8 Σεπτεμβρίου 2017

DW: Ιδέες Μακρόν για τη νέα Ευρώπη στο πνεύμα Μέρκελ

Δεν εξέπληξαν τη γερμανική πλευρά οι ιδέες Μακρόν για την επανίδρυση της Ευρώπης που οραματίζεται. Εξάλλου σε πολλές από αυτές η Μέρκελ εμφανίζεται ανοιχτή. Θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να «εξαργυρώσει» τη στήριξη στα σχέδια του Γάλλου προέδρου; Πάντως η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα κεντρίζει το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου. 
Από τρία άρθρα στη Deutsche Welle: 

Ιδέες Μακρόν για τη νέα Ευρώπη στο πνεύμα Μέρκελ 

Δεν θα μπορούσε να ήταν ισχυρότερος ο συμβολισμός από το χώρο της Πνύκας για τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν για την νέα Ευρώπη που οραματίζεται. Και ο Μακρόν είναι ένας ηγέτης που δίνει μεγάλη σημασία στους συμβολισμούς, στις παθιασμένες ομιλίες που αγγίζουν την καρδιά και τις εικόνες που μένουν στην ιστορία. 

Σχολιαστές του γερμανικού τύπου θεωρούν ότι η εικόνα που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο από την Πνύκα ήταν ακόμη πιο ισχυρή και από αυτή το βράδυ των προεδρικών εκλογών, όταν ο μεγάλος νικητής βάδισε μόνος μέσα στο προαύλιο του Λούβρου με φωταγωγημένες τις Πυραμίδες για να κάνει τις πρώτες του δηλώσεις στους γάλλους πολίτες. Μάλιστα η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι μια τέτοια τιμή, να απευθύνει ομιλία από τον χώρο της Πνύκας, θα ήταν αδιανόητο να επιδαψιλεύσει η ελληνική κυβέρνηση στην Μέρκελ ή ακόμη και στον σοσιαλδημοκράτη γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ, «δεν το επιτρέπουν οι ψυχραμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, ο Μακρόν προσπάθησε να μείνει σε γενικό πλαίσιο σεβόμενος το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται στην τελευταία και πιο αποφασιστική φάση της προεκλογικής εκστρατείας. Ξεδιπλώνοντας το όραμά του για την Ευρώπη δεν είπε κάτι που δεν είχαν ξανακούσει γερμανοί πολιτικοί. Την ανάγκη «επανίδρυσης της Ευρώπης» συμμερίζεται και η γερμανίδα καγκελάριος, που υποδέχθηκε πρώτη τον Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο λίγες ώρες μετά τη νίκη του τον περασμένο Μάιο και πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι τα σχέδιά του για μια νέα Ευρώπη. Και η Γερμανία επιθυμεί μια νέα Ευρώπη σε συνεργασία με μια ισχυρή Γαλλία, με ένα ισχυρό γερμανογαλλικό δίδυμο. Όπως επισημαίνει η Welt, «δεν μπορεί πλέον να υπαγορεύει μόνη της μία πορεία, από την οποία κυρίως η ίδια επωφελείται».

Αλλά και η εμβάθυνση της ΕΕ είναι στόχος της Μέρκελ. Στις προτάσεις Μακρόν για έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών και έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης εμφανίζεται ανοιχτή, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ενώ για το ΔΝΤ πρόσφατα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η θέση αυτή συμπεριλήφθηκε και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μάλιστα στον γερμανικό τύπο χαρακτηρίστηκε ως «στροφή 180 μοιρών» από τη Μέρκελ, μιας και προηγουμένως συνεχώς υποστήριζε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει κυβέρνηση δικής της ευθύνης σε προγράμματα βοήθειας. 

Υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες τόσο επιμένει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε με εξαιρετικά σαφή τρόπο και ο Μακρόν. Σημείο διαφωνίας με τους Γερμανούς παραμένει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επ' αυτού όμως ο Μακρόν δεν έδωσε χρονικό στίγμα. Γενικότερα πάντως ο γάλλος πρόεδρος, όπως επισημαίνει η Welt, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφεθεί στις υπαγορεύσεις λιτότητας του γερμανού υπουργού Οικονομικών (...)

Τέλος, θετικά «έγραψε» στο γερμανικό τύπο και η παρουσία Τσίπρα. «Η ενέργεια Μακρόν φαίνεται ότι ήταν μεταδοτική», σχολιάζει η Welt. «Ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αλλαγμένος, σαν να ξαναβρήκε την ορμή του ως υπερήφανος ηγέτης και όχι πια ως νεαρός μαθητής, που του τραβούν το αυτί στις Βρυξέλλες. Έκανε σαφές ότι η τύχη των λαών δεν πρέπει να αποφασίζεται πια κεκλεισμένων των θυρών». 


Θα στηρίξει ο Μακρόν το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση; 

Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου στην Αθήνα, σε συνάρτηση και με την ατζέντα Μέρκελ για την Ευρώπη, κεντρίζει το ενδιαφέρον όχι μόνο του γαλλικού αλλά και του γερμανικού τύπου. Στην πρώτο επίσημο ταξίδι του ως πρόεδρος ο Εμ. Μακρόν, στην ομιλία του στην Πνύκα, τάχθηκε υπέρ μιας επανεκκίνησης της Ευρώπης. Θα μπορέσει η Αθήνα να «εξαργυρώσει» τη στήριξη στα σχέδια του προέδρου; 

Χθες, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα ο τύπος είχε σχολιάσει:

Για την γαλλική κοινή γνώμη, στο επίκεντρο της επίσκεψης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα είναι η ομιλία του στην Πνύκα, μιας θα είναι η πρώτη επίσημη ομιλία του για το μέλλον της ΕΕ. «Ο ευρωπαίος Μακρόν θέτει στην Αθήνα τα νέα θεμέλια για την ΕΕ» είναι τίτλος στο πρωτοσέλιδα της Λιμπερασιόν.

Και βέβαια δεν λείπουν και οι αναφορές στο παρελθόν: «μετά τον Περικλή, τον απόστολο Παύλο, τον Αντρέ Μαλρό», σημειώνει η οικονομική Challenges, «από το λόφο της Πνύκας Ο Εμανουέλ Μακρόν θα καλέσει τους Ευρωπαίους σε μια επανίδρυση της Ευρώπης και θα ταχθεί υπέρ μιας νέας πνοής στην ευρωπαϊκή κοινότητα». Για την επίτευξη των φιλοδοξιών του για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, ο πρόεδρος Μακρόν έχει ανάγκη από την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών και η Ελλάδα είναι πρώτη σήμερα η πρώτη χώρα στον κατάλογό του.

Από ελληνικής πλευράς θα δούμε εάν αυτή τη φορά, η ελληνική ηγεσία θα μπορέσει να «εξαργυρώσει» την υποστήριξη στα γαλλικά σχέδια με ένα γαλλικό «ναι» στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η διήμερη επίσκεψή του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του προέδρου μετά την εκλογή του. Ένα ταξίδι, το οποίο θεωρείται ότι σηματοδοτεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, αλλά τη θέληση της Γαλλίας να στηρίξει την Αθήνα, στην μικρή, αλλά σημαντική επιστροφή στην ανάπτυξη. Ο μεγάλος αριθμός των σχεδόν 40 επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον γάλλος πρόεδρο κρίνεται επίσης ως ενθαρρυντικό μήνυμα για τον τομέα των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα. 


H «νέα Ευρώπη» του Εμανουέλ Μακρόν 

«Μία νέα Ευρώπη ζητεί στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν» επιγράφεται εκτενής ανταπόκριση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Σχολιάζοντας τον λόγο που εκφώνησε ο πρόεδρος της Γαλλίας στον λόφο της Πνύκας, ο απεσταλμένος της εφημερίδας επισημαίνει ότι «το σκηνικό ήταν εντυπωσιακό, αλλά η ομιλία μάλλον γενικόλογη». Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, «πριν από τις γερμανικές εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Μακρόν δεν θέλει να παρέμβει στα σχέδια που εκπονεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Κατά συνέπεια απέφυγε συγκεκριμένες αναφορές στη νέα Ευρώπη ή σε διευκολύνσεις για το ελληνικό χρέος, τις οποίες οι σύμβουλοί του χαρακτήριζαν αναπόφευκτες πριν από το ταξίδι (στην Αθήνα). 

Σύμφωνα με τον γερμανό δημοσιογράφο, ο γάλλος πρόεδρος έχει μία «πολύ καλή σχέση» με την ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό οφείλεται και στο ότι, ως οικονομικός σύμβουλος του προκατόχου του, Φρανσουά Ολάντ, είχε στηρίξει το αίτημα για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, οι Γάλλοι τάσσονταν πάντα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τον (γερμανό) υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» επισημαίνει η Handelsblatt.

Σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και στον Αλέξη Τσίπρα διαβλέπει η απεσταλμένη της Deutsche Welle στην Αθήνα, Κάτριν Μέρτενς. Όπως επισημαίνει «μόνο μία κοινωνική Ευρώπη μπορεί να γίνει η Ευρώπη του μέλλοντος, που θα προσφέρει προοπτική στους νέους ανθρώπους. Σε αυτό το σημείο ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώνει τον αριστερό οικοδεσπότη του. Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, Ελλάδα και Γαλλία οραματίζονται μία Ευρώπη με στοιχεία ομοσπονδιακής συγκρότησης, όπως η θέσπιση ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και υπουργείου κοινωνικών υποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί μία ελάχιστη κοινωνική συνοχή στα πλαίσια της ΕΕ». 

Η εφημερίδα Die Welt τονίζει ότι «στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία, ο Μακρόν ευαγγελίζεται την επανίδρυση της Ευρώπης». Το συμπέρασμα του αρθρογράφου: «Ασφαλώς μπορεί κανείς να το θεωρήσει κιτς, υπερβολικό, ή έστω ονειροπαρμένο ή αθεράπευτα αφελές. Μπορεί όμως και να αισθάνεται ευγνωμοσύνη, γιατί εμφανίστηκε ένας νέος πολιτικός που παίρνει τα ηνία από τους λογιστές και τους μπακάληδες της Ευρώπης, πριν να είναι αργά. Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να βυθίζεται μέχρι τον λαιμό στον προεκλογικό αγώνα, αλλά συνειδητοποιεί και εκείνη ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να υπαγορεύει μόνη της μία πορεία, από την οποία κυρίως η ίδια επωφελείται». 

Πηγή Deutsche Welle και ειδικότερα από:






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου