5 Νοεμβρίου 2012

Μία λύση για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα σήμερα

Σε σημερινό άρθρο του ο καθηγητής Βαρουφάκης εξηγεί γιατί η σημερινή προσέγγιση οδηγεί στην επιδύνωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και πως θα μπορούσαμε με λίγα απλά βήματα να θέσουμε σε βιώσιμη πορεία ξανά τη χώρα μας.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα protagon.gr, όπου περιληπτικά ο καθηγητής συνοψίζει τα εξής:

Η πολυσυζητημένη δόση του μνημονίου που αναμένει "διακαώς" η χώρα μας σήμερα, δεν αποτελεί τη μακροπρόθεσμη λύση που χρειάζόμαστε, αλλά αντιθέτως είναι στη σημερινή της μορφή ακόμη ένα βήμα βαθύτερα στον καταστροφικό φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους:

  • Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα δοθεί είτε στις ελληνικές Τράπεζες ως ανακεφαλαιοποίηση, είτε στους δανειστές μας για τόκους. Οι Τράπεζες, πιστές στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, θα αναγκαστούν αυτά τα χρήματα να τα κρατήσουν πάνω τους, αντί να δώσουν δάνεια/ρευστότητα στην αγορά.
  • Το μικρό κομμάτι που θα εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου θα έχει προσωρινό αποτέλεσμα, καθώς το αυξανόμενο χρέος σε συνδυασμό με τα συρρικνούμενα έσοδα (ύφεση) του κράτους θα δημιουργήσουν αμέσως νέες και μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Λύση υπάρχει κατά τον καθηγητή, αλλά χρειάζονται ορισμένα τολμηρά βήματα, τα οποία προσκρούουν στο πολιτικό status quo εντός και εκτός Ελλάδας:
  • Καταρχήν χρειάζονται όντως κάποιες περικοπές - ο καθηγητής υπολογίζει στα 2,5 δισ. € - οι οποίες θα προέλθουν από το δημόσιο και κυρίως από τους υψηλούς μισθούς, μέχρι να δημιουργηθεί πρωτογενές έλλειμα. Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, καθώς ακόμη και σε περίπτωση διακοπής χρηματοδότησης θα μπορούμε να ζήσουμε ως χώρα με όσα παράγουμε.
  • Επαναδιαπραγμάτευση για μια οριστική πραγματικά βιώσιμη λύση-αποπληρωμή του χρέους μας και παύση πληρωμής των δανειστών έως τότε (π.χ. χρηματοδότηση μέσω υφιστάμενων κονδυλίων ΕΣΠΑ του ιδιωτικού τομέα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο).
  • Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με μορφή κουπονιών, τα οποία θα τις απαλλάσουν από ανάλογο ποσό μελλοντικών φόρων.
Η άποψη του καθηγητή δεν αγνοεί φυσικά τις πολιτικές δυσκολίες του συγκεκριμένου σχεδίου, ούτε προτείνει ωμό "τσαμπουκά" απέναντι στους δανειστές μας. Όμως δεδομένου ότι το σημερινό σχέδιο οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή την ελληνική οικονομία, το πολιτικό ρίσκο των προτάσεων αυτών παύει να τρομάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου