3 Νοεμβρίου 2019

Μάρνιξ φαν Γέι: Η δύναμη των οικογενειακών επιχειρήσεων

Την ανάγκη να υιοθετήσουν οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Μάρνιξ φαν Γέι, ανώτερος σύμβουλος οικογενειακών επιχειρήσεων της ΕΥ (πρώην Ernst & Young). Για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητά τους, προσθέτει ότι αυτές θα πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα της διαδοχής με έναν μη συναισθηματικό τρόπο. Κατά τον ίδιο, τα «γονίδια» δεν αποτελούν προσόν αρκετό για τη διαδοχή μιας οικογενειακής επιχείρησης.

Πιο αναλυτικά, ο Μάρνιξ φαν Γέι μιλώντας για τις οικογενειακές επιχειρήσεις μεταξύ άλλων αναφέρει:

Για την επιβίωση και ανθεκτικότητα σε βάθος χρόνου: 
– Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 30% των επιχειρήσεων επιβιώνει μετά τη δεύτερη γενιά, το 13% μετά την τρίτη γενιά και μόνο το 3% στις επόμενες. Αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Το ίδιο ισχύει και για πολλές πολυμετοχικές εταιρείες. Στην πραγματικότητα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στον χρόνο, δεδομένου ότι τείνουν να υιοθετούν μια πιο μακροπρόθεσμη οπτική των πραγμάτων, αντί να εστιάζουν μόνο στα οικονομικά αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι κανείς πολύ αυστηρός με τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, έχοντας κατά νου ότι αντιμετώπιζαν μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση την τελευταία δεκαετία και χωρίς να διαθέτουν τους πόρους μιας μεγάλης πολυεθνικής. 

Για ζητήματα διακυβέρνησης:
– Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα –όπως και παγκοσμίως– πρέπει να υιοθετήσουν τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής και οικογενειακής διακυβέρνησης και να προσεγγίσουν το θέμα της διαδοχής με έναν δομημένο, μη συναισθηματικό τρόπο.

Για τη διαδοχή σε μια οικογενειακή επιχείρηση: 
 Η διαδοχή σε μια οικογενειακή επιχείρηση είναι ένα περίπλοκο ζήτημα με πολλές συναισθηματικές, οικονομικές και νομικές παραμέτρους. Η προσδοκία ότι μια οικογενειακή επιχείρηση θα συνεχίσει να διευθύνεται από τις μελλοντικές γενιές είναι φυσική, και είναι αυτή ακριβώς που δημιουργεί τη μακροπρόθεσμη προοπτική τους. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων αναγνωρίζουν σήμερα ότι τα γονίδια, από μόνα τους, δεν αποτελούν προσόν αρκετό για να εξασφαλίσει μια διευθυντική θέση. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντική η κατάλληλη προετοιμασία των διαδόχων – ιδανικά με την απόκτηση εξωτερικής εμπειρίας πριν από την ένταξή τους στην εταιρεία. Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχει η διαδικασία της διαδοχής, η οποία θα πρέπει να ξεκινάει νωρίς και να ακολουθεί διαφανείς και κατανοητούς, από όλους, κανόνες.

Για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των οικογενειακών επιχειρήσεων:
– Η βασική δύναμη των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική τους, που απορρέει από την εγγενή ανάγκη των ιδιοκτητών να αφήσουν πίσω τους μια θετική κληρονομιά. Αυτό οδηγεί σε σταθερότητα, προσαρμοστικότητα και αντοχή στις δυσκολίες. Επίσης, οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο στενά δεμένες με τους ανθρώπους τους και τους πελάτες τους. Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προσέλκυση και διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας μιας οικογενειακής επιχείρησης, καθώς η αντίληψη ότι ένας «ξένος» δεν θα φτάσει ποτέ στην κορυφή δρα ως αποτρεπτικός παράγοντας για την προσέλκυση άξιων στελεχών. Η εμπειρία δείχνει ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις με τις καλύτερες επιδόσεις είναι εκείνες που υιοθετούν σωστούς κανόνες εταιρικής και οικογενειακής διακυβέρνησης, καθώς και αυτές που κατανοούν τη σημασία της ορθής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου