17 Μαΐου 2024

Εμπρηστική ρητορική από τα Σκόπια

Διευρύνει το χάσμα με την Ελλάδα η νεοεκλεγμένη ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επιμένει να μην κάνει χρήση του συνταγματικού όρου, χωρίς δηλαδή τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Χθες ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δηλαδή ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, κάλεσε την Ελλάδα «αν θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο», αφού νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία, ωστόσο στις δηλώσεις ή ομιλίες θα κρατήσει το «ατομικό δικαίωμά» του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός», μάλιστα προέτρεψε και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει το ίδιο.

Επίσης, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση είπε «δεν αρέσει ούτε σε εμάς, ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία», ενώ εξέφρασε την προσδοκία του να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η στάση του κ. Μίτσκοσκι ήταν αναμενόμενη από την Αθήνα, καθώς είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση και πλήρη σύμπνοια με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι για τη Βόρεια Μακεδονία και το 2025 είναι έτος δημοτικών εκλογών, εκτιμάται ότι υπαναχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι τότε είναι μάλλον απίθανη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, πάντως, είχε νωρίτερα θέσει τη βασική γραμμή της Αθήνας στο ζήτημα, λέγοντας ότι «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια των Πρεσπών όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται», απαντώντας μεταξύ άλλων στην παραίνεση του ΣΥΡΙΖΑ να το πράξει. «Δικαιωθήκαμε απόλυτα που δεν φέραμε τα μνημόνια. Διαβάζαμε ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση (σ.σ. στα Σκόπια)». Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ –λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βόρεια Ελλάδα– θύμισε τις διαφωνίες της Ν.Δ. για τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «ο επιθετικός προσδιορισμός “μακεδονικός” κατοχυρώνεται από τις Πρέσπες» και επανέλαβε την προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σχέση μας αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταδικάζει απερίφραστα τη νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του VMRO και εκλεγμένο πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και «τον καλεί να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει στο VMRO και τον κ. Mickoski την αρχή του Διεθνούς Δικαίου «pacta sunt servanda» ("οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται") και υπογραμμίζει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.». Στρέφεται και προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη καλώντας τη «να προβεί στις δέουσες ενέργειες όπως αυτές προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της (12.5.2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου