2 Ιουλίου 2021

Συμφωνία «ορόσημο» για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο. Υπέγραψαν 130 χώρες

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σημείωσε χθες μια σημαντική νίκη στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για θέσπιση του ελάχιστου εταιρικού φόρου, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε το Παρίσι και σύμφωνα με την οποία 130 χώρες έχουν υπογράψει το εν λόγω σχέδιο.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση, η οποία συμπεριλαμβάνει μια συμφωνία σχετικά με τη φορολόγηση των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου, όπως η Google, η Facebook και η Amazon.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε πως η συμφωνία σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα για την οικονομική διπλωματία», ενώ τόνισε πως αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικότερους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Εδώ και δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπάρξει μέρος ενός αυτοκαταστροφικού διεθνούς φορολογικού ανταγωνισμού, μειώνοντας τους εταιρικούς μας φόρους και βλέποντας απλά τις άλλες χώρες να απαντούν κάνοντας το ίδιο. Το αποτέλεσμα ήταν ένας διεθνής αγώνας με κατεύθυνση προς τα κάτω», ανέφερε η ίδια στο Twitter.

«Η σημερινή συμφωνία 130 χωρών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι: Αυτή η καθοδική πορεία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να τελειώσει».

Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προτού ο ελάχιστος εταιρικός φόρος γίνει πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μία από τις προαναφερθείσες 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να μετατρέψουν την έγκρισή του μέσω του σημερινού πεντασέλιδου σχεδίου σε μια λεπτομερή νομοθεσία που θα αναδιαμορφώσει τον φορολογικό τους κώδικα.

Η ανακοίνωση του OECD ανέφερε ότι η αμφίδρομη αυτή συμφωνία θα οδηγήσει σε ανακατανομή του δικαιώματος φορολόγησης ύψος 100 δισ. δολαρίων στα κέρδη των ψηφιακών εταιρειών από τις χώρες προέλευσής τους, σε χώρες στις οποίες έχουν κέρδος χωρίς να έχουν φυσική παρουσία εκεί.

Η συμφωνία ορίζει επίσης έναν ελάχιστο φόρο εταιρικών κερδών «τουλάχιστον 15 τοις εκατό», ο οποίος αναμένεται να συγκεντρώσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον OECD.

«Το ιστορικό αυτό πακέτο θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν τους φόρους τους παντού», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του OECD Ματίας Κόρμαν. «Αυτό το πακέτο δεν εξαλείφει τον φορολογικό ανταγωνισμό, κι ούτε θα έπρεπε, αλλά θέτει πολύπλευρους και συμπεφωνημένους περιορισμούς σε αυτόν. Λαμβάνει επίσης υπόψη τα διάφορα υπάρχοντα συμφέροντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως εκείνα των μικρών οικονομιών και των αναπτυσσόμενων πεδίων δικαιοδοσίας. Είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία μεταξύ όλων των Μελών του Συμπεριληπτικού Πλαισίου όπως προγραμματίζεται να γίνει αργότερα φέτος», πρόσθεσε ο Κόρμαν.

Πηγές: The Washington Post, kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: G7: Ιστορική συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%. (6.6.2021)

1 σχόλιο:

  1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την «ιστορική παγκόσμια συμφωνία» για τη φορολογία των επιχειρήσεων την οποία υιοθέτησαν σήμερα στη Βενετία οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Κομισιόν, η «άνευ προηγουμένου συναίνεση» επί του ζητήματος θα «οδηγήσει σε μία συνολική μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος εταιρικής φορολογίας». kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή