5 Νοεμβρίου 2012

Φρανσουά Μπαρουάν: Έτσι έζησα τον "πολιτικό θάνατο" του Γ. Παπανδρέου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί, Φρανσουά Μπαρουάν, περιγράφει στο νέο βιβλίο του με κάθε λεπτομέρεια την κατάρρευση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις Κάνες, κάτω από την πίεση των ισχυρών της Ευρώπης, και μετά την ανακοίνωσή του ότι σκόπευε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Ορισμένα αποσπάσματα στη συνέχεια, από άρθρο που δημοσίευσε χθες το "Έθνος": 

Κάνες, βράδυ 2ας προς 3η Νοεμβρίου 2011. Ήταν η νύχτα που έμελλε να γράψει την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας. Τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς οδήγησαν στις μετέπειτα καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και, στη συνέχεια, τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. 

Με αρκετή λεπτομέρεια, αλλά και μερικά λάθη, ο Φρ. Μπαρουάν καταγράφει στις σελίδες του βιβλίου του, σαν σε ζωντανή μετάδοση και σε δραματικό τόνο, την κατάρρευση του Έλληνα πρωθυπουργού κάτω από την "ανακριτική λάμπα" των "μεγάλων" της Ευρώπης, μετά δύο ώρες απέλπιδας προσπάθειας για επιβίωση. 

«Βρισκόμαστε στις Κάνες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το G20. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που έρχεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να υποβάλει το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας σε δημοψήφισμα, έχει κληθεί για εξηγήσεις [...]. Οι πόρτες κλείνουν», ξεκινάει η «μετάδοση» του Μπαρουάν στο βιβλίο του «Ημερολόγιο της Κρίσης», σύμφωνα με τα αποσπάσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική εφημερίδα L' Express. «Η συζήτηση διαρκεί περίπου δύο ώρες χωρίς διακοπή». 


«Η Μέρκελ κάθεται απέναντι στον Παπανδρέου. Αριστερά της Μέρκελ και απέναντι στον Ομπάμα, ο Σαρκοζί. Δεξιά της Καγκελαρίου, ο Σόιμπλε. Αριστερά του Σαρκοζί, ο Ζιπέ. Κι αριστερά του Ζιπέ, εγώ. Το κλίμα είναι βαρύ, η ένταση έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αρχίζει τότε ένα μπρα ντε φερ με τον Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό του των Οικονομικών.
"Σ' το λέμε ξεκάθαρα, εάν κάνεις δημοψήφισμα δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας" λέει ο Σαρκοζί στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. 
Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ επαναλαμβάνει στον Έλληνα πρωθυπουργό το ίδιο πράγμα με πολύ αποφασιστικό τρόπο. Είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει κι άλλο. Ο Σαρκοζί του επαναλαμβάνει τους όρους μας σε στυλ τελεσιγράφου.

Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει [...]», γράφει ο Μπαρουάν στο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις JC Lattes και βάσισε στις σημειώσεις που κρατούσε ως υπουργός Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2011 έως το 2012.

«Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούει προσεκτικά. Συνοψίζει καμιά φορά την κατάσταση, ηρεμεί το παιχνίδι όταν ανεβαίνουν οι τόνοι».

Από αυτό το σημείο ξεκινάει η κατάρρευση του Έλληνα πρωθυπουργού: «Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και πιο πολύ, ταλαντεύεται από τις αρχικές του θέσεις, έπειτα καταρρέει.

Στο τέλος δεν έχει άλλη επιλογή: αναγκάζεται να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του ευρώ. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πια να ξεφύγει από αυτό το ερώτημα υποβάλλοντάς το στον λαό του. Παρακολουθώ απευθείας τον πολιτικό του θάνατο. Έπειτα από δύο ώρες αντιπαράθεσης, παραδίδει τα όπλα».

Πηγή και λεπτομέρειες στο:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63733118

1 σχόλιο:

  1. Tο κακό είναι βέβαια πως ο Παπανδρέου ίδρωνε για το πολιτικό του μέλλον και όχι το μέλλον της χώρας. Οι ισχυροί του κόσμου απλώς κέρδισαν χρόνο με αυτή την κίνηση - και ενδεχομένως ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί για μία οριστική λύση, βλ. πραγματική ενοποίηση στην Ευρώπη. Αλλά όσο αργουν, οι Ελλάδες πληθαίνουν πάμε ολοταχώς για ένα νέο 1929.

    ΑπάντησηΔιαγραφή