3 Ιουνίου 2019

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ο Αλέξης είναι ηθοποιός»

Το ΜέΡA25, που ίδρυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, απέσπασε στις ευρωεκλογές 169.287 ψήφους (ποσοστό 2,99%). Η έδρα στην Ευρωβουλή, την οποία θα καταλάμβανε η Σοφία Σακοράφα, χάθηκε για λιγότερες από 400 ψήφους. Πολλοί προεξοφλούν ότι αυτή η επίδοση σηματοδοτεί μια αντίστοιχη ή και καλύτερη εμφάνιση στις εθνικές εκλογές και είσοδο στη Βουλή. Η αυτόνομη κάθοδός του, όμως, θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη σχεδόν σίγουρη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα συζητούσε ο κ. Βαρουφάκης την πιθανότητα μιας νέας συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα; «Μακριά από εμάς η δαιμονοποίηση ανθρώπων, αλλά ο Τσίπρας λέει παραμύθια στον εαυτό του και τα πιστεύει κιόλας», λέει ο πρώην υπουργός στην «Καθημερινή».

«Ο Αλέξης είναι όπως ένας ηθοποιός που ανεβαίνει στη σκηνή για να παίξει ένα ρόλο, δηλαδή για να ερμηνεύσει ένα ψέμα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι για να είναι καλός πρέπει εκείνη τη στιγμή να πιστεύει μέσα του ότι ο ρόλος είναι αληθινός και ότι αυτά που λέει είναι η αλήθεια». Με αυτή την παρομοίωση ο κ. Βαρουφάκης αποκλείει κάθε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, συμπληρώνοντας με νόημα: «Ο Αλέξης ξέρει πως ξέρω ότι ξέρει». O κ. Βαρουφάκης σίγουρα ξέρει πολλά που εμείς δεν ξέρουμε, καθώς φήμες που ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει επιμένουν ότι είχε τη συνήθεια να καταγράφει με το κινητό του τις απόρρητες κυβερνητικές συσκέψεις, αλλά και τις συνεδριάσεις του Europgroup.

Πέρα από τις μνήμες του παρελθόντος, ο κ. Βαρουφάκης κυρίως νοσταλγεί το μέλλον και εκείνο που φροντίζει να αποφύγει είναι το ΜέΡA25 να πέσει θύμα της θεωρίας της χαμένης ψήφου. «Η μεγάλη διαφορά των ευρωεκλογών αχρηστεύει τη θεωρία αυτή». Κατά τη γνώμη του η μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών ισοδυναμεί με σίγουρη ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που η ήττα είναι αναπόφευκτη, χαμένη θα είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί να ψηφίσουμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν μνημόνια; Θα έχουν το κουράγιο στην αντιπολίτευση να αντισταθούν σε νέα μέτρα και νέα μνημόνια; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ηγηθεί της αντίστασης στην ολιγαρχική παλιννόστηση». 

Ωστόσο, δεν αποκλείει τη μετεκλογική συνεννόηση ακόμα και με όσους κατηγορεί για «ολιγαρχική παλιννόστηση». «Η διχόνοια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Πρέπει να μιλάμε. Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Κι εγώ το προσπάθησα το 2015. Να συζητήσουμε το πώς». 

Ο κ. Βαρουφάκης δεν εξελέγη ευρωβουλευτής στη Γερμανία, όπου ήταν υποψήφιος, αλλά δεν πτοείται. Με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση προετοιμάζεται για να καταπολεμήσει, αν όχι τη λιτότητα, τότε σίγουρα τη μονοτονία της πολιτικής σκηνής.

Πηγή: kathimerini.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου