29 Σεπτεμβρίου 2016

Οι 3 προϋποθέσεις για να εμπιστευθούν οι επενδυτές ξανά την Ελλάδα

Επιστροφή στην ανάπτυξη, εφαρμογή του μνημονίου και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσαν οι επενδυτές προς τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, για να εμπιστευθούν εκ νέου την ελληνική οικονομία. 

Παράγοντες με γνώση των συζητήσεων που έγιναν στο Λονδίνο ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική αγορά ομολόγων είναι χαμηλό αυτή την περίοδο και για να αναζωπυρωθεί πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Ανάπτυξη. Να επιστρέψει στην ανάπτυξη η οικονομία. Ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Αλ. Χαρίτσης, διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη το 2017, αλλά εκείνοι περιμένουν να δουν τις εκτιμήσεις να επαληθεύονται.

2. Μνημόνιο. Να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο του Μνημονίου. Η συνέπεια στην υλοποίηση των δεσμεύσεων αποτελούσε ανέκαθεν διαβατήριο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Ο κ. Θ. Δρογώσης, επικεφαλής μετοχών στην αθηναϊκή χρηματιστηριακή εταιρεία Pantelakis Securities που ήταν παρών στις συζητήσεις στο Λονδίνο, δήλωσε στο Bloomberg πως το μήνυμά μας ήταν «επενδύστε στην Ελλάδα» και η απάντησή τους ήταν «αν κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε».

3. QE. Να ενταχθεί η χώρα στο QE της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει ότι οι δανειστές της Ελλάδας τη θεωρούν πλέον αξιόπιστη. Ταυτόχρονα, όμως, θα στείλει το σήμα στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι εκεί για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. 
Μάλιστα, ο κ. Μάικλ Ντανέτσι, της Duet Asset Management που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,5 δισ. δολ. στις αναδυόμενες αγορές, μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε πως «αν η Ελλάδα περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η διάθεση θα αλλάξει αυτόματα». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή «η αποτίμηση υπάρχει», αλλά έσπευσε να προσθέσει πως «ελάχιστοι πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα». 

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr 29.08.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου