18 Σεπτεμβρίου 2016

Συμφωνία αλήθειας από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Tην πρώτη του ομιλία στην 81η ΔΕΘ ως αρχηγός της ΝΔ πραγματοποίησε το Σάββατο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφωνώντας λόγο προς τους παραγωγικούς φορείς. Παρουσίασε ένα κοστολογημένο (έτσι ισχυρίστηκε) πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων και μία δέσμη προτάσεων από φορολογικά κίνητρα. Αναφέρθηκε σε μείωση του κράτους με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα, σε μια ομιλία του κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ:

Φορολογική μεταρρύθμιση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς σε μία φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές με στοχευμένη μείωση δαπανών. Χαρακτηριστικά είπε:

«Δύο είναι τα πεδία που απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές μας:
- Πρώτον, ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη.
- Και δεύτερον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης»

O κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 
φορολογικής μεταρρύθμισης προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς. Χαρακτηριστικά είπε:
- Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
- Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
- Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
- Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ. 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ΕΡΤ ως δείγμα οικονομικής εξυγίανσης. «Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας» είπε χαρακτηριστικά.

Μείωση κράτους για εξοικονόμηση πόρων

Ο πρόεδρος της Ν.Δ τόνισε πως θα εφαρμόσει «μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους»
Συγκεκριμενα ανέφερε ότι θα εξοικονομηθούν:
200 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
400 εκατ. ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
150 εκατ. ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
140 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
140 εκατ. ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
100 εκατ. ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
150 εκατ. ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
20 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
75 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατ. ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατ. ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε από το βήμα της ΔΕΘ σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό αμετανόητο και προσβλητικό, που συνεχίζει να διχάζει την χώρα. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Συνεχίζει αμετανόητος και προσβλητικός. Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του. Επιμένει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει, ποτέ». Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή, τονίζοντας ότι «στην ευρωπαϊκή Ελλάδα "Μαδούρο" δεν χωρούν, όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν».

Παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη

O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον χώρο της Δικαιοσύνης καταγγέλοντας παρεμβάσεις: «Η κατάσταση στη χώρα οδηγείται στα όρια της εκτροπής. Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Υπονομεύει βάναυσα τη διάκριση των εξουσιών. Η επικίνδυνη συμπεριφορά της θέτει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο με ανυπολόγιστες συνέπειες ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο. Δεν ξεχνάμε το περσινό "ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε" που είπε πέρυσι ο κ. Τσίπρας
» είπε.

Φορολογικά κίνητρα

O Πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάσε και μία σειρά μέτρων για να γίνουν, όπως είπε, πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις στο διεθνές περιβάλλον. Συγκεκριμένα είπε:
«Πέραν από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, ενισχύουμε με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις. Για παράδειγμα: Αυξάνουμε τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%. Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω. Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες». 

Τέλος οι «μπαχαλάκηδες»

Αναφερόμενος στο χώρο της παιδείας και γενικότερα στο κοινωνικό περιβάλλον, ο πρόεδρος της Ν.Δ σημείωσε: «Όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση θα αντιστραφούν. Δεν πρόκειται να ανεχθώ ανεξέλεγκτα φαινόμενα όπως αυτά που πρόσφατα βίωσε η Θεσσαλονίκη όπου αναρχικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη. Η ανοχή στην παραβατικότητα με τη δική μου κυβέρνηση σταματά. Και είμαι απόλυτος σε αυτό. Σταματά η κυβερνητική πρακτική που κλείνει το μάτι σε κουκουλοφόρους που πότε εισβάλλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, πότε καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και πότε μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές».   

Αντιδράσεις από Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Με μία καυστική ανακοίνωση σχολίασε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. «Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μητσοτάκη που με τη σημερινή του εμφάνιση θύμισε σε όλους τους Έλληνες ποιος πραγματικά είναι και τι υποστηρίζει», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει απόψεις «πιο ακραία νεοφιλελεύθερες από αυτές των δανειστών με τους οποίους άλλωστε ως κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων της καταστροφής, υπέγραφε λευκά χαρτιά βυθίζοντας την χώρα στην φτώχεια».

Πηγή: Στοιχεία από 
kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Υποσχέσεις και ο Μητσοτάκης! Αυτές οι υποσχέσεις Θεσσαλονίκης, όπως και τα προγράμματα Θεσσαλονίκης του Τσίπρα, μας φοβίζουν πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή