3 Νοεμβρίου 2012

Ένας δεκάλογος για οικονομία... σε κρίση

Τι θα λέγατε να μειώσουμε (ναι ακόμα περισσότερο) κάποια μικρά καθημερινά μας έξοδα;
Αν ναι, ας δούμε δέκα απλούς τρόπους που αναφέρονται σε άρθρο της Σόφης Ζιώγου, στο clickatlife:

1. Φάτε ότι αγοράζετε ή μην το αγοράσετε εξ’ αρχής.
Αν και οι μέρες της αλόγιστης κατανάλωσης στο σούπερ μάρκετ έχουν περάσει, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να εξοικειωθούμε όλοι στο να γράφουμε μία λίστα πριν τις αγορές και να την τηρούμε κατά γράμμα.
Ένας καλός τρόπος μάλιστα, είναι να πηγαίνουμε για τα καθημερινά ψώνια, όταν βιαζόμαστε, άρα δεν θα έχουμε χρόνο να παρασυρθούμε.
Επίσης προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένα τα χρήματά μας.


2. Κουπόνια και προσφορές
Η εποχή της ντροπής και του τουπέ με ύφος «τι εγώ να ψωνίσω με κουπόνια, ποτέ» είναι πλέον ατάκα από παραμύθι. 

Και γιατί να μην ψωνίσουμε με κουπόνια; εξάλλου, όταν μάλιστα είναι… δικαίωμα των αγορών μας. Με την ίδια λογική λειτουργούμε (φυσικά) και στις προσφορές. Γιατί να μην επωφεληθούμε από ένα «2+1»;

3. Κινητά...πακέτα
Μπορεί η κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποποιηθούμε όλες μας τις συνήθειες. Αντίθετα, θα τις προσαρμόσουμε. 
Με την πληθώρα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, υπάρχουν και οι οικονομικές προσφορές σε πακέτα σύνδεσης, κάρτας κλπ, μόνο που δεν …χαρίζουν τους λογαριασμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να το ψάξουμε λίγο καλύτερα.

4. Αυτοκίνητο; Επαναλάβατε αργά παρακαλώ
Κάθε πότε ξεπαρκάρει το αυτοκίνητο ο ιδιοκτήτης του; Απάντηση: εκεί που έχει φτάσει η βενζίνη, μόνο σε γιορτές και αργίες. Άρα αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Ποδήλατο, ΜΜΜ και γιατί όχι πόδια…Η κρίση εξάλλου βοηθά τους τολμηρούς.

5. Χόμπι…μήπως να το ξανασκεφτώ;
Φυσικά και όχι. Τα χόμπι είναι μία μοναδική ευκαιρία να ξεδίνει ο καθένας από την ένταση της καθημερινότητας. 
Βέβαια, αν το δικό σας χόμπι δεν ήταν ο…ανέξοδος περίπατος, αλλά τα σαββατοκύριακα στην εξοχή, η ιππασία και το τένις, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε. Σε περιόδους κρίσης, τα χόμπι μπαίνουν στη σφαίρα της εφευρετικότητας και των νέων ιδεών, όχι της τιμής.

6. Τηλεόραση…την ελληνική εννοείτε;
Ένα έξοδο που μπορούμε άνετα πλέον να περιορίσουμε στην καθημερινότητά μας είναι η …τηλεόραση. Τα τηλεοπτικά κανάλια είναι στην υπηρεσία του τηλεθεατή, καθώς δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο ιδιαίτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσε να κάνει τους μετρητές της ΔΕΗ να πάρουν φωτιά. Ευτυχώς βέβαια, που η ελληνική τηλεόραση «συμβάλλει» στην κρίση και βοηθά τον καταναλωτή να βγάλει εντελώς την πρίζα.

7. Καλωσορίσατε
Και αφού η τηλεόραση έχει πάρει τη δική της θέση, ως …εικαστικό έκθεμα στο σαλόνι, έχει έρθει η ώρα να καλέσουμε φίλους σπίτι. 
Λίγο κρασί και ένας μεζές μπορούν να χαρίσουν ευχάριστες και χαλαρές βραδιές, όπου δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε την ατάκα «συγνώμη, πόσο έχει μία μπύρα, είπατε;». Μοιραστείτε τα έξοδα της βραδιάς και διασκεδάστε χωρίς τον…σερβιτόρο. 
Εξάλλου η διασκέδαση δεν χρειάζεται χρήματα αλλά διάθεση και καλή παρέα.

8. Ανακύκλωση...ιδεών
Γιατί να πετάμε υλικά και κυρίως ρούχα όταν αυτά έχουν φθαρεί; Δεν είναι καλύτερα να τα ...αποκαθιστούμε; Αρκετά από αυτά ίσως να μην διορθώνονται αλλά αξίζει η προσπάθεια. Και αν πάλι η επιδιόρθωση δεν μας ικανοποιεί, έχει έρθει η ώρα να μάθουμε την τέχνη της ανταλλαγής. Γιατί να το πετάξουμε και να μην το δώσουμε ή να το ανταλλάξουμε;

9. Παιδί...έναν καφέ
Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μπορούμε να φτιάχνουμε τον δικό μας καφέ μόνοι μας; Καλός ο freddo espresso αλλά δεν είναι και για χόρταση…Εάν πάλι δε μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτόν, μάθετε τουλάχιστον να τον φτιάχνετε μόνοι σας.

10. Tα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια…
Ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος είχε πει κάποτε ότι «Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες». 
Με μία απλή παράφραση, καθώς ο πλούτος είναι μάλλον «αστείος» στην προκειμένη περίπτωση, για να μπορέσει κάποιος να κάνει οικονομία επιβάλλεται να «κόψει» τις πάλαι ποτέ καθημερινές χαρές. Άρα τσιγάρο, αλκοόλ, και άλλα τέτοιου τύπου …ακριβά χόμπι θα αποτελούν στο εξής, τις αιτίες που γίναμε ...πιο υγιείς.

Υπομονή παιδιά, κρίση είναι θα περάσει (;)...

Πηγή: www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου