28 Ιουλίου 2014

H λύση: Κυρώσεις κατά του Ισραήλ;

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 1.000 στη Λωρίδα της Γάζας, με τους τρεις στους τέσσερις νεκρούς να είναι άμαχοι, ενώ αντίστοιχα οι απώλειες των Ισραηλινών ανέρχονται σε 46 (43 στρατιώτες και 3 πολίτες). Η δράση του ισραηλινού στρατού επικρίνεται έντονα από τη διεθνή κοινότητα για το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι παλαιστίνιοι άμαχοι, αλλά μέχρις εκεί.

Και το ερώτημα: Μήπως η λύση θα ήταν να επιβληθούν 
στο Ισραήλ "κυρώσεις" και παρόμοια συναφή μέτρα; Κάτι, που πολύ εύκολα αποφασίζουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σε άλλες περιπτώσεις, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τολμούν;

Σε ένα άρθρο του Χρόνη Ι. Πολυχρονίου*, που δημοσιεύει σήμερα το capital.gr, διαβάζω μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Ιδού λοιπόν το ερώτημα: πως γίνεται το Ισραήλ να παραμένει ατιμώρητο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο δε θα ίσχυε στην περίπτωση οποιοδήποτε άλλου κράτους, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να τιμωρήσει για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπως δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για τα εγκλήματα πολέμου στο Βιετνάμ;..."

"Ιδού λοιπόν η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επειδή γνωρίζει ότι έχει απόλυτη στήριξη -- στρατιωτική, οικονομική, πολιτική, διπλωματική -- από τις ΗΠΑ. Για τους δικούς τους κυρίως γεωπολιτικούς λόγους, αν και η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ έχει πολιτιστικά διαποτίσει ολόκληρο τον ιστό τη αμερικανικής κοινωνίας και κουλτούρας. Στις ΗΠΑ, η οποιαδήποτε κριτική απέναντι στο Ισραήλ ερμηνεύεται αστραπιαία από το κατεστημένο ως ένδειξη «αντισημιτισμού»..."


Για να καταλήξει ο συντάκτης του άρθρου, κ. Χ. I. Πολυχρονίου, με τα ακόλουθα:
"Το σημερινό Ισραήλ αποτελεί κυριολεκτικά όνειδος για την ανθρωπότητα, μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που αυτή που υπήρχε στη Νότια Αφρική την εποχή του απαρτχάιντ. Και είναι αξιοθρήνητο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, όπως και στην περίπτωση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, είναι χορηγός της κτηνωδίας του Ισραήλ. Συνεπώς, η μόνη ρεαλιστική μορφή δράσης που απομένει είναι η εντατικοποίηση της διεθνούς καμπάνιας του κινήματος BDS (Mποϋκοτάζ-Aπομόνωση-Kυρώσεις)." 

* Ο Χ. Ι. Πολυχρονίου δίδαξε για πολλά χρόνια ως καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και είναι νυν Ερευνητής και Policy Fellow σε Ινστιτούτο Οικονομικών της Νέας Υόρκης, αρθρογράφος και μέλος του προγράμματος «Δημόσιοι Διανοούμενοι» στο αμερικανικό ηλεκτρικό έντυπο «Truthout». Οι απόψεις αυτές είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ΄ ανάγκη κανέναν οργανισμό με τον οποίον συνδέεται ο υπογράφων επαγγελματικά.

Πηγή: www.capital.gr 28.07.2014
Ολόκληρο το άρθρο του κ. Χ. Ι. Πολυχρονίου στο:
Μποϋκοτάζ, απομό- νωση και κυρώσεις η μόνη λύση απέ- ναντι στο Ισραήλ
http://www.capital.gr/News.asp?id=2073402

Σημείωση: Εξυπακούεται ότι τα αναφερόμενα από τον κ. Χ. Ι. Πολυχρονίου είναι απόλυτα προσωπικές του απόψεις και δεν εκφράζουν κατ΄ ανάγκη το blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου