2 Νοεμβρίου 2012

Bloomberg: Διαγραφή και όχι επαναγορά του χρέους

Καμία επαναγορά του ελληνικού χρέους δεν θα ανατρέψει την ελεύθερη πολιτική και οικονομική πτώση της χώρας, επισημαίνει σε κύριο άρθρο του σήμερα το πρακτορείο Bloomberg. Και προσθέτει ότι η μόνη βιώσιμη λύση φαίνεται να είναι η αναδιάρθωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. Η λύση αυτή όμως συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας. 

Η ιδέα επαναγοράς του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι ελκυστική, επειδή επιτρέπει στη Γερμανία να συμφωνήσει σε ένα μέτρο μείωσης του χρέους της Ελλάδας χωρίς να πρέπει να περάσει τη δική της «διαχωριστική γραμμή» για μη διαγραφή ελληνικού χρέους, που βρίσκεται στα χέρια του γερμανικού κράτους ή της ΕΚΤ. 
Βάσει του σχεδίου της επαναγοράς, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να αγοράσει δικά της ομόλογα από τους επενδυτές, στις σημερινές μειωμένες τιμές της αγοράς (περίπου στο 1/3 της ονομαστικής τιμής τους). 
Επιπλέον, μία επαναγορά θα αφορούσε μόνο το 40% του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες. 

Το πρόβλημα ωστόσο είναι, προσθέτει το πρακτορείο, ότι με την επαναγορά του χρέους θα αυξηθεί η τιμή των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και επομένως η μείωση του χρέους από μία τέτοια κίνηση θα ήταν μικρή.

Αυτό που χρειάζεται τώρα, αναφέρει το άρθρο, είναι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι επίσημοι δανειστές (ΔΝΤ, χώρες Ευρωζώνης και ΕΚΤ, που κατέχουν το 60% του ελληνικού δημοσίου χρέους), όπως δήλωσε πρόσφατα και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου