17 Ιουλίου 2014

Συντριβή μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία.

Νεκροί είναι οι 280 επιβάτες και τα 15 μέλη του πληρώματος. Αλληλοκατηγορούνται οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι ουκρανοί για την κατάρριψή του.

Για κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών τύπου Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση MH17 από Αμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ, κάνουν λόγο τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το αεροπλάνο κατερρίφθη, πιθανόν από πύραυλο εδάφους-αέρους του συστήματος Μπουκ, ενώ πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων, κοντά στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στην ίδια περιοχή σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.


Ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για την κατάρριψη του αεροσκάφους, κάτι που εκείνοι διαψεύδουν, κατηγορώντας με τη σειρά τους τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «Αυτό είναι το τρίτο περιστατικό -μετά από την κατάρριψη ενός An-26 και SU-25. Δεν αποκλείουμε να κατερρίφθη και τονίζουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση καταστροφής στόχων στον εναέριο χώρο». Παράλληλα ο ουκρανός πρωθυπουργός ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή», όπως τη χαρακτήρισε.

Από την πλευρά του, ο Αντρέι Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διαψεύδει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την συντριβή του Boeing, λέγοντας ότι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για μια τέτοια επίθεση. Επίσης ο ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι μιλώντας στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24 τόνισε: «Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας».

Έρευνα διέταξε και η Μαλαισία. Σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι το αεροσκάφος συνετρίβη δήλωσε ο μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ.

Εν τω μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το "μαύρο κουτί", τον καταγραφέα των δεδομένων της πτήσης, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι λίγους μόλις μήνες πριν, στις 8 Μαρτίου, είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ ένα αεροσκάφος επίσης της Malaysia Airlines. Το αεροσκάφος δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Πηγές:
Κυρίως από www.tovima.gr και www.kathimerini.gr 17.07.2014






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 στην Ουκρανία, στελέχη της Malaysia Airlines επικεντρώνονται στην εξεύρεση ενός τρόπου για να σωθεί η εταιρεία. Αυτή την εβδομάδα ο αερομεταφορέας σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο στη μητρική του, την κρατική Khazanah Nasional, μετέδωσε το Bloomberg News. Η πτώχευση αποτελεί μια επιλογή. Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αποτελεί μια διαφορετική επιλογή.
    Πηγή: www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καταχρεωμένη "Malaysia Airlines", η οποία παραπαίει μετά την απώλεια δύο αεροσκαφών το 2014, θα κρατικοποιηθεί πλήρως σε μία προσπάθεια για ριζική αναδιάρθρωση.
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Khazanah Nasional, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Μαλαισιανής κυβέρνησης, ζήτησε επίσημα την αφαίρεση των αερογραμμών απο το Χρηματιστήριο την Παρασκευή και προσεφέρθη να αγοράσει τις μετοχές της εταιρείας σε τιμή 12,5% υψηλότερη απο την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης.
    Πηγή: www.kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή