕ και Eurobank ενισχυμένες 11,37% και 9,47% στα 2,84 και 0,809 ευρώ.


Σε νέο υψηλό τριών μηνών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα, πάνω από τις 800 μονάδες, για πρώτη φορά τους τρείς τελευταίους μήνες, έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας με άνοδο 2,19% στις 802,21 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 88,53 εκατ. ευρώ.

Εκ νέου ανοδικά και σε νέο υψηλό τεσσάρων μηνών κινήθηκε και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος σχεδόν μηδένισε τα αρχικά του κέρδη (+5,4%), για να αντιδράσει ωστόσο εκ νέου ανοδικά στη συνέχεια, από το +0,19% έως το υψηλό ημέρας των 491,76 μονάδων (+7,29%). Τελικά τα κέρδη του διαμορφώθηκαν σε 6,48% στις 488,03 μονάδες.

Από τη σύνθεση του τραπεζικού δείκτη ξεχώρισαν τα κέρδη των Eurobank (με άνοδο 17,06% στα 0,947 ευρώ), T.T. και Τρ. Πειραιώς (ενισχυμένες κατά 11,11% και 10,00% στα 0,80 και 0,649 ευρώ αντίστοιχα). Σε 8,86% διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Alpha Bank (στα 1,72 ευρώ), ενώ η ΕΤΕ έκλεισε στα 2,96 ευρώ με άνοδο 4,23%. Τέλος πάνω από 2% διαμορφώθηκαν και τα κέρδη των ΔΕΗ (στα 3,68 ευρώ), ενώ ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 1,07% στα 2,77 ευρώ.

Όσο συνεχίζεται το «σίριαλ» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών επί των νέων δημοσιονομικών μέτρων, η υψηλή μεταβλητότητα θα παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων του Χ.Α., σχολίαζαν αναλυτές της αγοράς.


ΧΑ: Απώλειες στις τράπεζες, αλλά σε νέο υψηλό τετραμήνου ο ΓΔ
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου 2011 έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, στις 823,96 μονάδες με κέρδη 1,83%, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε όσα θα συζητηθούν το βράδυ της Πέμπτης στο Eurogroup. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 106,25 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα με τον ΓΔ, ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε σε αρνητικό έδαφος με πτώση 1,53% στις 473,75 μονάδες (με τις απώλειες του διημέρου να διαμορφώνονται σε 2,93%), όπως με απώλειες έκλεισε και το σύνολο των τίτλων που τον απαρτίζουν.


Νευρικότητα στο ΧΑ
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Τόσο η εμπλοκή στο Eurogroup της Πέμπτης, όσο και οι αρνητικές εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, υποχρέωσαν σε σοβαρές απώλειες το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Παρασκευή. Ειδικότερα πολιτική αστάθεια δημιουργήθηκε όταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. γνωστοποίησε τις προθέσεις του, να πάψει να στηρίζει πλέον την κυβέρνηση, αλλά και αρκετοί βουλευτές να προειδοποιούν ότι προτίθενται να καταψηφίσουν τη νέα σύμβαση στην κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5,23% στις 780,85 μονάδες, για να κλείσει τη συνεδρίαση στις 797,35 μονάδες με πτώση 3,23%. Όμως συνολικά στην εβδομάδα ο ΓΔ έκλεισε θετικά, ενισχυμένος σε ποσοστό 4,62%. Την Παρασκευή διακινήθηκε στο ΧΑ όγκος μετοχών αξίας 85,85 εκατ. ευρώ.

Για τον τραπεζικό δείκτη, οι απώλειες διαμορφώθηκαν την Παρασκευή σε 8,11% (έως το -12,53% ενδοσυνεδριακά) στις 435,31 μονάδες. Για τον ίδιο δείκτη συμπληρώθηκαν τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με συνολικές απώλειες 10,8%, ωστόσο ο δείκτης των τραπεζών διατήρησε θετικό το εβδομαδιαίο πρόσημο (+5,38%).


Στο υψηλότερο κλείσιμο του 2012 ο Γενικός και ο τραπεζικός δείκτηςΔευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Με μεγάλη άνοδο υποδέχθηκε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Αναλυτές της αγοράς, παρά τον προβληματισμό που εξακολουθεί να υπάρχει, κάνουν λόγο για αντίδραση «ανακούφισης» της αγοράς, καθώς η υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ανοίγει και το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης της Ελλάδας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε το υψηλότερο μέχρι στιγμής κλείσιμο εντός του 2012, στις 834,41 μονάδες, ενισχυμένος κατά 4,65%. Ενδοσυνεδριακά και κινούμενος ανοδικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, βρέθηκε να καταγράφει κέρδη έως 5,81% στις 843,64 μονάδες. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 
95,33 εκατ. ευρώ. 

Για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο εντός του έτους, οι συναλλαγές έκλεισαν με κέρδη 12,32% στις 488,95 μονάδες (έως το +14,5% ενδοσυνεδριακά).

Αναλυτικά στον FTSE20, ξεχώρισαν τα κέρδη 27,27% της Εurobank στα 1,12 ευρώ, 23,13% του ΤΤ στα 0,921 ευρώ, 21,17% της Τρ. Πειραιώς στα 0,624 ευρώ και 20,00% της Alpha Bank στα 1,74 ευρώ. Ενισχυμένη 8,96% στα 2,92 ευρώ έκλεισε η ΕΤΕ, ενώ ακολούθησαν οι Marfin Popular Bank, MIG και Τρ. Κύπρου με άνοδο 7,49%, 6,70% και 6,25% αντίστοιχα. Για τους τίτλους των Coca-Cola 3E και Βιοχάλκο τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,48% και 3,63%, πάνω από 3% ενισχύθηκαν και οι μετοχές των Μυτιληναίος (+3,45% στα 3,30 ευρώ) και Motor Oil (+3,33% στα 6,20 ευρώ), ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Τιτάν, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ. Αντίθετα κατά 2,78% υποχώρησε η μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε στα 4,20 ευρώ.


Υποβάθμισε έξι χώρες η Moody΄s
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας έξι χωρών προχώρησε ο οίκος Moody΄s. Ειδικότερα, μείωσε κατά μια βαθμίδα την αξιολόγηση της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, ενώ την ίδια στιγμή υποβάθμισε κατά δυο βαθμίδες την αξιολόγηση της Ισπανίας. Παράλληλα, αναθεώρησε το outlook της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αυστρίας σε "αρνητικό", διατηρώντας ωστόσο για την ώρα την αξιολόγηση "ΑΑΑ".
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η κίνησή της αυτή αποδίδεται «στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις χρηματοδοτικές συνθήκες στα επόμενα τρίμηνα και στην αντίστοιχη επίδραση που θα έχουν στην αξιοπιστία των κρατών».


Αμφιβολίες, προβληματισμοί και πτώση στο ΧΑ
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σενάρια καθυστέρησης εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αλλά και μέρους ή ακόμη και ολόκληρου του δεύτερου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα, με παράλληλη αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας, εντείνουν και πάλι τη νευρικότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ενδεικτικά το Bloomberg για την Ελληνική κρίση αναφέρει ότι το “το Γερμανικό σχέδιο αποτυγχάνει…, πρέπει επειγόντως να διευρυνθεί”. Και αν ακόμη η Ελλάδα πάρει το δεύτερο πακέτο στήριξης, “θα πρόκειται για πύρρειο νίκη, εάν δεν ανακοπεί η πτωτική της πορεία” συνεχίζουν οι συντάκτες του άρθρου.

Έτσι, η όποια ανακούφιση της αγοράς, από την επεισοδιακή υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από την ελληνική Βουλή, δίνει πλέον τη θέση της σε νέους προβληματισμούς που τροφοδοτούν τις πιέσεις στο Χ.Α. και επαναφέρουν την Τετάρτη τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Εμφανής είναι η αίσθηση στην αγορά, ότι μετά από δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 6,97% για τον ΓΔ, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω «διόρθωσης».

Την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 5,11%, κοντά στα χαμηλά της ημέρας, στις 776,28 μονάδες, κινούμενος πτωτικά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 74,24 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών, οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, στο 11,12% με κλείσιμο στις 426,63 μονάδες.

Από τη σύνθεση του FTSE20, ενισχυμένες έκλεισαν μόνο οι μετοχές της Βιοχάλκο και της Coca-Cola 3E. Αντίθετα με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι Eurobank (-16,24%) και Τρ Πειραιώς (-14,43%), καθώς και οι Alpha Bank και ΤΤ που υποχώρησαν σε ποσοστό 14,20% και 13,48% αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι MIG (-10,94% στα 0,407 ευρώ), ΕΤΕ (-10,56% στα 2,54 ευρώ) και Ελλάκτωρ (-10,07% στα 1,25 ευρώ). Στα 3,80 ευρώ με πτώση 8,87% έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ, περί του 8% υποχώρησαν και οι τίτλοι των Marfin Popular Bank και Μυτιληναίος, ενώ ΟΤΕ, Τρ. Κύπρου και ΟΠΑΠ ακολούθησαν με απώλειες 7,53%, 7,21% και 6,52% αντίστοιχα.


Μεταβλητότητα και ευκαιρία για trading στο ΧΑ
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Αν και η έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης υπήρξε «μουδιασμένη», στη συνέχεια η συναλλακτική δραστηριότητα ζωήρεψε και η μεταβλητότητα με αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμου εντάθηκε. Ηταν μια συνεδρίαση – ασανσέρ.

Αναμένοντας το επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα, η αγορά συνεχίζει να εστιάζει την προσοχή της στην ειδησεογραφία σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, παραμένοντας νευρική και επιφυλακτική.

Ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε με κέρδη 1,13%, στις 785,52 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και ανακάμπτοντας από απώλειες που ενδοσυνεδριακά έφτασαν το 3,39%. Ο τζίρος της ημέρας ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης κινήθηκε με εναλλαγές προσήμου, με εύρος διακύμανσης 10,42%, τα κέρδη διαμορφώθηκαν τελικά σε 5,27% στις 449,13 μονάδες. Τα υψηλότερα κέρδη από τις τράπεζες σημείωσαν οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Eurobank, ενισχυμένες σε ποσοστό 10,20% στα 0,562 και 1,08 ευρώ αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι Alpha Bank και ΕΤΕ με άνοδο 7,59% και 5,12% στα 1,56 και 2,67 ευρώ αντίστοιχα.


Θετικές προσδοκίες και άνοδος στο ΧΑ
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πια στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, για το οποίο υπάρχουν πλέον θετικές προσδοκίες. Οι εξελίξεις φαίνεται να παίρνουν τον δρόμο τους.
Έτσι ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 5% στις 824,26 μονάδες. Τα συνολικά του κέρδη για την εβδομάδα διαμορφώθηκαν σε 3,37%.

Με κέρδη 11,09% (έως 12,09% ενδοσυνεδριακά) έκλεισε τη συνεδρίαση ο δείκτης των τραπεζών, στις 498,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε την Παρασκευή στα 94,29 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα στον FTSE20, ξεχώρισε το νέο «άλμα» της Eurobank, με άνοδο 22,22% στα 1,32 ευρώ, ενώ ενισχυμένες κατά 16,03% και 16,02% ακολούθησαν οι μετοχές των Alpha Bank και ΤΤ στα 1,81 και 0,92 ευρώ αντίστοιχα. Διψήφια ποσοστά κέρδους κατέγραψαν και οι Τρ. Πειραιώς και ΕΤΕ, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με άνοδο 14,23% και 10,11% στα 0,642 και 2,94 ευρώ αντίστοιχα.


Αγόρασαν την προσδοκία, πούλησαν την είδηση
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Η υποδοχή που επεφύλλαξαν γενικά οι αγορές στη νέα ελληνική διάσωση, μετά την πολυπόθητη συμφωνία του Eurogroup, γενικά ήταν ψυχρή και δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές την Τρίτη. Κι αυτό, γιατί μετά τον αρχικό ενθουσιασό, ήρθε ο προβληματισμός. Εξάλλου τα συσσωρευμένα κέρδη ήταν μεγάλα.

Μερικές από τις εξελίξεις και τα σχόλια της ημέρας:
· Τη στιγμή που ακόμη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονταν σε εξέλιξη, είδε το φως της δημοσιότητας μία έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αμφισβητεί τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
· Απόλυτα αναμενόμενη ήταν η σημερινή κίνηση της Αγοράς, σημειώνουν επαγγελματίες του χώρου, που θεωρούν φυσιολογική την σχετική διόρθωση των τιμών στον Τραπεζικό κλάδο, ειδικά από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.
· Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να φέρνουν περισσότερες προκλήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, το haircut (κούρεμα) σε ονομαστική αλλά και καθαρή παρούσα αξία που θα υποστούν οι Τράπεζες και οι λοιποί ιδιώτες κάτοχοι Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, θα είναι σχετικά υψηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογίσει η Αγορά, καθώς συμφωνήθηκε να διαγραφεί το 53,5% της ονομαστικής αξίας του χρέους, έναντι 50% που προέβλεπε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Βάσει των παραπάνω στοιχείων, η ζημία για τις Τράπεζες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται στο 75%.
· Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό για την επίτευξη της συμφωνίας, απόλυτα επιφυλακτικοί εμφανίζονται πλέον οι περισσότεροι εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές, ως προς την υλοποίηση σημαντικών πτυχών του προγράμματος, όπως και την ανταπόκριση των ιδιωτών επενδυτών στη συμφωνία για το PSI. Οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι ανακοίνωση διάσωσης της Ελλάδας ήταν φυσικό να “ξεφουσκώσει” σύντομα και μαζί της και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου δεδομένου ότι οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στην επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Gurria, εκτιμά ότι η συγκεκριμένη συμφωνία άργησε δύο χρόνια και ότι η επίτευξη του στόχου, για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, δεν διασφαλίζεται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ παρότι ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 833,44 μονάδες, μόλις μετά από 10 λεπτά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι και τις 793,02 (στις 16.55), για να κλείσει τελικά στις 797,13 μονάδες με απώλειες 3,47%, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 77,1 εκατ. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας (στις 452,05 μονάδες) με σημαντική πτώση 9,97%.

Απώλειες μεγαλύτερες του 13% για Πειραιώς και Eurobank, του 12% για την Alpha Bank, του 11% για το Ταχ. Ταμιευτήριο και του 9% για Βιοχάλκο, Εθνική και MPB. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.


Διήμερη μεγάλη πτώση 21,4% για τις τράπεζες του ΧΑ
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Σε νέες μεγάλες απώλειες υποχρεώθηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Τετάρτη, με «φόντο»:

· Την υποβάθμιση της Ελλάδας (IDR της Ελλάδας σε “C” από “CCC”) από τη Fitch. Επιπρόσθετα η Fitch θεωρεί πως η πρόταση για τη μείωση του Δημοσίου χρέους της Ελλάδας μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές, εάν ολοκληρωθεί, θα συνιστά χρεοκοπία και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του IDR της Χώρας σε “Restricted Default” με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

· Τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, παρά τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του. Η Ελλάδα χρειάζεται, εκτός των άλλων, “ανάσες” οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίες πρέπει να προσδιοριστούν από τα κέντρα των αποφάσεων και οι οποίες μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται πουθενά, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

· Τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες που δημιουργεί στις τράπεζες η μεταβολή των όρων του PSI.

· Και δεδομένου ότι η θετική για την Ελλάδα έκβαση των συνομιλιών, από ότι φαίνεται, είχε προεξοφληθεί.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 751,96 μονάδες με πτώση 5,67%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Την Τετάρτη διακινήθηκε στο ΧΑ όγκος αξίας 77,17 εκατ. ευρώ.

Για τον δείκτη των τραπεζών, η συνεδρίαση έκλεισε με πτώση 12,67% στις 394,78 μονάδες. Αθροιστικά οι διήμερες απώλειες του δείκτη διαμορφώνονται σε 21,38%.

Σε αρνητικό έδαφος, με διψήφιες ποσοστιαίες απώλειες έκλεισαν οι τίτλοι των Τ.Τ. (-18,36%), Eurobank (-17,09%), Alpha Bank (-15,09%), ΕΤΕ (-12,69%), Τρ. Πειραιώς (-11,74%) και Marfin Popular Bank (-10,75%). Ακολούθησαν οι τίτλοι των Τρ. Κύπρου και MIG με απώλειες 9,52% και 8,19%, σε ποσοστό περί του 7,8% υποχώρησαν οι ΔΕΗ και Μυτιληναίος στα 2,82 και 3,66 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των ΚΑΕ και Ελλάκτωρ σημείωσαν απώλειες 7,44% και 6,30%.


Πιέσεις στις τράπεζες στο ΧΑ
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Μέχρι να υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα στην αγορά θα είναι, από ότι φαίνεται, τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ το προηγούμενο βράδυ η Standard & Poor΄s υποβάθμισε την Ελλάδα σε selective default, γεγονός που αν και ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσε παρά να επιδράσει και αυτό αρνητικά. Ειδικότερα όπως επισημαίνει ο οίκος , η υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD έρχεται μετά από την εισαγωγή (από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).

Έτσι οι τράπεζες βρέθηκαν την Τρίτη στο επίκεντρο των πιέσεων, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 9,33%, για να κλείσει τελικά με πτώση 7,84%, στις 367,17 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 727,14 μονάδες με απώλειες 3,01%, ενώ κινούμενος πτωτικά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών βρέθηκε να υποχωρεί έως και 4,63%. Ο ττίρος της ημέρας ανήλθε στα 50,32 εκατ. ευρώ.

Στον FTSE20 με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση μόνο οι μετοχές των Coca-Cola 3E και ΟΤΕ. Τις μεγαλύτερς απώλειες στις τράπεζες σημείωσαν οι Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, που έκλεισαν με πτώση 11,38%, 10,22% και 9,43% αντίστοιχα.


Με απώλειες έκλεισε ο Φεβρουάριος. Φήμες για Ρώσικο ενδιαφέρον για την Marfin Popular Bank
Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Με απώλειες έκλεισε ο Φεβρουάριος για το Χρηματιστήριο της Αθήνας - μετά από έναν κερδοφόρο Ιανουάριο - παρά τα κέρδη στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τον Φεβρουάριο απώλειες 6,59% και ο Τραπεζικός 17%. Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη περιορίζονται στο 9,28% και 51,59% αντίστοιχα.

Παρ΄ ότι η διαδικασία του PSI προχωρά κανονικά, όπως και η ψήφιση της σύμβασης από τα κοινοβούλια των χωρών - δανειστών, οι δείκτες του Χ.Α. κινούνται αρνητικά, λόγω και της έντονης αμφισβήτησης για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους ακόμα και με τις νέες αποφάσεις, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Συνεδρίαση δύο όψεων μπορεί να χαρακτηρισθεί εκείνη της Τετάρτης, τελευταίας ημέρας του μήνα.

Ξεκίνησε πτωτικά και συνέχισε με σημαντική Τραπεζική αντίδραση, που είχε σαν “καύσιμο” τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσική Τράπεζα VTB ενδιαφέρεται για στρατηγική συμμετοχή στην Marfin Popular Bank, κάτι που έδωσε σημαντική κινητικότητα και ημερήσια κέρδη στις εταιρείες του ομίλου. Μάλιστα η MPB επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης και πριν πάρουν έκταση οι φήμες για την MPB, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και 1,67% και ο Τραπεζικός μέχρι και 5,7%.

Το ενδιαφέρον και για άλλες Τραπεζικές μετοχές διευρύνθηκε κατά τα τελευταία 90 λεπτά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και από το -5,7% να βρεθεί τελικά στο +8,53% και στις 398,48 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Τετάρτη στις 743,59 μονάδες, με κέρδη 2,26%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 69 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα από τον FTSE20, ξεχώρισε η άνοδος της Marfin Popular Bank σε ποσοστό 27,27% στα 0,308 ευρώ, τα κέρδη 16,90% της MIG στα 0,415 ευρώ, αλλά και η άνοδος των ΤΤ και Τρ. Κύπρου σε ποσοστό περί του 9,6%.

Ενισχυμένη κατά 8,94% ακολούθησε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς στα 0,475 ευρώ, ενώ για τις Alpha Bank και Eurobank τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 8,13% και 7,29%. Τιτάν και Μυτιληναίος ολοκλήρωσαν με άνοδο 6,01% και 4,96% στα 15,00 και 2,75 ευρώ αντίστοιχα. Για τον τίτλο της ΕΤΕ οι συναλλαγές έκλεισαν στα 2,35 ευρώ με άνοδο 4,915, στα 3,51 ευρώ. Με κέρδη 4,15% ολοκλήρωσε η ΔΕΗ, ενώ για τις ΚΑΕ, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,29%, 0,91% και 0,36 αντίστοιχα.


Μερικά ακόμη στατιστικά στοιχεία για τον Φεβρουάριο 2012

Τον Φεβρουάριο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 743,59 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 6,59% σε σύγκριση με το κλείσιμο του προηγούμενου μήνα. Η ανώτατη τιμή του Φεβρουαρίου ήταν 847,63 μονάδες, καταγράφηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 20/02, ενώ η κατώτατη τιμή του μήνα ήταν 714,9 μονάδες και καταγράφηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 29/02.

Ο δείκτης FTSE/XA 20, έκλεισε στις 305,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 9,83% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία αξία συναλλαγών έφτασε το ύψος των 1683,43 εκ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 56,63% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση έφτασε τα 84,07 εκ. ευρώ έναντι 51,12 εκ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης τους έφτασε τα 29429,85 εκ. ευρώ έναντι 31517,65 εκ. ευρώ του Ιανουαρίου παρουσιάζοντας πτώση 6,62% ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2011 που είχε φτάσει στο επίπεδο των 60582,61 εκ. ευρώ σημείωσε πτώση κατά 51,42%.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν περισσότερο σε αξία τον μήνα Φεβρουάριο ξεχώρισαν οι: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO), ALPHA ΒΑΝΚ (ΚΟ), EUROBANK EFG (ΚΟ), ΟΠΑΠ (ΚΟ) και ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ).


ΜΑΡΤΙΟΣ 2012

Θετικά επέδρασαν στο ΧΑ οι προσδοκίες για το PSI
Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Με το ενδιαφέρον στραμμένο αποκλειστικά στην ειδησεογραφία που αφορά τη συμμετοχή στο PSI, και με επίκεντρο τον κλάδο των τραπεζών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινήθηκε ανοδικά την Τρίτη.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν μάλλον άτονα, με τον Γενικό Δείκτη να εναλλάσσει πρόσημο σε στενό εύρος διακύμανσης και με το τζίρο να κινήται σε χαμηλά επίπεδα. Μετά την συμπλήρωση ωστόσο των δύο πρώτων ωρών, το εδιαφέρον άρχισε να γίνεται πιο έντονο και οι ανοδικές τάσεις πιο ενφανείς.

Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,77% στις 755,06 μονάδες, έχοντας βρεθεί να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά έως και 4,28%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 70,5 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 8,30% (έως το +11,21% στη διάρκεια των συναλλαγών) στις 417,46 μονάδες.

Ειδικότερα από τον FTSE20 ξεχώρισαν, οι Eurobank και Alpha Bank που έκλεισαν με κέρδη 20,41% και 19,23% στα 1,18 και 1,55 ευρώ, ενώ ενισχυμένες 14,67% και 10,74% έκλεισαν οι μετοχές των ΤΤ και Τρ. Πειραιώς στα 0,86 και 0,495 ευρώ. Για την ΕΤΕ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 7,79% στα 2,49 ευρώ, για τον ΟΤΕ σε 5,45% στα 2,32 ευρώ, ενώ MIG και Βιοχάλκο ακολούθησαν με άνοδο 4,37% και 3,12%.


Πτωτική η πρώτη αντίδραση του ΧΑ στο PSI. Fitch: Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ελλάδα.
Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Με αρνητικό πρόσημο υποδέχθηκε το ΧΑ την Παρασκευή τα στοιχεία για το ύψος της συμμετοχής των ομολογιούχων στο PSI, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ενθουσιώδη ανοδική αντίδραση. Προφανώς η αγορά είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει το γεγονός ότι η πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα προχωρούσε ικανοποιητικά.

Συγκεκριμένα στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Εάν ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), κάτι το οποίο θεωρείται πολυ πιθανό, τότε το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 95,7%.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,15% στις 752,35 μονάδες, μετά από διακύμανση εύρους 30 περίπου μονάδων και κοντά στο χαμηλό ημέρας. Συνολικά για την εβδομάδα ο Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,40%.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 4,91%, παρά τα κέρδη 3,10% στην έναρξη των συναλλαγών, οι απώλειες διαμορφώθηκαν τελικά σε 4,26% στις 407,25 μονάδες. Τα εβδομαδιαία κέρδη του ΔΤΡ διαμορφώθηκαν σε 0,91%.
Την Παρασκευή διακινήθηκαν στο ΧΑ μετοχές αξίας 81,71 εκατ. ευρώ,

Ειδικότερα στον FTSE20, ξεχώρισαν τα κέρδη 5,19% του ΟΤΕ (έως το +6,93% ενδοσυνεδριακά) στα 2,43 ευρώ. Αντίθετα, τις υψηλότερες πιέσεις δέχθηκαν οι Eurobank και Τρ. Πειραιώς υποχωρώντας 8,33% και 6,61%, ακολούθησαν οι Alpha Bank, Marfin Popular Bank και ΤΤ με απώλειες άνω του 5%. Σε 4,98% διαμορφώθηκαν οι απώλειες της Coca-Cola 3E στα 13,92 ευρώ, ενώ τέλος για την ΕΤΕ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στα 2,51 ευρώ με απώλειες 3,09%.

Εν τω μεταξύ σε επιλεκτική χρεοκοπία
 (΄RD΄) από ΄C΄ υποβάθμισε η Fitch Ratings την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, την Παρασκευή το απόγευμα, μετά την επιβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση και αξιωματούχος της Ευρωζώνης ότι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα προχωρήσει κανονικά.


Διήμερες απώλειες 11,3% στις τράπεζες
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Με νέες απώλειες και κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που εξακολουθεί να κινείται επιφυλακτικά στον απόηχο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Η αγορά στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της αφενός στις διαδικασίες επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στο προεκλογικό σκηνικό που αρχίζει να διαμορφώνεται.

Μετά και τις απώλειες της Δευτέρας, ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί συνολικά κατά 11,3% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ για το Γενικού Δείκτη στο ίδιο διάστημα η πτώση διαμορφώνονται στο 4,55%.

Τη Δευτέρα ο ΓΔ έκλεισε στις 733,89 μονάδες με απώλειες 2,45%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 50,14 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών, οι απώλειες ήταν αισθητά μεγαλύτερες και διαμορφώθηκαν σε 7,31% στις 377,49 μονάδες.


Αναβάθμιση της Ελλάδας από Fitch
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΄B-΄ με σταθερό outlook από ΄Restricted Default΄ (RD) προχώρησε, το απόγευμα της Τρίτης, η Fitch Ratings. Είναι η πρώτη πιστοληπτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μετά από δυόμισι χρόνια συνεχών υποβαθμίσεων.


Μικρά Κέρδη 1,65% στην εβδομάδα για το ΧΑ
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Μετά από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατόρθωσε να κλείσει την εβδομάδα με συνολικά κέρδη μόλις 1,65%, ενώ αντίθετα ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με αρνητικό εβδομαδιαίο πρόσημο (-6,41%). Τόσο η μεγάλη συμμετοχή στο PSI, όσο και η πρώτη πιστοληπτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίστηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μάλλον επιφυλακτικά.

Την Παρασκευή ο ΓΔ έκλεισε στις 764,80 μονάδες με κέρδη 1,93%. Ο τζίρος ανήλθε στα 88,81 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών οι συναλλαγές έκλεισαν με άνοδο 1,85% και στο υψηλό ημέρας των 381,14 μονάδων, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που έφταναν μέχρι και 3,77%.

Από τον FTSE20 διακρίθηκαν η μετοχή της Μυτιληναίος που έκλεισε με άνοδο 8,24% στα 2,89 ευρώ, οι MIG και ΔΕΗ με κέρδη 7,36% και 6,55% στα 0,35 και 3,58 ευρώ, ενώ για τους τίτλους των ΟΠΑΠ και Alpha Bank οι συναλλαγές έκλεισαν με άνοδο 4,83% και 4,23% στα 7,38 και 1,48 ευρώ αντίστοιχα. Αντίθετα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ΤΤ και Eurobank που υποχώρησαν κατά 8,00% και 5,35% αντίστοιχα.


Βαριές απώλειες στον τραπεζικό κλάδο
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά σχετικά με τις τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αναγκαστικές ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών, καθώς και οι όροι με τους οποίους θα αποφασιστεί να συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στην κεφαλαιακή ενίσχυση του κλάδου. Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι "οδεύουμε προς παράταση τριάντα ημερών για τη δημοσίευση των ισολογισμών των τραπεζών, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ως προς το σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης". Αβεβαιότητα και κατά συνέπεια απώλειες στο ΧΑ και κυρίως στις τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης, παρότι ξεκίνησε ανοδικά, υποχώρησε τελικά την Τρίτη σε ποσοστό 1,91% στις 752,70 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 45,82 εκατ. ευρώ.

Από το δείκτη των τραπεζών, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό 8,04% το σύνολο των μετοχών που τον συνθέτουν έκλεισαν αρνητικά. Ο κλάδος έχει πλέον έξι συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 19,31%. 

Την Τρίτη η μετοχή της Eurobank κατέγραψε απώλειες 17,50% στα 0,66 ευρώ, της Alpha Bank υποχώρησε 15,08% στα 1,07ευρώ και του ΤΤ κινήθηκε πτωτικά κατά 12,68% στα 0,4270 ευρώ. Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,2980 ευρώ με πτώση 9,70% και η ΕΤΕ στα 2,14 ευρώ με πτώση 6,14%


Υψηλή μεταβλητότητα και τελικά πτώση στο ΧΑ
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Την τάση της επόμενης ημέρας φαίνεται να αναζητά ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., εμφανίζοντας εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα, ενόψει της αναμενόμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε θετικά, ωστόσο γρήγορα κυριάρχησαν οι αρνητικές τάσεις με αποτέλεσμα να οδηγηθεί για μία ακόμη φορά ο Γενικός Δείκτης σε απώλειες, με επίκεντρο τις τράπεζες, οι οποίες δέχτηκαν νέες έντονες πιέσεις. Στη συνέχεια ο Γ.Δ. κινήθηκε με εναλλαγές στο πρόσημο, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες επιχειρούσαν εντυπωσιακό comeback από το -3,24%. Όταν τα κατάφεραν, παρέσυραν και τον Γ.Δ. σε θετικό έδαφος φτάνοντας έως και το +1,17%. Σε εκείνο το διάστημα οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν ώθηση, εξαιτίας των προσδοκιών για οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, μετά την ανακοίνωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ΥΠΟΙΚ για το θέμα.

Τελικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά την Τετάρτη, κατά 0,01% στις 752,64 μονάδες, με τον τζίρο της ημέρας να ανέρχεται στα 47,37 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης στο κλείσιμο υποχώρησε σε ποσοστό 0,85% στις 320,35 μονάδες μετά από έντονη μεταβλητότητα καθώς ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί 3,24% αλλά και να ενισχύεται κατά 4,59%.


ΧΑ: Όγδοη διαδοχική ημέρα απωλειών για τις τράπεζες
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Όγδοη διαδοχική ημέρα απωλειών για τις τράπεζες του Χ.Α. και πτώση 2,37% για τον Γενικό Δείκτη, στις συναλλαγές της Πέμπτης.

Ενώ στο εξωτερικό οι πιέσεις πλέον στρέφονται προς την Ισπανία, (της οποίας το χρέος δεν μπορεί να υποτιμηθεί, όπως έγινε με το ελληνικό), η ελληνική αγορά εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που αναμένεται να γίνει σε χαμηλές τιμές, τα κριτήρια καθορισμού των οποίων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ορισμένα καλά αποτελέσματα εταιρειών που δημοσιευτηκαν αυτή την εβδομάδα, (ξεχώρισαν τα αποτελέσματα των ΜΕΤΚΑ, S&B, ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου κλπ), δεν μπόρεαν να επιρεάσουν σημαντικά το κλίμα.

Πάντως μέσα στο Μάρτιο παρατηρείται μια διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των Τραπεζικών μετοχών από τις υπόλοιπες. Η καλή συμπεριφορά ορισμένων τίτλων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της πτώσης του ΓΔ. Ενδεικτικά αναφέρονται ότι σημαντικές αποδόσεις έχουν καταγράψει μέσα στο μήνα τίτλοι όπως η Frigoglass (+43,4% μέχρι και τις 27/3), ο ΟΤΕ (+35,3%), η JP Avax (+24,5%), η Τέρνα Ενεργειακή (+23,7%), η METKA (+18,9%), η ΕΥΔΑΠ (+17,8%) κ.α.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε την Πέμπτη κατά 2,37% στις 734,77 μονάδες, έχοντας νωρίτερα βρεθεί να υποχωρεί έως και 3,66%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 41,44 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 4,31% στις 306,54 μονάδες, υποχωρώντας για οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις στις οποίες έχει σημειώσει σωρευτικές απώλειες 23,45%. 

Η Alpha Bank έκλεισε στα 0,9710 ευρώ με απώλειες 9,25% και η Eurobank στα 0,62 ευρώ με πτώση 8,28%. Η μετοχή της ΕΤΕ έχασε τα 2 ευρώ (1,9900 ευρώ) σημειώνοντας πτώση 4,33%. Επίσης η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε μεγάλες απώλειες, σε ποσοστό 8,56%, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 3,42 ευρώ.


Χ.Α.: Τραπεζική πτώση 25% το Μάρτιο
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

“Η αύξηση της πίεσης είχε και πάλι σαν βασικό άξονα τον Τραπεζικό κλάδο για τον οποίο η αναβλητικότητα ως προς την δημοσίευση των όρων ανακεφαλαιοποίησης έχει αυξήσει το βαθμό αβεβαιότητας και την μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου έως ότου διευκρινιστεί πλήρως η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της”, επισημαίνει μεταξύ των άλλων αναλυτής της αγοράς.

Με τις τράπεζες να συνεχίζουν το αρνητικό τους σερί, για ένατη συνεχή συνεδρίαση, χάνοντας το 25% περίπου της χρηματιστηριακής τους αξίας, ολοκληρώθηκε μια ακόμη πτωτική εβδομάδα.

O Γενικός Δείκτης υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,79% στις 728,93 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 34,48 εκατ. ευρώ.

Σε απώλειες υποχρεώθηκε ο δείκτης των τραπεζών, κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχτηκε η ΕΤΕ (-3,52%) στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, κλείνοντας με πτώση 2,03%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 502,11 μονάδων (στις 20/2), ο τραπεζικός δείκτης δείκτης καταγράφει απώλειες 40,19%.

"Αν και η αποτίμηση του τραπεζικού κλάδου έχει κατέλθει σημαντικά, αποτελώντας πλέον το 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, η αδυναμία στο ταμπλό των βασικών τραπεζικών μετοχών είναι τέτοιες που λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και στις υπόλοιπες εταιρίες παρά τις προφανείς ποιοτικές διαφοροποιήσεις τους", σχολιάζει παράγοντας της αγοράς. Γενικά πάντως τα αποτελέσματα που εμφάνισε η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών για το 2011 ήταν απογοητευτικά.

“Το ευρώ πρέπει να υποχωρήσει σε ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του δολαρίου ώστε να ανακτήσουν την ανάπτυξή τους τα Κράτη της Περιφέρειας της Ευρωζώνης”. Αυτό υποστήριξε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini μιλώντας στο CNBC, χαρακτηρίζοντας “σχιζοφρενική τη συμπεριφορά των Αγορών σε αυτήν τη φάση καθώς δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν στηρίζουν ή όχι τα προγράμματα λιτότητας στην Ιταλία και στην Ισπανία.”

Και ορισμένες ακόμη εξελίξεις της ημέρας:
Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα έγινε η πρώτη από τις 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης που αρνείται να δεχθεί ως εγγύηση ομόλογα με εξασφαλίσεις από Χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης, όπως αναφέρει η Γερμανική “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνος Α.Ε., Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε. Φίντεξπορτ Α.Ε.,Ριντένκο αποφάσισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Και κάποια συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία:
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 5,66% και ο Τραπεζικός 17,56%. Το χρηματιστηριακό τέλος του Μαρτίου βρήκε τον Γενικό Δείκτη αποδυναμωμένο κατά 1,97% και τον Τραπεζικό κατά 24,63%. 
Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη έχουν συρρικνωθεί στο 7,13% για τον Γενικό Δείκτη και στο 14,25% για τις τράπεζες. 


Πηγές:
www.euro2day.gr
www.capital.gr
www.naftemporiki.gr
www.athex.gr/ase

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου