27 Φεβρουαρίου 2015

Ερντογάν "ο Μεγαλοπρεπής" και οι μιμητές του

Όταν την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόταν με μεγαλοπρέπεια στο πολυτελές «Λευκό Παλάτι» του τον ηγέτη των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπάς, έχοντας για πρώτη φορά στο πλευρό του 16 φρουρούς, που φορούσαν παραδοσιακές στολές Σελτζούκων, Ογούζων και Οθωμανών πολεμιστών, κανείς δεν φανταζόταν ότι το θέμα θα έπαιρνε έκταση.

Λίγες μέρες μετά, στις 15 Ιανουαρίου, στην επίσημη τελετή υποδοχής του ομολόγου του, προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είχε πάλι μαζί του τους 16 πολεμιστές με τις παραδοσιακές στολές τους. Τότε ο τουρκικός Τύπος, που σχολίασε χλευαστικά την εμφάνιση μιλώντας για τον «σουλτάνο» Ερντογάν, έγραψε ότι αυτοί θα παρίστανται μόνιμα όταν ο Ερντογάν υποδέχεται ξένους ηγέτες.

Όμως, λίγες εβδομάδες αργότερα, οι 
«οθωμανικές» εμφανίσεις επεκτάθηκαν και σε αρκετούς υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι οποίοι επέλεξαν να προσθέσουν μία... οθωμανική πινελιά στην προεκλογική τους εκστρατεία! 

 
Φωτογραφία: Hurriyet 

Έτσι ο Οσμάν Γιαβούζ (στη μέση της φωτογραφίας), υποψήφιος του ΑΚΡ στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας, Ικόνιο, απεικονίζεται στην αφίσα του φορώντας ένα börk, ένα υφασμάτινο κάλυμμα του κεφαλιού που συνήθιζαν να φορούν οι Σελτζούκοι μαχητές και οι πρώτοι Οθωμανοί σουλτάνοι του 14ου αιώνα. Ο Ερσίν Καράμπαμπα (δεξιά στη φωτογραφία), ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε υποψήφιος του ΑΚΡ στην βόρεια επαρχία Τοκάτ, εμφανίστηκε στις αφίσες ντυμένος ως σουλτάνος του 1600 ή του 1700. Επίσης, ο Τζιχανγκίρ Ταχίρ (αριστερά στη φωτογραφία), υποψήφιος του ΑΚΡ στην Άγκυρα, το πήγε ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας και οθωμανικό μουστάκι σε όλη την αμφίεση.

Φυσικά οι χρήστες του διαδικτύου δεν έχασαν την ευκαιρία να διακωμωδήσουν το τελευταίο «trend» του ΑΚΡ.

Πηγές: Στοιχεία από 
www.protothema.gr και www.ethnos.gr 
Περισσότερα στα:
http://www.protothema.gr/world/article/442676/monimoi-stis-episimes-teletes-oi-16-polemistes-tou-erdogan/ 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64146783 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου