6 Ιουλίου 2021

Τζεφ Μπέζος: 5 συμβουλές επιτυχίας από την πορεία του στην Amazon

Χθες ήταν η τελευταία ημέρα του Τζεφ Μπέζος στη δουλειά. Και συγκεκριμένα, στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon, της εταιρείας που ίδρυσε ο ίδιος το 1994. Αν και ξεκίνησε ως ένα φιλόδοξο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο, σήμερα αποτελεί έναν κολοσσό αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων, το οποίο έχει καταστήσει τον Μπέζος ως τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με προσωπική περιουσία, σχεδόν 200 δισ. δολαρίων.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος «έτρεχε» την επιχείρηση από τη θέση του CEO. Πυκνά – συχνά, μάλιστα, συνήθιζε να δίνει και ορισμένες συμβουλές. Είτε μέσω των κατά καιρούς συνεντεύξεών του είτε μέσω των ετήσιων επιστολών προς τους μετόχους της Amazon.

Ας δούμε, τώρα, μερικά από τα «αποστάγματα» γνώσης και εμπειρίας του 57χρονου επιχειρηματία, ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο μέσα σε μόλις 2,5 δεκαετίες:

«Παίρνε ρίσκα»

«Όταν είσαι 80 ετών και αναρωτιέσαι τι μετάνιωσες στη ζωή σου, τότε σχεδόν πάντα θα θυμάσαι πράγματα που δεν έκανες. Είναι πράγματα που παρέλειψες. Πολύ σπάνια θα μετανιώσεις για πράγματα που έκανες και απέτυχαν ή που έκανες και δεν δούλεψαν» είχε δηλώσει ο Μπέζος το 2018.

Ακριβώς αυτό εφάρμοσε στην ηλικία των 30 ετών, όταν έπιασε δουλειά σε μια εταιρεία της Wall Street. Όμως, είχε ήδη αρχίσει να διαβλέπει το μέλλον της διαδικτυακής οικονομίας, και αμέσως έβαλε μπροστά για να φτιάξει το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο. Το τότε αφεντικό του προσπάθησε να τον σταματήσει, τάζοντάς του ένα αρκετά μεγάλο μπόνους. Όπως έδειξε η ιστορία, το ρίσκο βγήκε προς όφελος του Μπέζος, ο οποίος δικαιώθηκε που παραιτήθηκε και δεν πήρε το μπόνους.

«Πάρε καλές και γρήγορες αποφάσεις»

Ο Μπέζος πιστεύει ότι το κλειδί για τη διατήρηση μιας καινοτόμας επιχείρησης είναι η λήψη υψηλής ποιότητας και ταχύτητας αποφάσεων. «Οι καλύτερες αποφάσεις τόσο στην επιχειρηματική όσο και στην προσωπική ζωή λαμβάνονται με την καρδιά, τη διαίσθηση και τα “άντερα”. Όχι με ανάλυση» είχε δηλώσει σε συνέντευξη το 2018.

«Οι περισσότερες αποφάσεις είναι αναστρέψιμες. Εάν πάρεις μια απόφαση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, δεν χρειάζεται να ζήσεις με τις συνέπειές της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείς να ανοίξεις ξανά την πόρτα».


«Βρες την κλίση σου»

«Μπορείς να έχεις μια δουλειά ή να έχει μιας καριέρα. Αλλά μπορείς να έχεις και μια κλίση. Εαν μπορείς κάπως να βρεις την κλίση σου, τότε έχεις χτυπήσει τζακ-ποτ, επειδή είναι μια μεγάλη υπόθεση». Με άλλα λόγια, το να βρεις έναν τρόπο να κάνεις καριέρα πάνω σ’ ένα πάθος σου είναι η ιδέα του Μπέζος για την αληθινή ευτυχία. Και πιστεύει ότι ο καθένας έχει από ένα πάθος. «Δεν διαλέγεις το πάθος σου, αυτό σε διαλέγει».

«Από πέντε ετών, όταν είδαν τον Νέιλ Άρμστρονγκ να περπατάει στην επιφάνεια του φεγγαριού, είχα πάθος με το διάστημα, τους πυραύλους, τα διαστημικά ταξίδια» έλεγε το 2019, με αφορμή την εταιρεία Blue Origin, στην οποία στοχεύει να εστιάσει μετά την παραίτησή του από την Amazon.

«Αγκάλιασε την αναποτελεσματικότητα της “περιπλάνησης”»

Το 2018, σε μια επιστολή προς τους μετόχους της Amazon, o Μπέζος αναφερόταν στη σημασία της περιέργειας, προκειμένου να ανακαλύψεις κάτι καινούριο, κάτι καινοτόμο. Μπορεί η επιτυχία της Amazon να εδράζεται στην αποτελεσματικότητα, αλλά ο Μπέζος πιστεύει ότι η υγιής νότα της αναποτελεσματικότητας είναι προϋπόθεση για την επιτυχία. Αυτή η περιπλάνηση ή εξερεύνηση, δηλαδή, η οποία θα σε οδηγήσει σ’ ένα μονοπάτι προς κάποια λύση.

«Η περιπλάνηση στο επιχειρείν δεν είναι αποτελεσματική, αλλά δεν είναι και τυχαία. Είναι καθοδηγούμενη από την περιέργεια, την τόλμη, τη διαίσθηση, και τροφοδοτείται από την βαθιά πεποίθηση ότι αξίζει λίγο χάος για να βρεις τον δρόμο σου».

«Μην χάσεις την πρωτοτυπία σου»

«Όλοι ξέρουμε ότι η πρωτοτυπία και η αυθεντικότητα είναι πολύτιμες. Πάντα μαθαίνουμε να είμαστε ο εαυτός μας. Αλλά πόσες ενέργειες χρειάζονται για να διατηρήσεις την αυθεντικότητά σου; Ο κόσμος θέλει να είσαι τυπικός, με χιλιάδες τρόπους. Μην αφήσεις να συμβεί. Το να είσαι ο εαυτός σου αξίζει τον κόσμο, αλλά μην περιμένεις ότι είναι εύκολο ή δωρεάν».

Πηγή: moneyreview.gr (με πληροφορίες από CNBC)

Κάποιες από τις σχετικές με τον Τζεφ Μπέζος αναρτήσεις μας:
Τον Τζεφ Μπέζος ψηφίζουν οι CFO για επιχειρηματία της δεκαετίας (20.12.2019)
Blue Moon: Η σεληνάκατος που παρουσίασε ο Τζεφ Μπέζος (12.5.2019)
Ο Μπέζος στην 1η θέση στη λίστα του Forbes, εκθρόνισε τον Γκέιτς (4.10.2018)
Τζεφ Μπέζος: Να στείλουμε τη βαριά βιομηχανία στο διάστημα! (12.6.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου