14 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη Φρανσουά Ολάντ στο MEGA

Τη στάση των Ευρωπαίων και τις προτάσεις που θέλει να προωθήσει στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης έδωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ΜEGA και την Όλγα Τρέμη.
Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι μιλά ως φίλος, που θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό προϋποθέτει μία σχέση εμπιστοσύνης. Αποκαλύπτει δε ότι, αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υπάρχουν χώρες που θα θελήσουν να τη θέσουν εκτός ευρώ, ενώ σημειώνει ότι "η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη".

Ακολουθούν ορισμένες από τις κρίσιμες απαντήσεις, σχετικά με την Ελλάδα, που έδωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε σχετικές ερωτήσεις της  Όλγας Τρέμη:

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ: Έχουμε Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όπου θα λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, αν η ίδια η Ελλάδα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Τήρηση των δεσμεύσεων, που έχουν ληφθεί, δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση. Επικαλέστηκα ενώπιον των ομολόγων μου τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη της Ελλάδας.

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ: Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. ...Θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. 

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ:  ... Η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη.

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ: ... Στην Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις που δεν σκέφτονται το ίδιο στο θέμα της ανάπτυξης, της πειθαρχίας, της εποπτείας των τραπεζών, του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των ευρωομολόγων. Υπάρχουν διαφορές αλλά, έχει σημασία να βρούμε έναν συμβιβασμό στο τέλος. Και θα μεριμνήσω ώστε να υπάρξει συμβιβασμός.

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ: ...Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, και η Ελλάδα είναι η απόδειξη, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος...

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ: Υπάρχει μια Ευρώπη των 27. Και δεν έχει υποχρεωτικά τις ίδιες ταχύτητες για να χειριστεί έναν αριθμό προβλημάτων ή ένα ορισμένο επίπεδο κινδύνων. ...Υπάρχει κατ' αρχήν η Ευρωζώνη και μετά οι χώρες που δεν ανήκουν σε αυτήν. Η Γαλλία, η Ελλάδα, είμαστε στην Ευρωζώνη. ... Κι εγώ θέλω να διατηρήσω την Ευρωζώνη. Οι χώρες που την απαρτίζουν πρέπει να παραμείνουν εντός αυτής. Με τον όρο να το θέλουν, να το αποφασίσουν, πράγμα που θα κάνουν οι Έλληνες στις 17 Ιουνίου. 

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ: Είμαι Γάλλος, φίλος των Ελλήνων. Τους ζητώ να μου έχουν εμπιστοσύνη. ... Να επιλέξουν αυτό που τους φαίνεται καλύτερο. Κι αν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει διότι είναι απαραίτητο και ταυτοχρόνως πρέπει να γίνουν προσπάθειες, αλλά δίκαια. ...Οι έχοντες και οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις προσπάθειες.

πηγή: http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17573&subid=2&pubid=29430293

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου