8 Σεπτεμβρίου 2017

Μακρόν: Καλούμε τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στην Ελλάδα

Κάλεσμα στους Ευρωπαίους να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η χώρα μας βγαίνει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετέχουν στην προσπάθεια που γίνεται.

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτήν την προσπάθεια (προσέλκυσης επενδύσεων)» και εγγυήθηκε τη φιλική στάση της χώρας του και τη στήριξή της στην κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, αλλά και για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, παρατήρησε ότι όλοι θέλουμε να είμαστε ελκυστικοί, θέλουμε τις κορεατικές, τις κινέζικες και τις αμερικανικές επενδύσεις, αλλά πρόσθεσε ότι αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε ξένες όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από Ευρωπαίους επενδυτές. «Καλούμε τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στην Ελλάδα», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε τη θέση του ότι η κρίση που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια ήταν εκτός από ελληνική και ευρωπαϊκή και πρόσθεσε ότι στη διάρκειά της η Γαλλία ήταν παρούσα, καθώς οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν την εγκατέλειψαν, αλλά διατήρησαν τη δραστηριότητά τους. 
«Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ» είπε, για να υπογραμμίσει ότι θέλει αυτός ο δεσμός να παραμείνει δυνατός.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, o κ. Μακρόν τόνισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα». 
Πιάνοντας το νήμα και από τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική κυβέρνηση να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια. 

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος, 
επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρωζώνης. 

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχαν συνάντηση με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες, είχε αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία, μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», ενώ τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει σε άλλη χώρα στην Ευρώπη τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε τόσο μικρό διάστημα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να δουν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. «Και γι΄ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε» είπε χαρακτηριστικά. 



Total - Suez: Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα 

Το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εκφράζουν εκπρόσωποι των κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, Total και Suez με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επεσήμαναν στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώθηκε σήμερα με την παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ.Μακρόν και του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, υπάρχει σαφές έδαφος συνεργασίας σε αμφότερους τους τομείς.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Patrick Pouyanne, CEO της TOTAL, «το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε 4 τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στην διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ. υδρογονανθράκων)» 
 σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε έναν ακόμη λόγο (δραστηριοποίησης στην Ελλάδα). Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Αιολικής και ηλιακής.

Ο τέταρτος λόγος αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από την Ρωσία, από την Τουρκία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο. Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα, κατέληξε.

Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως, εξέφρασε και ο κ.Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου SUEZ.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, (την διαχείριση) αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε.

Είναι κάτι που είναι σημαντικό. Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε». 

Πηγές: naftemporiki.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου