30 Νοεμβρίου 2012

Νίκη για τους Παλαιστίνιους η αναγνώρισή τους από τον ΟΗΕ

Οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν και το Ισραήλ "υπενθυμίζει" πως τίποτε δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα.

Χθες η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία να δώσει στην Παλαιστίνη το δικαίωμα να χαρακτηρίζεται ως «κράτος μη μέλος παρατηρητής» (non-member observer state), παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν μία από τις λίγες περιπτώσεις σχεδόν ευθυγράμμισης της διεθνούς κοινότητας. Η απόφαση πέρασε με 138 "ναι", 41 αποχές και 9 "όχι".

Θετικά εκφράστηκαν στην ψηφοφορία μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, το σύνολο του αραβικού κόσμου, των ασιατικών χωρών και της Νότιας Αμερικής. Αναμενόμενη ήταν η αρνητική ψήφος του Ισραήλ και των ΗΠΑ, "όχι" ψήφισε ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς αλλά και μερικά μικρά νησιωτικά κράτη. Μεταξύ των χωρών που απείχαν ήταν η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Το ουσιαστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Παλαιστίνη, καθώς αναβαθμίζεται το διεθνές της κύρος και της παρέχεται πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Ο Μαχμούντ Αμπάς άφησε να εννοηθεί ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ θα αξιοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες με το Ισραήλ.

Πηγή: in.gr και Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου