24 Νοεμβρίου 2012

Εξιχνίασε η ΕΛΑΣ τη μεγάλη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Λεπτομέρειες για την επιχείρηση της αστυνομίας που κατέληξε στον εντοπισμό των αντικειμένων που είχαν κλαπεί από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και στη σύλληψη τριών ατόμων, ανάμεσά τους και τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της υπόθεσης, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα η υπόθεση εξελίχτηκε ως εξής:
Η Ασφάλεια Πατρών έλαβε πριν λίγο καιρό την πληροφορία ότι πέντε άτομα αναζητούσαν αγοραστές για την πώληση των αντικειμένων που είχαν κλαπεί από το Μουσείο.

Αστυνομικός της ασφάλειας κατάφερε να έρθει σε επαφή με 41χρονο, στον οποίο εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής και άρχισε μαζί του διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν χρυσό δαχτυλίδι του 15ου π.Χ. αιώνα -το σπουδαιότερο αντικείμενο απο τα κλαπέντα- και ξεκίνησαν από το ποσό του 1.500.000 ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ορίστηκε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αγοραπωλησία. Μετά από αρκετές αναβολές, στη 01.00 σήμερα τα ξημερώματα, ο αστυνομικός, που προσποιείτο τον αγοραστή, πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που τον ανέμενε ο δράστης και αφού του έδειξε τις 300.000 ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι.

Ταυτόχρονα, αστυνομικοί που περίμεναν σε διπλανά δωμάτια άρχισαν να δραστηριοποιούνται. Μόλις είδε τους αστυνομικούς ο δράστης, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πιστόλι που είχε πάνω του και να διαφύγει, αλλά ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Λίγο αργότερα συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο, ενώ ο 41χρονος οδήγησε τους αστυνομικούς σε αγροτική περιοχή του χωριού Κοσκινά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου βρέθηκαν μέσα σε θαμμένο σάκο όλα τα αντικείμενα που είχαν κλαπεί.

Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μετά την καταγραφή τους, διαπιστώθηκε ότι ανευρέθησαν στο σύνολό τους.

Συλληφθέντες, όπως αναφέρθηκε κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, είναι ένας 41χρονος, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της σπείρας και κατά καιρούς εργαζόταν ως μικροπωλητής στο Μοναστηράκι, ένας 50χρονος και ένας 36χρονος, όλοι από την Πάτρα. Αναζητούνται άλλα δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στην Αστυνομία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη και των άλλων δύο που διαφεύγουν.

Το μήνυμα ότι «παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας, ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» έστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας, δίνοντας συγχαρητήρια στους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου