4 Απριλίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 4.4.2016

(upd) Διεθνής συναγερμός λόγω «Panama Papers». Η μεγαλύτερη στην ιστορία διαρροή στοιχείων που αφορούν υπεράκτιες εταιρείες στον Παναμά εμπλέκει πολιτικούς, αθλητές και υψηλόβαθμα στελέχη. Αναμένεται να ξεκινήσουν εκτεταμένες έρευνες διεθνώς.
 Ανάμεσά τους τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τοναργεντινό ομόλογό του Μαουρίτσιο Μάκρι, τους πρωθυπουργούς της Ισλανδίας και του Πακιστάν και τον σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, γράφει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. 

Σε κλίμα αβεβαιότητας οι πρώτες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Δύο επιβατηγά πλοία με τουρκική σημαία απέπλευσαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας από τη Λέσβο, μεταφέροντας 131 μετανάστες, με προορισμό την τουρκική παραθαλάσσια πόλη του Ντικιλί.Πάνω από 60 άτομα αναχώρησαν και από το λιμάνι της Χίου. 

Βίτσας: Το λιμάνι του Πειραιά θα έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα. Όπως τόνισε στο Mega, μέσα στο Σαββατοκύριακο αποχώρησαν 1.400-1.500 πρόσφυγες προς τον Ελαιώνα, ενώ δεν προστέθηκαν νέες ροές. Μετά έχει σειρά η Ειδομένη εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Σε άκρως αρνητικό κλίμα ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Η διαρροή στον ιστότοπο Wikileaks της συζήτησης του κ. Τόμσεν με τις κυρίες Βελκουλέσκου και Πέτροβα, καθώς και οι επιστολές του κ. Τσίπρα και της κυρίας Λαγκάρντ, δείχνουν ότι οι συζητήσεις, που θα αρχίσουν στις 16:00, θα πραγματοποιηθούν σε άκρως αρνητικό κλίμα.

«Η ΕΥΠ του Ρουμπάτη πίσω από τις υποκλοπές» εκτιμά η Tagesspiegel «Ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει πιθανόν σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αιχμηρή απάντηση Λαγκάρντ σε Τσίπρα. "Οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία" αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ, στην απαντητική επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θέτει ευθέως ζήτημα σεβασμού της ιδιωτικότητας των συζητήσεων και ασφάλειας της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Ελλάδα.

Μαξίμου: Ανοησία είναι η στρατηγική της κωλυσιεργίας. Αιχμηρή απάντηση στην επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέδωσε η κυβέρνηση, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών, μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου από τον ιστότοπο Wikileaks.

Πυροτεχνήματα Τσίπρα με τα Wikileaks. Εν όψει των αναπόφευκτων μέτρων περιορισμού των συντάξεων και αύξησης της φορολογίας, με το ελληνικό αδιέξοδο στην κορύφωσή του, την αμφισβήτηση απέναντι στην κυβέρνηση των Συριζανέλ να μεγεθύνεται, ίσως θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι οι αποκαλύψεις των Wikileaks του προσφέρουν την οδό διαφυγής που καιρό τωρα επιζητούσε.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμόυ να αναλάβει τη θέση, μετά την παραίτηση του Ian Fabre, σε μια δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή του θεσμού.

Ο Σταύρος Παπασταύρος εμπλέκεται στην υπόθεση των Panama Papers Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου (συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios. «Οφείλουμε να 'συγχαρούμε' τον κ. Παπασταύρου για την ευρύτατη γκάμα των... επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, που εκτείνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη λίστα Λαγκάρντ και αυτή των Panama Papers, τόσο στον Ατλαντικό, όσο και στον Ειρηνικό Ωκεανό!» είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Βερολίνο με αντικείμενο την Ελλάδα Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Τόμσεν. Στο Βερολίνο αναμένονται σήμερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αύριο η Κρ. Λαγκάρντ και τις επόμενες μέρες ο Πολ Τόμσεν. Αντικείμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά, πιθανότατα, και η διαγραφή του ελληνικού χρέους. 


Πακιστάν: 45 νεκροί και 34 τραυματίες από τις πλημμύρες. Λίγο πριν τους μουσώνες το Πακιστάν υποφέρει ακόμα μια φορά από τις δυνατές βροχές.
ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου με δύο νεκρούς και 35 τραυματίες. Σύγκρουση τρένου με μηχάνημα ανασκαφής σημειώθηκε την Κυριακή νότια της Φιλαδέλφειας. Το τρένο εκτροχιάστηκε και έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 35 να τραυματιστούν.

Ολλανδία: Δημοψήφισμα για τη σύνδεση Ουκρανίας - Ε.Ε. Την Τετάρτη οι Ολλανδοί ψηφοφόροι καλούνται να αποφανθούν για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου