3 Απριλίου 2016

Πυροτεχνήματα Τσίπρα με τα Wikileaks

Αφηρημένες ...Σκέψεις

Εν όψει των αναπόφευκτων μέτρων περιορισμού των συντάξεων και αύξησης της φορολογίας, με το ελληνικό αδιέξοδο στην κορύφωσή του, την αμφισβήτηση απέναντι στην κυβέρνηση των Συριζανέλ να μεγεθύνεται, ίσως θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι οι αποκαλύψεις των Wikileaks του προσφέρουν την οδό διαφυγής που καιρό τωρα επιζητούσε. 

Με τα αναπόφευκτα μέτρα περιορισμού των συντάξεων και αύξησης της φορολογίας προ των πυλών, με το ελληνικό αδιέξοδο στην κορύφωσή του υπό την συνδυασμένη αρνητική επίδραση της καθυστέρησης της αξιολόγησης και της έντασης του προσφυγικού, ίσως νομίζει ο κ. πρωθυπουργός ότι επιτέλους βρήκε την ευκαιρία της ηρωικής απόδρασης που καιρό τώρα επιζητούσε.

Την αφορμή μπορεί κάλλιστα να την προσφέρει ο κατάλληλος επικοινωνιακός χειρισμός της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks, με την απομόνωση μιας ασαφούς φράσης των συνομιλητών περί "πιστωτικού γεγονότος" και στήνοντας εκεί επάνω ολόκληρη θεωρία συνωμοσίας, που πάντα πουλάει. Έτσι λοπόν στέλνει ο κ. Τσίπρας επίστολή* προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, "εκφράζονας την βαθειά του ανησυχία" για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Στέλνει μια ακόμα επιστολή και ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς, με το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο. Και με την προβολή του θέματος στα ΜΜΕ, με την συνδρομή και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται 
προς το παρόν ο κ Τσίπρας να επιτυγχάνει τον τωρινό του στόχο. 

Γιατί επί της ουσίας τα στελέχη του ΔΝΤ συζητούν για την ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους και την επίτευξη χαμηλότερων πλεονασμάτων (1,5% του ΑΕΠ αντί 3,5% που προβλέπει το 3ο μνημόνιο), κάτι που η κυβέρνηση των Συριζανέλ θα μπορούσε να επικροτήσει, καθόσον είναι σύμφωνο με τις βασικές της επιδειώξεις. 

Όμως, ο παρόν στόχος δεν φαίνεται να είναι η συμφωνία αλλά η διαφυγή, μέσω της σύγκρουσης με το ΔΝΤ, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Ήδη ο 
ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου κατα 8 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Έγραφε πρόσφατα το Βήμα**: "Η κατάσταση της χώρας δεν κρύβεται. Ολοι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο της κυβέρνησης Τσίπρα και όλοι αισθάνονται πως τα πρωθυπουργικά λόγια δεν κρύβουν τίποτε άλλο, παρά την προετοιμασία μιας επερχόμενης πολιτικής κρίσης ικανής να προσφέρει οδό διαφυγής με τις μικρότερες δυνατές απώλειες".

Εξάλλου, για "προσχηματικές αντιδράσεις από πλευράς Μαξίμου και πρωθυπουργού, αποκλειστικά για το «φαίνεσθαι»" έκανε λόγο χθές η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωη Κωνσταντοπούλου, σε κείμενο*** που ανήρτησε στην προσωπική της ιστοσελίδα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών Τόμσεν- Βελκουλέσκου από τα Wikileaks.

Διαφεύγει όμως του πρωθυπουργού και η εμμονή της Γερμανίας στο ρόλο του ΔΝΤ για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είχε ξεκαθαρίσει για μια ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον Νταβός, λέγοντας την περίφημη φράση «It's implementation stupid» (Είναι η εφαρμογή ανόητε)!****. Είχε δε διευκρινίσει τότε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι το γερμανικό και τα άλλα κοινοβούλια συμφώνησαν για την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θεωρούνται «αρκετά ισχυρά ώστε να εφαρμόσουν αυτά που έχουν αποφασίσει».

Και ενώ όλα τα γεγονότα τονίζουν το ελληνικό αδιέξοδο, την ώρα που κοινωνία βράζει και η αμφισβήτηση απέναντι στην κυβέρνηση των Συριζανέλ διαρκώς μεγεθύνεται, ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να ρίχνει στον αέρα πυροτεχνήματα! 

Πηγές: Με στιχεία από πρόσφατες αναρτήσεις μας:






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Στημένη ιστορία αυτή με τα Wikileaks που θα μας γυρίσει σε μπούμεραγκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή