1 Φεβρουαρίου 2022

ΝΔ: 20 fake news Τσίπρα στην προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή

Η ΝΔ παρουσιάζει 20 σημεία από την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και απαντά.
Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, με απαντήσεις στα "20 fake news Τσίπρα στην προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή", όπως η ίδια αναφέρει. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων επισημαίνει:
(κάποια αποσπάσματα της ανακοίνωσης στη συνέχεια)

1. Τώρα που οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης έφτασαν σε απλησίαστα ύψη, θυμηθήκατε ότι το κύμα της ακρίβειας είναι ένα διεθνές φαινόμενο και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται όντως για ένα διεθνές φαινόμενο, για το οποίο όμως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εγκαίρως και συνεχίζει να το κάνει. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο απλώθηκε ένα δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με:
- Κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας
- Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
- Μειωμένο ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες
- Διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο για όλους
- Έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία 
(...) Για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ώστε να δοθεί μια σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο κόστος ζωής. (...)

2. Έχετε αφήσει τις οικογένειες να ξεπαγιάζουν μέσα στον χειμώνα

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που πήρε μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιανουάριο του 2022 έχουν δοθεί για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών 1,7 δις. ευρώ ενώ ενισχύονται ξεχωριστά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. (...)

3. Ο λαός υποφέρει και η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών δεν έχει να βγάλει τον μήνα

Η πραγματικότητα είναι ότι η προηγούμενη αύξηση του εισοδήματος, μέσα από τις μειώσεις φόρων και τα "πακέτα" στήριξης της κοινωνίας, αμβλύνει τις αναπόφευκτες πιέσεις από τον πληθωρισμό.
-Το 9μηνο του 2021, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών είναι αυξημένο κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. 
-Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά.
-Η ανεργία μειώνεται και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. (...)

4. Ο κόσμος εγκαταλείφθηκε στην Αττική Οδό στην παγωνιά επί τριάντα ώρες χωρίς νερό και φαγητό και χωρίς καμία ενημέρωση.

Η πραγματικότητα είναι ότι περισσότεροι από 7.000 κρατικοί λειτουργοί (στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, υλοτόμοι κ.α.) έδωσαν μάχη ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τον εγκλωβισμό περίπου 2.500 οχημάτων και 4.500 επιβατών στην Αττική Οδό, εξελίχθηκε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση από την Πολιτική Προστασία, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις Ένοπλές Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, εθελοντές.
Τη Δευτέρα το βράδυ απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 συμπολίτες μας και 1.800 αυτοκίνητα ενώ ταυτόχρονα σε όσους έμειναν εγκλωβισμένοι διανεμήθηκε φαγητό και κουβέρτες, τους δόθηκε υγειονομική βοήθεια και σε πολλούς από αυτούς εξασφαλίστηκε διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και αίθουσες του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

5. Ο στρατός στην Αττική Οδό επενέβη εσπευσμένα και χωρίς σχέδιο

Η πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια επιχείρηση απαιτεί χρόνο για να προετοιμαστεί. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα στις 13.30, οι εντολές για εμπλοκή του στρατού δόθηκαν εντός μιας ώρας και τα κλιμάκια ήταν εκεί στις 17.00. Όλη νύχτα, οι άντρες του στρατού βρίσκονταν δίπλα στους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό, επιχειρώντας τόσο να τους απεγκλωβίσουν όσο και να τους συνδράμουν με τρόφιμα, νερό και κουβέρτες. (...)

6. Από την περσινή κακοκαιρία μέχρι τη φετινή δεν διορθώσατε τα λάθη και χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα

Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξαν διακοπές ηλεκτροδότησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αντίστοιχες με αυτές που υπήρχαν πέρυσι με τη “Μήδεια”, παρότι φέτος τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα.
Ο ΔΕΔΔΗΕ μείωσε τους χρόνους απόκρισης από 7 ημέρες σε 1 ημέρα.
Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περίπου 200.000 νοικοκυριά. Οι 100.000 επανήλθαν τις πρώτες δέκα ώρες της κακοκαιρίας, ενώ την Τρίτη επανηλεκτροδοτήθηκαν περίπου 90.000 παροχές. (...)
Υπήρχαν αστοχίες στη διαχείριση της χιονοθύελλας; Η απάντηση είναι ναι, αλλά θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι παραλάβαμε πριν 2 χρόνια ένα ΔΕΔΔΗΕ σε κακή κατάσταση (...).
Παραλάβαμε τον ΔΕΔΔΗΕ με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη. (...)

7. Δεν κάνατε τίποτα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη και ξεπαγιάζουν στα container

Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά το κράτος επέδειξε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά για τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Μέχρι σήμερα, μέσα σε περίπου τρεις μήνες από τον σεισμό στην Κρήτη:
-το κράτος έχει διαθέσει μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr σχεδόν 41 εκατομμύρια ευρώ σε 6.670 δικαιούχους. (...)
-σε ό, τι αφορά την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών έχουν χορηγηθεί 124 οικίσκοι και μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιηθεί και νέα προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων. (...)

8. Να ζητήσετε συγγνώμη από τα χιλιάδες θύματα της πανδημίας γιατί δεν ενισχύσατε το Ε.Σ.Υ. ενώ ακόμη και σήμερα οι δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες

Η πραγματικότητα είναι ότι το Ε.Σ.Υ., το οποίο με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε αποσύνθεση, ενδυναμώθηκε από την πρώτη στιγμή.
Σήμερα, έχουμε 1300 ΜΕΘ σε λειτουργία, ενώ το 2019 είχαμε 557.
Το υγειονομικό προσωπικό ενισχύθηκε με χιλιάδες προσλήψεις.
Το 2022 διαθέτουμε για την Υγεία 6,4 δισ, και 1,5 δισ επιπλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι δαπάνες για την Υγεία το 2019 ήταν 4 δισ..

9. Δεν έχετε ενισχύσει το σύστημα Υγείας με προσλήψεις και εγκαταλείψατε γιατρούς και νοσηλευτές μόνους και αβοήθητους

Η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα υγείας ενισχύθηκε:
+ 12.000 επικουρικό προσωπικό
+ 2.169 μόνιμους ιατρούς
+ 2.000 επικουρικούς ιατρούς (...)

10. Στον προϋπολογισμό που ψηφίσατε κόψατε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω από 800 εκατομμύρια, γιατί έπρεπε να μη γίνουν σπατάλες

Η πραγματικότητα είναι ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι αυξημένες το 2022, τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019, όταν εκτελέστηκε ο τελευταίος προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δαπάνες αυτές φτάνουν συνολικά σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το 2022 στο 6,3% του ΑΕΠ. (...)

11. Έχετε αφήσει εκτός μάχης τα ιδιωτικά νοσοκομεία, επιλέγουν ασθενείς και δεν παίρνουν περιστατικά covid

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στην ουσία λειτουργούν δύο παράλληλα συστήματα. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε λάβει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ. (...) Το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στην διαχείριση του ΕΚΑΒ.

12. Οι Τσιόδρας-Λύτρας στη μελέτη τους σας έλεγαν ότι αν ενισχύατε το Ε.Σ.Υ. οι μισοί εξ αυτών που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας θα είχαν σωθεί και εσείς μας λέτε ότι δεν πήρατε καμία μελέτη

Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου δεν έλαβαν ποτέ τη σχετική μελέτη, γεγονός το οποίο δεν έχει καμία σημασία αφού η κυβέρνηση δεν περίμενε καμία μελέτη για να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, επιβάλλοντας μάλιστα το πρώτο lockdown για να κερδίσει χρόνο. (...)

13. Αφήσατε τα PCR τεστ να φτάσουν σε τιμές που παραπέμπουν σε μαύρη αγορά σε περίοδο κατοχής

Η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ. (...) Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 5 χωρών στην ΕΕ και 6η παγκοσμίως που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ και έχουν την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση. (...)

14. Βάλατε πλαφόν στα PCR διπλάσιο και τριπλάσιο από τις τιμές που πετυχαίνουν οι δήμοι

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλλει διατίμηση. Έχει βάλει πλαφόν. Δεν επιτρέπεται να πουλήσει κανείς πάνω από 47 ευρώ, όχι κάτω από αυτό το ποσό. Το ό,τι κάποιοι δήμαρχοι έχουν πετύχει χαμηλότερη χονδρική τιμή, αυτό είναι αυτονόητο αφού αφορά χονδρική τιμή για μαζικές πωλήσεις.

15. Βάζετε «λουκέτο» στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν μπαίνει λουκέτο στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αλλά αυτό ενισχύεται, καθώς έχουν γίνει 57 προσλήψεις και το επόμενο διάστημα θα γίνουν άλλες 13. Το νοσοκομείο έχει διακόψει τις εφημερίες- για περίπου 1,5 μήνα- προκειμένου να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά και πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του.

16. Προσλάβατε αριθμό ρεκόρ σε μετακλητούς

Η πραγματικότητα είναι ότι το ρεκόρ των μετακλητών παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας. Ως υψηλότερος αριθμός καταγράφονται 1.070 μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τη διετία 2020-2021 η Ν.Δ. αξιοποιούσε σε επίπεδο κυβέρνησης σταθερά κάτω από 1.000 μετακλητούς-μάλιστα, κάποιους μήνες ο συγκεκριμένος αριθμός έπεφτε και κάτω από 900.
Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση των μετακλητών στους ΟΤΑ.

17. Μοιράσατε δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ με αφορμή την πανδημία χωρίς καμιά διαδικασία, χωρίς κριτήρια και χωρίς διαφάνεια με μόνο κριτήριο τον βαθμό υπακοής τους στις εντολές σας και το ποσοστό αντιγραφής των «non papers» του Μαξίμου

Η πραγματικότητα είναι πως οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ με την καμπάνια για την προστασία από την πανδημία καταρρίφθηκαν πανηγυρικά και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που οι ίδιοι ζήτησαν να συσταθεί.
Προέκυψε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς» ήταν απολύτως νόμιμη και αναγκαία, πραγματοποιήθηκε με διαφανείς διαδικασίες και είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη. Λειτούργησε ως ένα ισχυρό ανάχωμα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διάχυση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης ενώ καταρρίφθηκε και η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να χρηματοδοτήσει τα ΜΜΕ για να τα επηρεάσει θετικά προς αυτήν.

18. Στις πλημμύρες που ακολούθησαν τις φωτιές του καλοκαιριού το επιτελικό κράτος αρμένιζε μεταξύ δηλώσεων και υποσχέσεων…

Η πραγματικότητα είναι ότι σε σχέση με το παρελθόν, τα αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας υλοποιούνται πλέον σε χρόνο ρεκόρ.
-Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών τον περασμένο Αύγουστο και αφορούσαν στην απόληψη της παρόδιας καμένης βλάστησης από τους τοπικούς ΔΑΣΕ, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-Παράλληλα, ξεκίνησε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιδιαβρωτικών έργων στο σύνολο της περιοχής που κάηκε, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου.
Να θυμίσουμε ότι τα έργα στην πυρκαγιά στον Υμηττό Αττικής το καλοκαίρι του 2015, που έκαψε 5.000 στρέμματα ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά στην Κινέττα, εννέα μήνες μετά, στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι που κάηκαν τον Ιούλιο του 2018 αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία της καμένης έκτασης των 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019.

19. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντιπυρική προστασία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Η πραγματικότητα είναι ότι με το πρόγραμμα Προστασίας Δασών με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρούν άμεσα οι καθαρισμοί και τα αντιπυρικά έργα των δασών, με σκοπό τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πιθανές πυρκαγιές στο μέλλον. (...)

20. Μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ θα προστατευτεί αποτελεσματικά το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα της ακρίβειας με μειώσεις φόρων στα τρόφιμα, στην ενέργεια κ.α.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία και είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει πολιτικές προστασίας των νοικοκυριών με μειώσεις φόρων έπραξε το εντελώς αντίθετο, επιβάλλοντας συνολικά 29 φόρους -είτε αυξήσεις σε υπάρχοντες φόρους, είτε εντελώς νέους φόρους.
Μεταξύ άλλων ήταν η αύξηση του Φ.Π.Α. από το 23% στο 24% και μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή του 13% στο συντελεστή 24%, η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, η επιβολή φόρου στο κρασί, η αύξηση των συντελεστών φόρων εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα με παράλληλη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ή η αύξηση προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.

Κατεβάστε το Παρατηρητήριο Fake News εδώ.

Πηγή (και ολόκληρη η ανακοίνωση): 
https://www.nd.gr/paratiritirio-fake-news-20-fake-news-tsipra-stin-prohthesini-omilia-toy-sti-voyli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου