23 Ιουλίου 2017

Βαρουφάκης: Τα 16 δισ. της ΕΚΤ και το Plan X

Μια χαοτική κατάσταση σε μια χώρα χωρίς σχέδιο με μια κυβέρνηση που πελαγοδρομεί, φόβος για την επόμενη ημέρα και ένα Plan X διαφυγής. Είναι η εικόνα της χώρας το καλοκαίρι του 2015 όπως την περιγράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο βιβλίο του «Ενήλικες στο δωμάτιο» (Adults in the room) αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η Καθημερινή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται κατά τον κ. Βαρουφάκη να αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα όταν στην Ελλάδα είχαν επιβληθεί capital controls και οι έλληνες ζούσαν με τα 60 ευρώ της ημερήσιας ανάληψης.

Ο ίδιος συνεχίζει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».

«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. «Εχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».

Στο ίδιο βιβλίο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη:

«Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό». «Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα. Αυτή ήταν η γέννηση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό σαν Plan X, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφότου το Βερολίνο και η ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Z που θα έσπρωχνε την Ελλάδα από τον γκρεμό και προς το Grexit.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι αναφορές Βαρουφάκη για το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν και υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν εκφράζοντας φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Βαρουφάκης αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
22 Ιουλίου 2017
Λαφαζάνης: Tο εναλλακτικό σχέδιο προέβλεπε xρήματα από τη Ρωσία και εθνικοποίηση της ΤτΕ
1 Μαΐου 2017
Βαρουφάκης: Τι μου πρότεινε ο Σόιμπλε για δημοψήφισμα - Grexit
29 Απριλίου 2017
«Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση», απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου