30 Σεπτεμβρίου 2016

Η «βουτιά θανάτου» του Rosetta στον κομήτη 67Ρ

(upd) «Τίτλοι τέλους» για το διαστημόπλοιο Rosetta. «Επισήμως νεκρό» είναι το διαστημόπλοιο Rosetta της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), καθώς στις 14:20 ώρα Ελλάδας έστειλε το τελευταίο σήμα του στο κέντρο ελέγχου της αποστολής, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Λίγο αργότερα, το σκάφος άγγιξε την επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko με ταχύτητα μόλις 3,2 χλμ./ώρα, μικρότερη δηλαδή από το ανθρώπινο περπάτημα.

Όπως είχε σχεδιασθεί, κατά την κάθοδό του το Rosetta συγκέντρωσε μετρήσεις και εικόνες του κομήτη από πολύ μικρή απόσταση, τις οποίες έστειλε στους επιστήμονες πριν έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του κομήτη. Από τη στιγμή που προσεδαφίσθηκε, διακόπηκε για πάντα η επικοινωνία του με τη Γη.

“Για μία ακόμη φορά, το σκάφος έγραψε ιστορία”, σημειώνει ο Γιόχαν Ντίτριχ Βέρνερ, Γενικός Διευθυντής της ESA, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, για να ανακοινώσει το φινάλε του Rosetta. “Σήμερα γιορτάζουμε την επιτυχία μίας αποστολής που ανέτρεψε τα δεδομένα, ξεπερνώντας όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες μας”, προσθέτει. 

Νωρίτερα, το πρωί, γράφαμε: 

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ολοκλήρωση της 12ετούς Οδύσσειας του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Rosetta, με τη «βουτιά» του στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko που θα σημάνει το φινάλε της αποστολής του. Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τον απαραίτητο ελιγμό, το σκάφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας διαστήματος (ESA) βρίσκεται σε πορεία «συνάντησης» με τον κομήτη.

Έτσι, μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, περίπου στις 13:40 ώρα Ελλάδας, το Rosetta θα βρίσκεται στην επιφάνεια του 67P, κάτι που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λειτουργίας του. Οι επιστήμονες έχουν φροντίσει ώστε η κάθοδός του να γίνει πολύ αργά, για να προλάβει η κάμερα του διαστημοπλοίου να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες από κοντινή απόσταση. Παράλληλα, αυτό το τελευταίο σκέλος της αποστολής θα μεταδοθεί ζωντανά από την ESA.

Ωστόσο, αν και ο στόχος είναι το σκάφος να «αγγίξει» την επιφάνεια του κομήτη με πολύ μικρή ταχύτητα, το Rosetta δεν έχει κατασκευασθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να έχει τη δυνατότητα προσεδάφισης στον κομήτη. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, ακόμη κι αν δεν καταστραφεί, ουσιαστικά από εκείνη τη στιγμή και έπειτα θα έχει αχρηστευθεί.

Ο λόγος είναι πως πλέον δεν θα έχει τη δυνατότητα να στρέψει την κεραία του προς τη Γη, ώστε να επικοινωνήσει με το κέντρο Ελέγχου. Επίσης, δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει πλέον τα φωτοβολταϊκά του πάνελ, προσανατολίζοντάς τα στη διεύθυνση των ακτίνων του ήλιου, με συνέπεια να ξεμείνει από ηλεκτρική ενέργεια.


Επομένως, από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, θα συνεχίσει απλώς να ακολουθεί τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko στην περιπλάνησή του στο διάστημα. «Συνταξιδιώτης» του σκάφους θα είναι το διαστημικό όχημα Philae, που μετέφερε το Rosetta μέχρι τον κομήτη. Το Philae, που βρίσκεται προσεδαφισμένο στον διαστημικό βράχο από τον Νοέμβριο του 2014, δεν έχει δώσει κανένα «σημείο ζωής» στο κέντρο ελέγχου της αποστολής από τον περασμένο Ιούλιο. Πριν σταματήσει να ανταλλάσει σήματα με τη Γη, το Philae είχε προλάβει να στείλει αρκετά πολύτιμα δεδομένα από τις επιτόπιες έρευνές του στον κομήτη 67P.


Η αποστολή ξεκίνησε το 2004, ενώ το σκάφος χρειάστηκε μία δεκαετία για να φτάσει στον κομήτη Churyumov-Gerasimenko και να αρχίσει να τον μελετά με τα όργανά του από κοντινή απόσταση. Είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που έφερε σε πέρας μία τέτοια αποστολή, ενώ το Philae που μετέφερε είναι το πρώτο όχημα που προσεδαφίσθηκε ποτέ σε κομήτη.

Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες απέκτησαν σημαντικά στοιχεία για τη σύσταση των κομητών και τον τρόπο σχηματισμού τους. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες βρήκαν χημικές ενώσεις και στοιχεία που είναι απαραίτητα για να σχηματισθούν οι έμβιοι οργανισμοί, ενισχύοντας το ενδεχόμενο η ζωή στη Γη να γεννήθηκε χάρις στην «επίσκεψη» διαστημικών βράχων.

Σύμφωνα με τη θεωρία της πανσπερμίας, με την πρόσκρουσή τους στον πλανήτη μας, μετεωρίτες ή αστεροειδείς μετέφεραν στη Γη «πρώτες ύλες» που ήταν απαραίτητες για να δημιουργηθεί ζωή. Επομένως, ο εντοπισμός τέτοιων χημικών στον 67Ρ, και πιο συγκεκριμένα στον νέφος αερίου και σκόνης που τον περιβάλλει, αποτελεί ένδειξη υπέρ αυτής της θεωρίας.

Πηγή: www.naftemporiki.gr 30.09.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου