25 Ιουνίου 2012

Στο μηχανισμό στήριξης προσφεύγει η Κύπρος

Στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ προσφεύγει η Λευκωσία. «Η Κύπρος σήμερα (25.6.2012) ενημέρωσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτημα οικονομικής βοήθειας από EFSF/ESM» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Σε αυτή σημειώνεται ακόμη πως σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

Λίγο αργότερα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως το αίτημα της Λευκωσίας δεν αφορά μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Όπως ανέφερε, το ύψος του δανείου θα είναι «όσο χρειαστεί» τόσο για τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας όσο και για τον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε πως το ποσό που θα ζητηθεί θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας, η Fitch Ratings υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-», με αρνητική προοπτική, λόγω των αυξημένων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες.
«Αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών - της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας - στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους», επισημαίνει η Fitch στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου