8 Ιουλίου 2021

Προκαλεί το θερινό παλάτι του Ερντογάν

«Φωτιές» άναψαν οι φωτογραφίες του πανάκριβου θερέτρου στη Μαρμαρίδα. 
Το κτίριο έχει εμβαδόν 11.000 τ.μ., περιλαμβάνει 300 δωμάτια και στοίχισε 70 εκατ. ευρώ, σε εποχή ισχνών αγελάδων για την Τουρκία και τους πολίτες της.

Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν οι εικόνες από το «υπερπολυτελές θερινό παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», όπως το αποκαλεί η τουρκική αντιπολίτευση, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2021 και βρίσκεται στην περιοχή της Μαρμαρίδας, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Μέχρι σήμερα κανένας δεν ήξερε λεπτομέρειες για το έργο αυτό. Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών αλλά και σχεδίων από τον Προεδρικό Κρατικό Ξενώνα έχει προκαλέσει πολιτική διαμάχη στη γειτονική χώρα, με την τουρκική αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Ερντογάν για υπέρογκες σπατάλες.

Οι εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα στην ιστοσελίδα του Σεφίκ Μπιρκιγιέ, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας του έργου. Το θέρετρο του Τούρκου προέδρου κτίστηκε σε έκταση 92 στρεμμάτων. Το κτίριο έχει εμβαδόν 11.000 τ.μ. και σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü περιλαμβάνει 300 δωμάτια. Το συγκρότημα διαθέτει ιδιωτική παραλία, πισίνες και αίθουσες συνεδριάσεων. Το κόστος κατασκευής του, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, φθάνει τα 70 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν από τον προϋπολογισμό της τουρκικής προεδρίας.


Στο θερινό αυτό παλάτι έχουν ήδη φιλοξενηθεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, όπως και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, όμως μέχρι πρότινος δεν είχαν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για το κτιριακό σύμπλεγμα. Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ο αρχιτέκτονας Μπιρκιγιέ δημοσίευσε τις φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει πολιτική διαμάχη.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, καυτηρίασε τον Ερντογάν και δήλωσε: «Δαπανούν τεράστια ποσά. Διαθέτουν χειμερινά παλάτια, θερινά παλάτια, ιπτάμενα παλάτια, καθώς έχουν στα χέρια τους όσο χρήμα θέλουν». Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο είπε χαρακτηριστικά: «Γίνε παράδειγμα στον λαό σου! Εχει 13 αεροσκάφη, έχει στόλο με τα πιο ακριβά αυτοκίνητα. Χάνουμε τη λογική μας. Τα παιδιά στη χώρα πηγαίνουν να κοιμηθούν πεινασμένα και κοιτάξτε τα κέφια που έχει ο κύριος πρόεδρος!». Ο Κιλιτσντάρογλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδειξε τις φωτογραφίες από το θερινό παλάτι του Τούρκου προέδρου και με ειρωνικό ύφος δήλωσε ότι «έτσι κάνει εξοικονόμηση πόρων και ζητεί λιτότητα από τον λαό».


Η κατασκευή αυτού του θερινού συγκροτήματος έχει δεχθεί μαζικά πυρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και από οικολογικές οργανώσεις, για το μεγάλο κόστος κατασκευής και την καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς, όπως ισχυρίζονται, κόπηκαν περίπου 50.000 δέντρα για την κατασκευή δρόμου πρόσβασης μήκους 17 χλμ.

Ο αρχιτέκτονας Σεφίκ Μπιρκιγιέ είναι ο ίδιος που σχεδίασε και το προεδρικό παλάτι Αk Saray στην Αγκυρα, ενώ έχει σχεδιάσει πολλά τζαμιά που κατασκευάστηκαν με εντολή Ερντογάν, μεταξύ των οποίων και το τζαμί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Για τo παλάτι της Αγκυρας ο Τούρκος πρόεδρος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις εξαιτίας τόσο της περιβαλλοντικής καταστροφής όσο και του υψηλού κόστους – 750 εκατ. ευρώ. (Δείτε σ
χετικές αναρτήσεις μας*)

Με χρήματα από τον προϋπολογισμό της τουρκικής προεδρίας έχει κτιστεί ακόμα ένα ανάκτορο, σε έκταση άνω των 32 στρεμμάτων στην περιοχή Αχλατ της Ανατολίας, για το οποίο έχουν δαπανηθεί 14,4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

*Σχετικές αναρτήσεις μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου