6 Οκτωβρίου 2021

Η διαγραφή Μπογδάνου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τέθηκε ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με απόφασή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρισκόταν για τα τεκταινόμενα στη Βουλή.

Οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου περί αντικομουνισμού και εμφυλίου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, της Συμφωνίας για την Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μπογδάνος στην ομιλία του ανέφερε: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς. Τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος μας πονοκέφαλος ήταν οι κομμουνιστές». Νωρίτερα ο Κ. Μπογδάνος είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Ο αντικομουνισμός είναι μια φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμα μας. Δεν μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί; Γιατί είναι δικαίωμά μας να μιλάμε για το κράτος των Σκοπίων…», ενώ υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του στην εκδήλωση στο Βίτσι.

Οι αναφορές του κ. Μπογδάνου και η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ΚΚΕ πυροδότησαν το κλίμα στην Επιτροπή με αντιδράσεις και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, να παρέμβει, λέγοντας σε επικριτικό ύφος: «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας, αλλά για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας και το μέλλον της. Δεν γνωρίζω ποιος παρέστη στην εκδήλωση στο Βίτσι. Ο πατέρας μου ήταν στο Βίτσι. Εγώ λέω σήμερα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας για την αποκόμιση κομματικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και διαχρονικά η κατάθεση στεφάνου με τη Χρυσή Αυγή είναι απαράδεκτη. Είναι ώρα να σοβαρευτούμε αυτήν την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση ως υπουργός δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος εδώ».

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Η διαγραφή Μπογδάνου από την ΝΔ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Προ 3 εβδομάδων ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, είχε δεχθεί «κίτρινη κάρτα» και θεωρείτο δεδομένο ότι εάν δώσει εκ νέου δικαιώματα θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του Σεπτεμβρίου ξέσπασε σάλος όταν ο διαγραφείς βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αναπαρήγαγε άκρως ξενοφοβικό δημοσίευμα στο Twitter, το οποίο περιελάμβανε και λίστα με τα ονόματα παιδιών νηπιαγωγείου της Κυψέλης, προβάλλοντας τον αδιανόητο προβληματισμό πως «δύο μόνο έχουν ελληνικά ονόματα» και μάλιστα με τον τίτλο «ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας»*.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε να διαγράψει από την Κ.Ο. του κόμματός του τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, αφού πρώτα τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα ο κ. Δένδιας», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε προειδοποιήσει για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Η διαγραφή Μπογδάνου δεν την αναιρεί», αναφέρει ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, σε σχόλιό του.

Την εκτίμηση ότι «η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτό που λέμε «πολύ λίγο, πολύ αργά» και κυρίως «πολύ υποκριτικά», κάνει το ΜέΡΑ25.


Και η πρώτη αντίδραση του Μπογδάνου μετά την διαγραφή του:
constantinosbogdanos @bogdanosk
Λυπάμαι για τη διαγραφή μου από την Κ.Ο. της ΝΔ. Δυστυχώς, στην πολιτική οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν κόστος και ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις.

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

*Σχετική ανάρτηση: Όταν ο Κ. Μπογδάνος στοχοποιεί παιδιά μεταναστών σε νηπιαγωγείο

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου