6 Οκτωβρίου 2021

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 6.10.2021

Εδώ κατέρρευσαν τα σπίτια από τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και εκείνος, ο εθισμένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και εξαρτημένος από αυτά, φωνάζει πανικόβλητος: «Έπεσε το Facebook, καταλαβαίνεις; έπεσε»! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή».

Ένα σχετικό ρεπορτάζ, με βάση πληροφορίες από την kathimerini.gr:

Το «μαύρο» στις πλατφόρμες του ομίλου του Facebook (WhatsApp, Instagram και Facebook) κράτησε τη Δευτέρα κάτι λιγότερο από έξι ώρες, αλλά η ζημιά που προκλήθηκε στον όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ (η τιμή των μετοχών της Facebook έπεσε σχεδόν κατά 5% τη Δευτέρα), θα τον σημαδέψει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Καθώς ο πλανήτης ολόκληρος συνειδητοποίησε σε τι βαθμό είναι εξαρτημένος από τον διαδικτυακό κολοσσό της Καλιφόρνιας με τα 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες, η επομένη του ιστορικού ατυχήματος βρήκε πολιτικούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε Ευρώπη και Αμερική να ζητούν δραστικά μέτρα για την υπέρβαση των παθολογικών μονοπωλιακών καταστάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επηρεάζουν άπειρες επιχειρήσεις, οργανώσεις και υποδομές στις πέντε ηπείρους.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι μηχανικοί λογισμικού του Facebook απέδωσαν το ατύχημα σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» των server της εταιρείας, οι οποίες έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

Η χθεσινή ημέρα έγινε ακόμη πιο δύσκολη για τον όμιλο Facebook, καθώς άρχισε η κατάθεση της Φράνσις Χάουγκεν, πρώην στελέχους της επιχείρησης, στην επιτροπή εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας. Η 37χρονη μηχανικός πληροφορικής, που αποχώρησε από το Facebook τον Μάιο, χαρακτήρισε τους πρώην εργοδότες της «μία από τις σοβαρότερες απειλές για τις ΗΠΑ, που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση». Προσέθεσε, δε, ότι «η ηγεσία της εταιρείας γνωρίζει τρόπους για να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν κάνει τις αναγκαίες αλλαγές διότι έχει θέσει τα τεράστια κέρδη της πάνω από τους ανθρώπους και δεν λογοδοτεί σε κανέναν».

Πάντως, κατά τη διάρκεια του προχθεσινού μπλακ άουτ, εκατομμύρια χρηστών αναζήτησαν εναλλακτικές σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το TikTok, κάτι που αποτελεί κόκκινο συναγερμό για δυνητικά επώδυνες απώλειες του Facebook. Στο Διαδίκτυο, τα τρολ για τον όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχαν την τιμητική τους. Ούτε το Twitter απέφυγε τον σαρκασμό στη λακωνική, όσο και ευθύβολη, ανάρτησή του: «Γεια χαρά σε όλους – κυριολεκτικά».

Παρ’ ότι το μπλακ άουτ στις πλατφόρμες του Facebook στην αρχή τον ενόχλησε, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ίσως θα ήταν καλύτερο να κρατούσε περισσότερο!

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου