31 Ιουλίου 2014

Σε νέα χρεοκοπία οδηγείται η Αργεντινή

Θέμα ωρών είναι η χρεοκοπία της Αργεντινής, καθώς ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας με τα hedge funds.

Όπως μεταδίδει το Reuters, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο μεσολαβητής για το θέμα της Αργεντινής εξήλθε από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων δηλώνοντας πως δεν επετεύχθη συμφωνία και πως «η Δημοκρατία της Αργεντινής θα τεθεί σε χρεοκοπία άμεσα».

Στην ανακοίνωσή του ο Daniel Pollack τόνισε πως η χρεοκοπία «δεν είναι απλώς μια 'τεχνική' κατάσταση, αλλά ένα πραγματικό και επώδυνο γεγονός που θα βλάψει πραγματικούς ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των επενδυτών.

«Ο απλός αργεντίνος πολίτης θα είναι το πραγματικό και τελικό θύμα», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές».

Καθώς πλησίαζε η λήξη της προθεσμίας, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof επέμεινε στη γραμμή της κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας επανειλημμένως τους holdout πιστωτές ως «κοράκια», μετά από δυο ημέρες έντονων διαπραγματευσεων.

Οι τράπεζες της Αργεντινής προσπάθησαν να καταρτίσουν μια πρόταση για την αγορά του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διακρατούν τα hedge funds και να αποτρέψουν την χρεοκοπία, η συμφωνία όμως κατέρρευσε, όπως ανέφερε τραπεζικό στέλεχος.

Ο Kicillof δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η Αργεντινή είχε προσφέρει στους holdout πιστωτές τους ίδιους όρους με τα swaps ομολόγων που εκδόθηκαν το 2055 και 2010, όρους τους οποίους απέρριψαν τα funds.

«Η Αργεντινή πλήρωσε, έχει χρήματα, θα συνεχίσει να πληρώνει τις επόμενες δόσεις διότι θέλουμε να το κάνουμε και διότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα», τόνισε. «Τα χρήματα είναι εκεί. Εάν επρόκειτο για χρεοκοπία, δεν θα υπήρχαν χρήματα».

Από την πλευρά των hedge funds δεν υπήρξε άμεση απάντηση.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε επιλεκτική χρεοκοπία (SD- Selective default), από "CCC-" πριν. Ο διεθνής οίκος προέβη στην υποβάθμιση καθώς η χώρα δεν αποπλήρωσε τόκους συνολικού ύψους 539 εκατ. δολαρίων.

Πηγές: 
www.euro2day.gr και www.naftemporiki.gr
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1241623/se-nea-hreokopia-odhgeitai-h-argentinh.html
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/838436/argentini-nauagisan-oi-sunomilies-gia-to-xreos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου