7 Δεκεμβρίου 2019

Πέντε φορές που το μικρόφωνο έβαλε πολιτικούς σε μπελάδες

Λέγεται πως ένας χρυσός κανόνας για τους πολιτικούς, είναι να υποθέτουν πάντα ότι τα μικρόφωνα που βρίσκονται κοντά τους είναι ανοιχτά, συνεπώς τα λεγόμενά τους ακούγονται. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ηγέτες χωρών παρασύρθηκαν, με κάποιο ανοιχτό μικρόφωνο να μαρτυρά τα «μυστικά» τους.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό «συνελήφθη» από τον φωτογραφικό φακό να σχολιάζει – σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης – τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να τον κατονομάζει, σε «πηγαδάκι» με άλλους ηγέτες, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Μάλιστα, ακολούθησε αντίδραση του κ. Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε διπρόσωπο τον κ. Τριντό, εκτιμώντας ότι ο Καναδός πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί γιατί τον εγκάλεσε σε ό,τι αφορά το – χαμηλό κατά τον Αμερικανό πρόεδρο – ποσό που συνεισφέρει ο Καναδάς στο ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα απρόσεκτα σχόλια προκάλεσαν ιδιαίτερη αμηχανία στο παρελθόν, έχοντας μάλιστα ορισμένες φορές σημαντικό αντίκτυπο σε διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με το BBC.

Ρόναλντ Ρήγκαν: Αρχίζουμε βομβαρδισμούς σε πέντε λεπτά (1984) 

Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν προκάλεσε αναστάτωση όταν, κατά τη διάρκεια του ελέγχου του ήχου, πριν από το εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, αστειεύτηκε με τους τεχνικούς. 

«Συμπατριώτες μου Αμερικανοί, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω σήμερα ότι έχω υπογράψει νομοθεσία που θέτει εκτός νόμου τη Ρωσία για πάντα. Αρχίζουμε βομβαρδισμούς σε πέντε λεπτά», είπε.

Αν και τα σχόλια του Ρόναλντ Ρήγκαν δεν μεταδόθηκαν ζωντανά, η ηχογράφηση διέρρευσε αργότερα, με τις σοβιετικές στρατιωτικές δυνάμεις να τίθενται σε επιφυλακή και την ΕΣΣΔ να καταδικάζει τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ζακ Σιράκ δεν συμπαθεί το βρετανικό και το φινλανδικό φαγητό (2005) 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ προκάλεσε αναστάτωση με τα σχόλιά του για τη μαγειρική, τα οποία φέρεται να έκανε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Ρωσία. 

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Libération, μιλώντας στους ομολόγους του από τη Ρωσία και τη Γερμανία και εκτιμώντας ότι τα μικρόφωνα δεν καταγράφουν, ο Ζακ Σιράκ φέρεται να δήλωσε για το Ηνωμένο Βασίλειο: «Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ανθρώπους που μαγειρεύουν τόσο άσχημα... Μετά τη Φινλανδία, είναι η χώρα με το χειρότερο φαγητό». «Το μόνο πράγμα που έχουν κάνει ποτέ οι Βρετανοί για την ευρωπαϊκή γεωργία, είναι η ασθένεια των τρελών αγελάδων», πρόσθεσε.

Αν και το ηχητικό δεν μεταδόθηκε ποτέ, ο Ζακ Σιράκ και το επιτελείο του δεν διέψευσαν ότι τα συγκεκριμένα σχόλια έγιναν, σε μια εποχή που οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας ήταν μάλλον ψυχρές, καθώς οι δύο χώρες διαφωνούσαν σχετικά με τις επιδοτήσεις στον τομέα της γεωργίας, αλλά για την απόφαση του Παρισιού να μην εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ.

«Γιο, Μπλερ» (2006) 

Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της G8 στην Αγία Πετρούπολη, τα μικρόφωνα κατέγραψαν μία ιδιωτική συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. 

Η συνομιλία έγινε γνωστή ως «Γιο, Μπλερ», καθώς με αυτόν τρόπο φάνηκε να χαιρετά ο Μπους τον Μπλερ. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό για ένα πουλόβερ που έλαβε ως δώρο, ενώ εν συνεχεία έκανε υποτιμητικά σχόλια για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η χρήση της φράσης «Yo Blair» χλευάστηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους και των δύο ηγετών, αν και ορισμένοι δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στην πραγματικότητα «Yeah Blair».

Η «φανατισμένη γυναίκα» του Γκόρντον Μπράουν (2010) 

Ενώ μιλούσε με τους πολίτες στη βόρεια Αγγλία, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ήρθε αντιμέτωπος με μια γυναίκα η οποία έθεσε επίμονα ερωτήματα για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Μετά τον διάλογό τους, ο κ. Μπράουν μπήκε στο αυτοκίνητό του με ένα μικρόφωνο του Sky News να παραμένει εν λειτουργία πάνω στα ρούχα του και – μιλώντας σε κάποιον βοηθό του – είπε ότι «ήταν καταστροφή, δεν θα έπρεπε ποτέ να με βάλουν μαζί με αυτή τη γυναίκα». Ερωτηθείς τι είπε η γυναίκα, απάντησε: «Τα πάντα! Ήταν απλά μια φανατισμένη γυναίκα που έλεγε ότι ψήφιζε Εργατικούς. Είναι γελοίο».

Ο Γκόρντον Μπράουν επισκέφθηκε αργότερα τη γυναίκα – τη Τζίλιαν Ντάφι - για να ζητήσει συγγνώμη και επανέλαβε τη συγγνώμη του κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC Radio 2.

«Δεν τον αντέχω άλλο» 

Μια συνομιλία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έγινε αντιληπτή από δημοσιογράφους σε συνάντηση των G20 στη Γαλλία.

Λίγο πριν από μια συνέντευξη Τύπου, οι δημοσιογράφοι πήραν τα ακουστικά μετάφρασης, ωστόσο τους ζητήθηκε να μην τα συνδέσουν μέχρι να τελειώσει η συνομιλία των ηγετών. Πολλοί όμως αγνόησαν τις οδηγίες και άκουσαν τον κ. Σαρκοζί να μιλάει στον κ. Ομπάμα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν τον αντέχω άλλο, είναι ψεύτης», είπε ο κ. Σαρκοζί, με τον κ. Ομπάμα να απαντά: «Εσύ μπορεί να μην τον αντέχεις αλλά εγώ έχω να κάνω μαζί του κάθε μέρα».

Πηγές: naftemporiki.gr, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου