15 Ιουλίου 2014

Νέος πρόεδρος της Κομισιόν ο Γιούνκερ

(upd) Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξελέγη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker), καθώς υπερψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Υπέρ του κ. Γιούνκερ ψήφισαν 422 ευρωβουλευτές, ενώ την υποψηφιότητά του καταψήφισαν 250 μέλη της Ευρωβουλής, 47 ευρωβουλευές απήχαν και 10 ψηφοδέλτια κρίθηκαν άκυρα, σε σύνολο 751.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη διάρκεια της οποίας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, λέγοντας πως νιώθει υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Εδικότερα ο κ. Γιούνκερ παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις «Κασσάνδρες» και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της Ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

«Καταφέραμε να επιδιορθώσουμε εν πτήσει, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος» είπε χαρακτηριστικά ο κ Γιούνκερ, τονίζοντας, μ' αυτό τον τρόπο, την επιτυχή, κατά την εκτίμησή του, αντιμετώπιση της κρίσης. Όλοι, τόνισε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Κάναμε ότι μπορούσαμε και «εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης», κατέληξε

Ο υποψήφιος (εκείνη τη στιγμή) πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε παράλληλα την εφαρμογή προγράμματος επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Υπάρχει ένα 29ο κράτος μέλος που δημιουργείται, το κράτος εκείνων που δεν έχουν απασχόληση... θα ήθελα αυτό το 29ο κράτος μέλος να ενσωματωθεί και πάλι στα υπόλοιπα και προτείνω ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνει αυτό εφικτό», δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα ήθελα την αποδέσμευση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», είπε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της «επανεκβιομηχάνισης της Ευρώπης» μέσω «προγραμμάτων υποδομής στη δικτύωση υψηλών ταχυτήτων, στα ενεργειακά δίκτυα, στις υποδομές στον τομέα των μεταφορών».

«Η ΕΕ έχει απολέσει μέρος της ανταγωνιστικότητάς της διότι έριξε το βάρος στη δημιουργία πλεονάσματος, πρέπει να ξαναφύγουμε προς τα εμπρός», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ προσθέτοντας ότι «η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο» , καθώς και ότι «η κοινωνική πολιτική πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής».

«Είμαι υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς για το καλό όλων», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε επέλεξε επίσημα τον Jean-Claude Juncker για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά.

Πηγή: kathimerini.gr 15.07.2014
http://www.kathimerini.gr/776268/article/epikairothta/kosmos/neos-proedros-ths-komision-o-gioynker
http://www.kathimerini.gr/776268/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/protash-gioynker-gia-programma-300-dis-gia-thn-anergia






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου