1 Απριλίου 2012

Android - 3 εξαιρετικές εφαρμογές για να οργανώσετε τις σημειώσεις σας

Με την πληθώρα επιλογών που υπάρχουν πλέον στο android, δεν είναι εύκολο να βρει κανείς τις καλύτερες εφαρμογές για τις ανάγκες του. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε 3 διαφορετικές εφαρμογές και 3 εντελώς διαφορετικούς τρόπους για να οργανώσετε τις σημειώσεις, που πιστεύουμε πως είναι οι καλύτερες στο είδος τους.

1. Catch Notes - Το κλασικό σημειωματάριο



Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για το συγκεκριμένο σημειωματάριο και ακόμη παραμένει το κορυφαίο για εμένα, παρόλο που έχω χρησιμοποιήσει εκτενέστα πολλά, μεταξύ άλλων και τα Springpad και Evernote. Για την ακρίβεια, το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή γράφτηκε αρχικά στο catch notes!




Με ένα περιβάλλον ειδικά προσαρμοσμένο τόσο σε τηλέφωνα όσο και tablets, το catch notes σας αφήνει στην δωρεάν έκδοσή του να δημιουργήσετε μόνο 3 κατηγορίες σημειώσεων, αλλά άπειρα tags. Μάλιστα το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ακριβώς σε αυτά τα tags, καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να ορίσετε ένα tag, είναι να πληκτρολογήσετε το σύμβολο # μπροστά από μία λέξη.

Όσον αφορά τα γενικότερα χαρακτηριστικά του, το catch notes υποστηρίζει όλες τις εκείνες τις λειτουργίες που είναι αναμενόμενες από ένα πλήρες σημειωματάριο, όπως η προσθήκη υπενθυμίσεων, εικόνων, τοποθεσίας, σχολίων και ηχητικών μηνυμάτων. Σημειώνεται όμως πως δεν υποστηρίζει τη μορφοποίηση κειμένου, δηλαδή δε μπορείται να ορίσετε γραμματοσειρά ή μέγεθος κειμένου ή να κάνετε bold, italic, underline τις λέξεις κ.ο.κ. Τις σημειώσεις μπορείτε φυσικά να επεξεργασθείτε και από την ιστοσελίδα catch.com, με την οποία συγχρονίζει απροβλημάτιστα η εφαρμογή.

Η εφαρμογή σας επιτρέπει να αγοράσετε premium δυνατότητες, όπως περισσότερες κατηγορίες και online όγκος δεδομένων, αλλά προσωπικά τα θεωρώ υπερβολικά ακριβά και για τους περισσότερους χρήστες άχρηστα. Σε περίπτωση που η δυνατότητα μορφοποίησης κειμένου είναι απαραίτητη για εσάς, ρίξτε μια ματιά και στο evernote, το οποίο είναι το πιο γνωστό σημειωματάριο.

2. Mindjet - Mindmapping για όλες τις πολύπλοκες σκέψεις σας

Για όσους δε γνωρίζουν τι είναι το mindmapping, είναι με απλά λόγια κάτι σαν ένα πολύπλοκο οργανόγραμμα: Ξεκινώντας από ένα κεντρικό θέμα (π.χ. "Αθλητισμός"), μπορείτε να δημιουργήσετε υπό-θέματα (π.χ. "Μπάσκετ", "Ποδόσφαιρο" κλπ) και μετά υπο-θέματα για τα προηγούμενα υπο-θέματα ("π.χ. "Ολυμπιακός", "Παναθηναϊκός" κλπ) κ.ο.κ. Μπορείτε να πάτε σε όσο βαθύ επίπεδο θέλετε και ουσιαστικά δημιουργήσετε γραφικά ένα τεράστιο δίκτυο όπου κάθε θέμα συνδέεται με τα υπο-θέματά του.






Το mindjet είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα για κινητά τηλέφωνα (τρέχει και σε tablet, χωρίς όμως εξειδικευμένο περιβάλλον ακόμη) που σας επιτρέπει να προσαρμώσετε με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις τα πάντα: Μορφοποίηση κειμένου (μέγεθος, χρώμα, bold, italics κλπ), μορφοποίηση των γραμμών που συνδέουν τα θέματα, επισύναψη σημειώσεων, εικόνων, links. Ακόμη και άσχετα υπο-θέματα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με χρωματιστές γραμμές-βέλη, ενώ η εφαρμογή παρέχει μια πληθώρα εικονιδίων για να παρουσιάζεται ακόμη πιο εύκολα τα θέματα και υπο-θέματά σας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πραγματικά ένα πληρέστατο mindmapping εργαλείο.

Υποστηρίζει φυσικά την εξαγωγή αρχείων και συγχρονίζει εύκολα με το dropbox. Να σημειωθεί εδώ ότι ακόμη αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα στον αυτόματο συγχρονισμό με το dropbox και σε ορισμένες περιπτώσεις χάθηκαν κάποιες αλλαγές που έκανα σε ορισμένα mindmaps, οπότε για την ώρα συνιστώ να συγχρονίζετε τα mindmaps σας χειροκίνητα.

3. NoteLynX pro - Outliner σημειώσεων για όσους επιθυμουν ιεραρχία στις σημειώσεις και πολλές δυνατότητες μορφοποίησης

Μια σχετικά καινούρια εφαρμογή, αλλά πολύ ισχυρή στο θέμα της οργάνωσης, είναι το NoteLynX. Για όσους δε γνωρίζουν τι είναι τα outliners: Ουσιαστικά πρόκειται, όπως και στα mindmaps, για σημειώσεις που ξεκινούν από ένα κεντρικό θέμα και επεκτείνονται σε άπειρα υπο-θέματα. Η διαφορά σε σχέση με τα mindmaps είναι πως δεν παρουσιάζονται σαν οργανόγραμμα, αλλά σαν μία ιεραρχία (τύπου tree).





Το NoteLynX είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην κατηγορία αυτή, κυρίως για 2 λόγους: Καταρχήν σας επιτρέπει να δημιουργήσετε άπειρες και τεράστιες σημειώσεις, πλήρως μορφοποιημένες ως προς το μέγεθος της γραμματοσειράς, bold, italics, χρώμα κ.ο.κ. Επιπλέον, επιτρέπει σε κάθε υπο-θέμα να έχει περισσότερα θέματα από πάνω του (όπως ένα παιδί έχει π.χ. δύο γονείς) και επίσης επιτρέπει σε κάθε θέμα να έχει συγγενικά θέματα (όπως π.χ. ένα παιδί έχει αδέρφια). Όλα παρουσιάζονται σε ένα εξαιρετικά απλό περιβάλλον και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε και να επεξεργαστείτε απίστευτα πολύπλοκες δομές, χωρίς να δημιουργείται το χάος ενός mindmap.

Μπορείτε να εξάγετε τα αρχεία σας σε μορφή html και xml και εδώ όμως έρχονται οι 2 αδυναμίες του προγράμματος: Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής δυνατότητα να κάνετε κοινή χρήση των αρχείων αυτών σε άλλες εφαρμογές (π.χ. dropbox, email), οπότε θα χρειαστείτε έναν file manager για να εντοπίσετε το αρχείο και να το διαμοιράσετε. Επίσης, δεδομένου ότι η επεξεργασία των σημειώσεών σας γίνεται σε περιβάλλον με html tags, αυτό σημαίνει πως οι σημειώσεις σας ναι μεν θα είναι πολύ όμορφες όταν τις βλέπετε στην τελική τους μορφή, αλλά όταν τις επεξεργάζεστε θα πρέπει να βλέπετε διαρκώς όλα τα άχαρα (και δυσνόητα για πολλούς που δε γνωρίζουν από html και html tags) html tags.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο δημιουργός του προγράμματος φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα εντατικά με τη βελτίωση του προγράμματος και έχει ήδη προαναγγείλει κάποιες βελτιώσεις στο μέλλον, όπως πχ ειδικό περιβάλλον για tablets. Η έκδοση pro κοστίζει ελάχιστα αυτή τη στιγμή (0,60€) και προσφέρει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να επισυνάψετε εικόνες και να μορφοποιήσετε το κείμενο, οπότε τη θεωρώ απαραίτητη αν καταλήξετε σε αυτό το πρόγραμμα.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά λοιπόν, έχουμε 3 καταπληκτικές εφαρμογές για διαφορετικές χρήσεις:

  • Το catch notes για όλες την οργάνωση όλων των απλών σας σημειώσεων με tags κλπ
  • Το mindjet όταν θέλετε να παρουσιάσετε γραφικά τις πιο "χαοτικές" σας σκέψεις
  • Το notelynx όταν θέλετε ιεραρχία στις σημειώσεις σας και πολλές δυνατότητες μορφοποίησης






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου