20 Σεπτεμβρίου 2016

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν» κ. Σπίρτζη

Με τη λακωνική φράση «κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι καλύτερο κανείς να σιωπά, απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.

Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας νωρίτερα σε μέσα ενημέρωσης αναφερόμενος στον κ. Στουρνάρα σημείωσε ότι ως υπουργός Οικονομικών της ΝΔ και αργότερα ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πέτυχε να μην είναι υπό δημόσιο έλεγχο το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τη συρρίκνωσή του σε τέσσερις συστημικές τράπεζες και ότι τώρα επιδιώκει συστηματικά είτε την πώληση είτε τον έλεγχο και της Τράπεζας Αττικής, που ελέγχει 1,5% με 2% της αγοράς, με σειρά τοποθετήσεων δικών του προσώπων στη διοίκησή της. Προσέθεσε δε ο κ. Σπίρτζης ότι οι κινήσεις αυτές συνδέονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να «βάλει τάξη» στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Και όλα αυτά τα είπε ο κ. Σπίρτζης παραβλέποντας το γεγονός ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνικής, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αποτέλεσμα εκείνης της ανακεφαλαιοποίησης ήταν να περάσει ο έλεγχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια και μάλιστα σε μηδαμινές τιμές. 

Υπενθυμίζεται ότι τότε, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των 4 τραπεζών, κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ανέφεραν στις 25.11.2015 ότι "η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων που θα οδηγούσε σε κατάρρευσης της οικονομίας, ενώ διεσώθησαν όλες οι μεγάλες τράπεζες...". Ήταν η δικαιολόγηση του ξεπουλήματος που μόλις είχε διαπραχθεί*. 

* Περισσότερα στο Ξεπουλήθηκαν οι Τράπεζες για να διασωθούν!

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου