28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο νεοφιλελευθερισμός του Σύριζα

Οπως ήταν αναμενόμενο, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, ψηφίστηκε χθες το βράδυ μόνο από τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας, τόσο στο σύνολό του όσο και στις διατάξεις οι οποίες τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία και αφορούσαν ασφαλιστικά ζητήματα και τη μεταφορά στο "υπερταμείο" των δημοσίων επιχειρήσεων ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκαν στο στόχαστρο της οξύτατης κριτικής όλων των πτερύγων της αντιπολίτευσης: αφενός επειδή, όπως ελέχθη, υλοποιούν πολιτικές που κατήγγειλαν ως αντιπολίτευση και, αφετέρου, εξ αφορμής του γεγονότος πως κρισιμότατα τμήματα της δημόσιας περιουσίας εντάσσονται σε ένα υπερταμείο για 99 χρόνια, υπό διοίκηση στην οποία καθοριστικό ρόλο έχουν οι εταίροι.

«Διαβάστε όλες τις συνθήκες που υπέγραψαν ηττημένες χώρες στην παγκόσμια ιστορία. Δεν θα βρείτε ούτε μία που να της υπεβλήθη τέτοια υποχρέωση, η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας της σε ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει απολύτως αποφασιστική αρμοδιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ν. Δένδιας απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Από αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, εμφανώς ενοχλημένος, αντέδρασε επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο 48ωρο πως η ένταξη στο υπερταμείο μπορεί να σημαίνει και δυνατότητα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά ο ίδιος και η κυβέρνηση επιλέγουν την οδό της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας. Δεν ήταν δυνατόν να πείσει όμως.

Και παρ' ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει και υλοποιεί ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, με αποκορύφωμα το χθεσινό 
νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση στο "υπερταμείο" των 6 βασικών δημοσίων επιχειρήσεων, συνεχίζει να κατηγορεί τους αντιπάλους της για νεοφιλελευθερισμό!

Πάνω σε αυτό το τελευταίο παραθέτουμε στη συνέχεια ένα απόσπασμα από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ 
σήμερα με τίτλο "Ελλάς ελλήνων χρεοκοπημένων...":
"Βολικές οι κορώνες περί νεοφιλελευθερισμού που εκτοξεύουν ακόμα και σήμερα οι υπουργοί του Σύριζα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα. Ούτε βέβαια οι κοινοβουλευτικές αλχημείες που επιχειρούν προκειμένου να πειστούν ακόμα και υπουργοί τους για να ψηφίσουν τη μεταφορά στο υπερταμείο δημοσίων επιχειρήσεων, όπως η ΕΥΔΑΠ.

Δυστυχώς για την κυβερνητική πλειοψηφία δεν πείθουν πλέον κανένα οι κατηγορίες περί επάρατου νεοφιλελευθερισμού αφού οι ίδιοι υλοποιούν τις πιο σκληρές δεσμεύσεις από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, χάρις στο τρίτο μνημόνιο που συμφώνησαν.

Η αναγκαστική μεταφορά στο υπερταμείο του συνόλου σχεδόν της δημόσιας περιουσίας είναι αποτέλεσμα της περιβόητης περυσινής σκληρής διαπραγμάτευσης που οδήγησε τους ευρωπαίους δανειστές να απαιτήσουν εμπράγματες εγγυήσεις για το χρέος μας.Το αν και πότε θα πουληθούν θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και το αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις παλινωδίες της με τον ίδιο ρυθμό.

Και δυστυχώς η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία"...

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου