6 Ιουνίου 2021

G7: Ιστορική συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν σήμερα να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα. Χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία. Ενστάσεις από Ιρλανδία. Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των Google και Facebook.

Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση ενός παγκόσμιου συμφώνου τον επόμενο μήνα, στοχεύει στο να τερματίσει μια δεκαετία κατά την οποία χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

«Έπειτα από χρόνια διαβουλεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να ταιριάζει με την παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Οι υπουργοί συναντήθηκαν το Σάββατο δια ζώσης στο Λονδίνο για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έλαβαν σήμερα μια «σημαντική, πρωτόγνωρη δέσμευση» προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για να δοθεί ένα τέλος στην «εξίσωση προς τα κάτω» της φορολόγησης εταιρειών.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σημειώνοντας ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση. «Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο», σχολίασε.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε "αφετηρία" τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20.


Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των Google και Facebook: «Στηρίζουμε σθεναρά το έργο που συντελείται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη με email ο εκπρόσωπος της Google Χοσέ Καστανέντα. «Το Facebook έχει ζητήσει εδώ και καιρό την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε... Θέλουμε να επιτύχει η διαδικασία για την διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση και αναγνωρίζουμε ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το Facebook θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη», έγραψε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Νικ Κλεγκ, στο Twitter.

Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης ActionAid International συμπεραίνει πως μία «δίκαιη» φορολόγηση των κερδών των Amazon, Apple, Facebook, Alphabet και Microsoft για το 2020 θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφέρει 32 δισ. δολάρια στις χώρες της «Ομάδας των Είκοσι». Πανεπιστημιακή έρευνα το 2018 είχε διαπιστώσει πως από τη φοροαποφυγή τα κρατικά ταμεία σε όλο τον κόσμο χάνουν 200 δισ. δολάρια τον χρόνο. Ο στόχος της «Ομάδας των Επτά» είναι ο καθορισμός κανόνων για τη φορολόγηση διασυνοριακών ψηφιακών δραστηριοτήτων καθώς και ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή πάνω από τα επίπεδα τα οποία ισχύουν σήμερα, σε περιπτώσεις που οι εταιρείες διοχετεύσουν κέρδη μέσω μιας χώρας με χαμηλούς φόρους, τύπου Ιρλανδία, όπου ο φόρος είναι της τάξεως του 12,5%.

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου