4 Μαΐου 2024

Eurostat: Χρησιμοποιούμε Facebook, αλλά όχι e-banking

Μπορεί οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι από τους ουραγούς στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, μπορεί να φοβόμαστε ακόμη σε μεγάλο ποσοστό να χρησιμοποιούμε τις πλατφόρμες του gov.gr και το internet banking, όμως όταν πρόκειται να ανταλλάξουμε απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως Facebook και Χ, μοιάζουμε με γκουρού του Διαδικτύου. Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα για τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που διενεργεί η Eurostat.

Ετσι, λοιπόν, το 80,1%, που αποτελεί το έβδομο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμμετέχει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης –κάτι άλλωστε πασιφανές στην καθημερινότητά μας που βλέπουμε τα social media ουσιαστικά να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημόσιας συζήτησης– έναντι κοινοτικού μέσου όρου 64,9%, ενώ από την άλλη κάτω από το 50% και στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτω από το 40% χρησιμοποιούν οι Ελληνες το Internet για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με κρατικές υπηρεσίες ή ακόμη και να διεκπεραιώσουν πλέον εργασίες μέσω των ψηφιακών εργαλείων που παρέχει πια η ελληνική δημόσια διοίκηση. 


Την ίδια ώρα, παρά την ώθηση που έδωσαν οι ειδικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω COVID-19, το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις παραμένει σημαντικό. Στην Ελλάδα, μόνο μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πωλήσεις, με το ποσοστό στις μικρές επιχειρήσεις να είναι 19,8% και στις μεγάλες 32,6%. Επιπλέον, μόλις το 23,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρησιμοποιεί υπηρεσίες «cloud», έναντι ποσοστού 45,2% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) χρησιμοποιεί το 4% έναντι 8% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο Ε.Ε. (...)

Ηλεκτρονικές πωλήσεις: Αν και το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την αλματώδη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ευρέως το Διαδίκτυο για την πραγματοποίηση αγορών. Στην Ελλάδα το 79% των χρηστών Internet ηλικίας 16-24 ετών πραγματοποίησε μία τουλάχιστον ηλεκτρονική αγορά τους τελευταίους τρεις μήνες, με το ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 28-64 ετών να είναι 68,4% και 35,3% στις ηλικίες 65-74 ετών. Στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 81,6%, 78% και 52,4%. (...)

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου