31 Ιουλίου 2014

Αργεντινή: Επιλεκτική Χρεοκοπία. Οι επόμενες κινήσεις

Τα ξημερώματα της Τετάρτης εξέπνευσε η προθεσμία για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης με τα hedge funds (τους λεγόμενους holdout πιστωτές) που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους του 2001, τα «κοράκια» όπως τα έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε "επιλεκτική χρεοκοπία"

Σημειώνεται ότι αυτά τα hedge funds είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ο Αμερικανός δικαστής Griesa αποφάσισε ότι το Μπουένος Άιρες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί «κούρεμα» στους τίτλους τους, εάν δεν πληρώσει την ίδια ώρα και τους holdout πιστωτές. Η Αργεντινή επιχείρησε, μάταια, να εξασφαλίσει έστω και την τελευταία στιγμή την αναστολή της απόφασης του Thomas Griesa, δικαστή αμερικανικού δικαστηρίου, για την καταβολή 1,33 δισ. δολαρίων συν τόκους στα hedge funds.

Έτσι, η Αργεντινή τελεί πλέον υπό "επιλεκτική χρεοκοπία" (SD- Selective default, όπως ήδη από χθες το βράδυ υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα η S&P), καθώς δεν μπορεί -λόγω δικαστικής απόφασης- να πληρώσει 539 εκατ. δολάρια στους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων. Τα χρήματα αυτά (τα 539 εκατ. δολάρια) υπάρχουν, βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα σε αμερικανικές τράπεζες, αλλά για να τα εισπράξουν οι δικαιούχοι, η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει επιπρόσθετα 1,5 δισ. δολάρια στους κατόχους των hedge funds, κάτι που δεν συνέβη.

Και τώρα, τι αναμένεται;

Το άρθρο της Άννα Φαλτάιτς Αργεντινή: Οι επόμενες κινήσεις μετά τη χρεοκοπία στο euro2day.gr σήμερα, είναι αρκετά διαφωτιστικό. Ορισμένα αποσπάσματα από αυτό στη συνέχεια: 

Προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης εξετάζει η Αργεντινή, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για όσα έχουν συμβεί στον Αμερικανό δικαστή Thomas Griesa, ο οποίος μπλοκάρει την εκταμίευση της αποπληρωμής των ομολόγων.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Jorge Capitanich, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν βρίσκεται σε τεχνική χρεοκοπία, ενώ χαρακτήρισε ανίκανο τον Αμερικανό διαμεσολαβητή. Παράλληλα, δήλωσε πως οι ομολογιούχοι πρέπει να ζητήσουν τα χρήματά τους -συνολικά 539 εκατ. δολάρια τα οποία η Αργεντινή έχει ήδη καταθέσει στην Bank of New York Mellon, αλλά δεν τους έχουν καταβληθεί λόγω της απόφασης Griesa- από τον Αμερικανό δικαστή...


Σύμφωνα με τους New York Times, θεωρητικά, η Αργεντινή θα μπορούσε να επιχειρήσει να παρακάμψει τη δικαστική απόφαση ανταλλάσσοντας τα ομόλογα για νέους τίτλους που θα υπόκεινται σε δίκαιο Αργεντινής και να τους αποπληρώσει στο Μπουένος Άιρες. Όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει την επίσημη λίστα όσων διακρατούν ομόλογα, την οποία έχει στη διάθεσή της ξένη χρηματοοικονομική εταιρεία. Αυτή η εταιρεία μπορεί να μην θέλει να φανεί ότι πράττει ενάντια στη διαταγή του δικαστή Griesa.

Το να πληρώσει τα hedge funds, τα οποία εδώ και τόσα χρόνια αψηφούσε, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση της προέδρου της Αργεντινής, Christina Fernandez de Kirchner, στα μάτια του λαού της. Πολλοί Αργεντίνοι θεωρούν πως η χρεοκοπία του 2001 ήταν απαραίτητη ώστε να ελαφρυνθεί η χώρα από τα βάρη που της δημιούργησαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επίσης πιθανό η πληρωμή 1,5 δισ. δολαρίων, που ζητούν τα hedge funds, να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου ότι υπάρχει ρήτρα στα ομόλογα όσων δέχθηκαν το "κούρεμα" που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν το σύνολο των κεφαλαίων τους αν άλλοι επενδυτές αποζημιωθούν καλύτερα από αυτούς. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, κάτι τέτοιο θα έφερνε νέες υποχρεώσεις για την Αργεντινή, που θα ξεπερνούσαν τα 200 δισ. δολάρια. Πάντως, οι holdout πιστωτές αμφισβητούν ότι η ρήτρα αυτή θα έφερνε τέτοιο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι holdout πιστωτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν συμμετάσχει στις αγωγές κατά της Αργεντινής. Για να υπάρξει διακανονισμός με όλους τους holdout πιστωτές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan Chase, θα χρειάζονταν περίπου 13 δισ. δολάρια. 

Στο μεταξύ, παρά το ναυάγιο των διήμερων διαπραγματεύσεων και τις δηλώσεις του Αμερικανού μεσολαβητή περί «άμεσης χρεοκοπίας», ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών Axel Kicillof, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων. Έτσι, ενώ τεχνικά η Αργεντινή αθέτησε την πληρωμή της για σήμερα, φαίνεται πως υπολογίζει ότι μια χρεοκοπία θα ενισχύσει τη θέση της στην περίπτωση συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους holdout πιστωτές τις επόμενες εβδομάδες. Η ρήτρα που προαναφέρθηκε και επηρεάζει τους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην ανταλλαγή λήγει στο τέλος του έτους, και ως εκ τούτου η Αργεντινή ίσως περιμένει μέχρι τότε για να καταλήξει σε κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Kicillof άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα για λύση μέσω του ιδιωτικού τομέα, αναφερόμενος προφανώς στην πρόταση των τραπεζών της Αργεντινής να προσφέρουν εγγύηση ύψους 250 εκατ. δολαρίων στους holdout πιστωτές. Το σκεπτικό είναι να δοθεί στα hedge fundsοικονομικό κίνητρο ώστε να ζητήσουν από τον Griesa να αναστείλει την απόφασή του μέχρι το τέλος του έτους και να επιτρέψει την αποπληρωμή κατόχων άλλων ομολόγων...

Στο μεταξύ, υπάρχουν ήδη πολλοί επενδυτές που έχουν στοιχηματίσει σε χρεοκοπία της χώρας μέσω των CDS, όμως θα μπορούσαν να περάσουν αρκετές μέρες μέχρις ότου αυτοί οι επενδυτές μάθουν εάν μπορούν να εισπράξουν τα κέρδη από το «στοίχημά» τους.
Οι αποφάσεις για τα payouts των CDS λαμβάνονται μετά από συνεδρίαση του ISDA (International Swaps and Derivatives Association). Tην Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS κατέθεσε αίτημα στον ISDA να αποφασίσει αν η μη πληρωμή τοκομεριδίων από την Αργεντινή την Τετάρτη θα πυροδοτήσει τα CDS. Αν ο ISDA αποφασίσει να κηρύξει την Αργεντινή χρεοκοπημένη, το συνολικό ποσό των payouts θα ήταν λίγο μεγαλύτερο του 1 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Depository Trust & Clearing Corp, τα CDS κρατικών ομολόγων της Αργεντινής που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανέρχονται σε 20,7 δισ. δολάρια, αναφέρει η Wall Street Journal... 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η νέα αυτή χρεοκοπία θα μπορούσε να δημιουργήσει πιέσεις σε μια οικονομία που ήδη πλήττεται από την ύφεση, οδηγώντας ενδεχομένως σε υψηλότερο πληθωρισμό και σε πιο αδύναμο νόμισμα...

Μια χρεοκοπία θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και μία ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη της Αργεντινής φέτος, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Martin Redrado...

Πάντως η απόφαση του Αμερικανού δικαστή Griesa έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και εντός των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την απόφασή του «εντυπωσιακά ευρεία», λέγοντας πως θα μπορούσε να υπονομεύσει τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει πως η απόφαση θα κάνει πιο εύκολο μια «χούφτα» πιστωτών να μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια σε άλλες αναδιαρθρώσεις χρέους. «Υπάρχει κόστος για τον κόσμο», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard. 

Πηγή: www.euro2day.gr 31.07.2014
Περισσότερα στο:
Αργεντινή: Οι επόμενες κινήσεις μετά τη χρεοκοπία
http://www.euro2day.gr/specials/topics/article/1241783/argentinh-oi-epomenes-kinhseis-meta-thn-hreokopia.html

2 σχόλια:

  1. Κάποιες ενδιαφέρουσες διευκρινίσεις από τον Economist σε άρθρο που δημοσιεύει η Καθημερινή. Γράφει μεταξύ άλλων:
    Χθες (Τετάρτη) τα μεσάνυχτα έληξε η προθεσμία μέσα στην οποία έπρεπε να έχει βρει η Αργεντινή με ποιον τρόπο θα αποφύγει μια ακόμη στάση πληρωμών, την όγδοη της ιστορίας της. Η περιπέτεια που την έχει οδηγήσει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα άρχισε το 2001 και βέβαια με τη στάση πληρωμών που κήρυξε τότε η χώρα. Οι περισσότεροι από τους πιστωτές της δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με άλλους τίτλους στις δύο αναδιαρθρώσεις που έγιναν το 2005 και το 2010. Ορισμένοι πιστωτές, όμως, καθοδηγούμενοι από το ισχυρό hedge fund NML Capital, πήραν άλλο δρόμο. Αγόρασαν μαζικά τα πάμφθηνα ομόλογα της Αργεντινής μετά την πτώχευσή της, με σκοπό να κυνηγήσουν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας συν τους τόκους με προσφυγές στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, στης οποίας το δίκαιο υπάγονταν τα αρχικά ομόλογα.
    Η παρατεταμένη δικαστική διαμάχη που ακολούθησε εξώθησε την Αργεντινή στα όρια μιας ακόμη στάσης πληρωμών. Το 2012 ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα απαγόρευσε στην Αργεντινή να πληρώσει όσους πιστωτές διακρατούσαν πλέον τα νέα ομόλογα αν δεν καταβάλει πρώτα στο NML όσα θέλει. Ο δικαστής επικαλέστηκε πρόβλεψη της συμφωνίας των αρχικών ομολόγων που υπαγορεύει ίση μεταχείριση όλων των ομολογιούχων. Τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση της Αργεντινής, με αποτέλεσμα να παραμένει σε ισχύ η απόφαση του δικαστή Γκρίεζα ...
    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/778338/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/o-antiktypos--mias-ptwxeyshs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ISDA: Πιστωτικό γεγονός στην Αργεντινή
    Σε κατάσταση χρεοκοπίας κήρυξε ουσιαστικά την Αργεντινή η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA), κρίνοντας ότι υπήρξε πιστωτικό γεγονός και θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση Προθεσμιακών Συμβολαίων Ανταλλαγής Πιστωτικού Κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως φτάνει έως και το 1 δισ. δολάρια.
    Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε ένα συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν κατέβαλε τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.
    Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη μετά από αίτημα που υπέβαλε χθες Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.
    Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/839100/pistotiko-gegonos-stin-argentini-kirukse-i-isda

    ΑπάντησηΔιαγραφή