18 Ιουνίου 2012

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Επικράτηση του ευρώ σε μία διχασμένη Ελλάδα και δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού με ευρωπαϊκή κατεύθυνση, επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.


«Μικρή ανάσα» δίνει η έκβαση της κάλπης κατά το γερμανικό Spiegel. 
«Η χώρα βγαίνει από τις κάλπες κομμένη στα δύο» λέει η ιταλική Repubblica. 
«Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν στην Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais.

Τώρα το μέλλον της χώρας στο ευρώ, ενδέχεται να εξαρτάται από τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, που 
θα επιχειρήσει η ελληνική δεξιά αναφέρει το BBC,  τονίζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της παραμονής της στο ενιαίο νόμισμα, καθώς και ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της».

«Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του ευρώ» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του Sky News.

Πρώτη είδηση η Ελλάδα και στον Guardian, που γράφει ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν μία ευκαιρία στο κοινό νόμισμα». Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε, αλλά θα είναι μία σκληρή αντιπολίτευση.

Με ...συγκρατημένη ανακούφιση υποδέχθηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ τα πρώτα αποτελέσματα. 
«Λίγο από ελπίδα» τιτλοφορεί το Spiegel το ρεπορτάζ του, υποστηρίζοντας πως η έκβαση των εκλογών δίνει «μόνο μία σύντομη ανάσα». «Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη, η νέα κυβέρνηση ξεκινά υπό δύσκολες συνθήκες και παραμένει η απειλή του χάους εάν οι Έλληνες δεν καταφέρουν τελικά να συνεννοηθούν» τονίζει το περιοδικό.

Ανάλογη η προσέγγιση και της οικονομικής Handelsblatt, που γράφει πως φαίνεται μεν ότι η Αθήνα οδεύει σε σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά «τα προβλήματα της χώρας δεν εξαφανίστηκαν και η Ελλάδα έχει ελάχιστο χρόνο». Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει «να σηκώσει τα μανίκια και να δράσει, και μάλιστα εντατικά».

«Οι φιλοευρωπαϊστές γιορτάζουν τη νίκη, ο κόσμος των αγορών ανασαίνει» γράφουν οι γερμανικοί Financial Times, υποστηρίζοντας πως, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο για την Ευρωζώνη. «Τα σχέδια για έξοδο από το ευρώ μπορούν να μείνουν στα συρτάρια των τραπεζών» γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας και την ανακούφιση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

«Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο δικτυακό τόπο της ισπανικής El Pais, επισημαίνοντας ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού δίνει «ανάσα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτενής η κάλυψη του γαλλικού Monde για τις εκλογές στην Ελλάδα, που εκτός των άλλων δινει έμφαση στην παγίωση της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο. 


Το μεγάλο νέο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, προβάλλει σαν τίτλο της η Liberation.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το CNN μεταφέρει τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται για «νίκη για όλη την Ευρώπη».

«Η Ελλάδα υπέρ της διάσωσης» γράφει η Wall Street Journal. «Οι Έλληνες εκλογείς έβαλαν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών και προς το παρόν απομακρύνονται οι φόβοι για επικείμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη» συνεχίζει.
Η Washington Post αναφέρει ότι «το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής και έχει πλέον την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τους όρους που προβλέπει η συμφωνία διάσωσης της οικονομίας και να διασφαλίσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη».

«Η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», τονίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή και προμηνύει μαχητική αντιπολίτευση», εκτιμά η προοδευτική εφημερίδα της Ρώμης.

«Δυνατή η πλειοψηφία. Οι νεοναζί στο Κοινοβούλιο» λέει επίσης στο πρωτοσέλιδό της η Stampa.

H Corriere della Sera σημειώνει πως η δεξιά με τους Σοσιαλιστές συγκροτούν πλειοψηφία υπέρ του ευρώ και σε άρθρο της μιλά για «νίκη του ευρώ έναντι της δραχμής»... «Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου» ...«Με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πτώση, η κεντροδεξιά μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ναι στο ευρώ, στο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις της χώρας» αναφέρει μεταξύ των άλλων η εφημερίδα.

Πηγή: www.tovima.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου