27 Σεπτεμβρίου 2016

Σίσσυ Παπαγιαννίδου: Η Τράπεζα Αττικής δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες της ΤτΕ

Η διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Σίσσυ Παπαγιαννίδου, καταθέτοντας στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, αποκάλυψε ότι, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις, τα μέλη της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής δεν συμμορφώνονταν στις υποδείξεις των εποπτικών αρχών, ενώ έκανε λόγο για συστηματική παραβίαση των ορθών τραπεζικών πρακτικών. Επίσης εξήγησε ότι δεν υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει τον τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων. Υπό αυτή την έννοια, είπε ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τα δάνεια προς πολιτικά κόμματα όπως αυτά των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο protothema.gr, η κ. Σίσσυ Παπαγιαννίδου κατέθεσε στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα: 

«Υπάρχει ιστορικό πολλών εποπτικών ενεργειών και διορθωτικών ενεργειών που έχουμε ζητήσει από το 2012 έως σήμερα. Υπάρχει πληθώρα ενεργειών και πορισμάτων και, ως ένα βαθμό, αλλάξαμε κάποια πράγματα».

«Η τράπεζα έχει μετόχους. Όταν οι μέτοχοι δεν είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν κάποια πράγματα, τότε έχουμε πρόβλημα. Ο μέτοχος ελέγχει τη διοίκηση της τράπεζας και είναι υπεύθυνος για τα άτομα που τοποθετούνται». 

«Κάναμε πόρισμα το 2015. Η τράπεζα ήταν διστακτική και εμφάνιζε αντιστάσεις να υλοποιήσει τις αλλαγές. Υπεύθυνος ήταν ο βασικός της μέτοχός -το ΤΣΜΕΔΕ- που όριζε τα μέλη της διοίκησης και ήλεγχε όλη την Γενική Συνέλευση» υπογράμμισε σε άλλο σημείο το στέλεχος της ΤτΕ, για να προσθέσει ότι η διοίκηση της τράπεζας «δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες της ΤτΕ». Επίσης ότι «τα μέλη του ΔΣ δεν είχαν τραπεζική εμπειρία και κατάρτιση», «Δεν καταλάβαιναν τι ερχόταν και τι υπέγραφαν».

«Είχε πιστοληπτική πολιτική καταγεγραμμένη όπως την ζητάγαμε, όμως τα στελέχη της τράπεζας εφάρμοζαν κατά περίπτωση δική τους πολιτική. Δεν λειτουργούσε σωστά το διοικητικό σύστημα της τράπεζας. Υπήρχε το εγχειρίδιο, αλλά ο υπάλληλος είχε την ευχέρεια να δίνει δάνεια με άλλα κριτήρια σε συγκεκριμένους πελάτες». 

«Έπασχε σε όλες τις διοικητικές διαδικασίες» συνέχισε η κυρία Παπαγιαννίδου, «καρφώνοντας» τον τρόπο που λειτουργούσε η Τράπεζα Αττικής: «Δεν είναι θέμα ενός ατόμου, αλλά μηχανισμού... Το ΔΣ δεν ήθελε να ενημερωθεί».

Πάντως, η διευθύντρια της ΤτΕ έσπευσε να επισημάνει ότι η Τράπεζα Αττικής, παρά τον τρόπο που λειτουργούσε, «έχει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας».

Επιπροσθέτως, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κ. Γιώργου Μαυρωτά (Ποτάμι), εξήγησε: «Μπορώ να σας διαβάσω μακρύ κατάλογο ενεργειών μας για την Τράπεζα Αττικής. Ο κατάλογος περιλαμβάνει πορίσματα και έγγραφα προς την τράπεζα και πιέσεις να αλλάξουν οι προβληματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, είχαν το ίδιο άτομο επί χρόνια στη θέση προέδρου και σε αυτή διευθύνοντα συμβούλου. Συντάξαμε πορίσματα για διορθωτικές ενέργειες συναφείς με όσα ζητάμε και τώρα. Η τράπεζα το 2014 δέχθηκε επισήμως και υπέγραψε τα ευρήματα και δέχθηκε να κάνει τις ενέργειες. Όμως, στην υλοποίηση κωλυσιεργούσε, γιατί η διοίκησή της έπασχε. Τα μέλη του ΔΣ δεν γνώριζαν τις τραπεζικές ενέργειες».

Τέλος, η κυρία Παπαγιαννίδη εξήγησε ότι δεν υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει τον τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων. Υπό αυτή την έννοια, είπε ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τα δάνεια προς πολιτικά κόμματα όπως αυτά των επιχειρήσεων, ακόμα και αν καταστούν «κόκκινα». «Το αν θα πωληθούν σε funds είναι απόφαση της τράπεζας. Το θέμα πώλησης ή διαχείρισης είναι ξεχωριστή περιοχή» υποστήριξε. 

Πηγή: Στοιχεία από protothema.gr 27.09.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου