14 Νοεμβρίου 2019

Κ. Φρουζής: Mε στοχοποίησαν για να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα

«Με στοχοποίησαν προκειμένου να με αξιοποιήσουν ως εργαλείο για να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα», φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της 8ωρης κατάθεσής του, ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής. 

«Δεν έχω δώσει ούτε ένα ευρώ σε κανένα άνθρωπο, δεν έχω δώσει χρήματα σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο», «δεν συνάντησα ποτέ, προσωπικά, τον Αντώνη Σαμαρά και δεν μετέφερα ποτέ χρήματα σε τροχήλατη ή...ιπτάμενη βαλίτσα», ανέφερε, ο κ. Φρουζής.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, περιέγραψε την περασμένη Τρίτη στην επιτροπή, ότι η συνάντηση του με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, τον Μάιο του 2018, είχε χαρακτηριστικά πίεσης. Είπε ειδικότερα ότι είχε κρατήσει ένα τέταρτο με 20 λεπτά. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, η Ελένη Τουλουπάκη «επίμονα» του είπε, ότι υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του και «θα μπορούσε να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων προκειμένου να μιλήσει για τους 10 πολιτικούς». Όταν στη συνέχεια το συζήτησε με τους δικηγόρους του, εκείνοι του είπαν ότι η πρόταση της κ. Τουλουπάκη ουσιαστικά αποβλέπει στο να τον καταστήσει «προστατευόμενο μάρτυρα». 

Σήμερα ο Κωνσταντίνος Φρουζής διευκρίνισε ότι η κ. Τουλουπάκη του είπε ότι μπορεί να αξιοποιήσει ευεργετικές διατάξεις του νόμου (σ.σ. μέτρα επιείκειας αν βοηθήσει την έρευνα) προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. «Γιατί δεν καταγγείλατε τη συνάντηση με την κ. Τουλουπάκη;», ρωτήθηκε στην επιτροπή. «Δεν είχα σκοπό να αντιπαρατεθώ με το κράτος», είπε. Σε ερώτηση που του υπεβλήθη, αν η Ελένη Τουλουπάκη υπέδειξε στην άτυπη συνάντησή τους ονομαστικά πολιτικούς, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι η κ. Τουλουπάκη δεν ανέφερε ονόματα πολιτικών.

Είπε ακόμη ότι δεν στράφηκε με κανένα ένδικο μέσο κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς, και ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις του στο έργο των εισαγγελικών λειτουργών.

Ο Κων. Φρουζής επανέλαβε και επέμεινε, ότι δεν έχει κληθεί να καταθέσει αν και του έχει ασκηθεί δίωξη. Σε επισήμανση μέλους της επιτροπής, ότι τρεις φορές έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος, και ότι απάντησε με υπομνήματα, ο κ. Φρουζής 
διευκρίνισε: «Δεν έχω καταθέσει ποτέ για τη βασική υπόθεση. Έχω κληθεί μόνο για υποθέσεις που είχαν σχέση». 

Ρωτήθηκε και για το λογαριασμό του που έχει δεσμευτεί στην Ελβετία, ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. «Όλοι οι λογαριασμοί μου δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που απέκτησα στα χρόνια που εργάζομαι» φέρεται να απάντησε. «Ο λογαριασμός στην Ελβετία είναι προσωπικός, δεν είναι τροφοδότης λογαριασμός για αθέμιτες πληρωμές, είναι ένας κουμπαράς, ένα αποταμιευτικός λογαριασμός», απάντησε ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Στην πολύωρη κατάθεσή του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Φρουζής, πολύ επίμονα επανέλαβε, πως όποιες συναντήσεις είχε με πολιτικά πρόσωπα, δεν ήταν συναντήσεις που έκανε ως αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, αλλά ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ήταν δηλαδή συναντήσεις απολύτως θεσμικές. Επίμονα επίσης υπερασπίστηκε το έργο του στον ΣΦΕΕ, λέγοντας ότι στη θητεία του δημιούργησε έναν από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς διαφάνειας που υπάρχουν στην Ευρώπη, με υποχρέωση των μελών του συνδέσμου να καταγράφουν κάθε δοσοληψία για την προώθηση των φαρμάκων τους. Πολλές φορές υπογράμμισε επίσης, ότι στη Novartis Hellas δεν ήταν αρμόδιος για την προώθηση κανενός φαρμάκου, για να αποτρέπονται αθέμιτες πρακτικές. Κατέθεσε ακόμα, ότι όπως όλες οι φαρμακοβιομηχανίες, έτσι και η Novartis Hellas, είχε εκπονήσει προγράμματα προώθησης, «σεμινάρια εκπαιδευτικά», και για δημοσιογράφους, που το κονδύλι όμως ήταν πολύ μικρό ετησίως.

O Κων. Φρουζής ρωτήθηκε για το "Harvard project". Απάντησε πως ήταν ένα πρόγραμμα προετοιμασίας, όπως αυτά που έφτιαχναν και άλλες εταιρείες, για το πώς θα ανταποκριθούν στη νέα εποχή. «Και πώς γίνεται η υπόθεση Novartis να αποτελεί σκάνδαλο με πληρωμές γιατρών στην Αμερική και εδώ να είναι σκάνδαλο 'σκευωρίας', χωρίς υπευθύνους;», σχολίασε βουλευτής μέλος της Επιτροπής. «Γιατί εδώ είναι Ελλάδα...», απάντησε ο κ. Φρουζής.

Για το φάρμακο Gilenya που βρίσκεται στην αιχμή του σκανδάλου Novartis, o κ. Φρουζής παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την τιμή του.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, είπε επίσης ότι ο τζίρος της Novartis Hellas είχε «αλματώδη αύξηση» την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε εξάλλου διεξοδικά στην ασφυκτική πίεση που δέχθηκε η Novartis και η φαρμακοβιομηχανία γενικότερα, την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτή η πίεση διατηρήθηκε, όπως είπε, ως την περίοδο που αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, οπότε και η νομοθεσία άλλαξε, και πλέον η τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα υπολογιζόταν με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της χωρών της ευρωζώνης και όχι των 3 χαμηλότερων όλων των χωρών της Ε.Ε, «γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις». 

Τα πολιτικά πρόσωπα

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas ρωτήθηκε από τα μέλη της επιτροπής για τις σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα. Τις αρνήθηκε κατηγορηματικά. Αναφέρθηκε όμως σε συναντήσεις που είχε με πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς, άλλοτε τυχαία, και άλλοτε ως εκ του ρόλου του, δηλαδή από τη θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ.

Όπως προκύπτει από την κατάθεσή του, μεγάλο μέρος των συναντήσεών του, σχετίζονταν με τις πιέσεις που ασκούσε ο ΣΦΕΕ, να εξοφληθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τα μέλη του, γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες-μέλη του συνδέσμου, λόγω των καθυστερήσεων της πληρωμής τους αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας. Επανέλαβε ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας δεχόταν μεγάλη πίεση από την αρχή της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και ότι παρέμενε ανεξόφλητος και με κουρεμένες απαιτήσεις.

Μια από τις εταιρείες αυτές ήταν, όπως είπε, και η Novartis, στην οποία «δεν υπήρξε ταχεία αποπληρωμή». Προκειμένου δε να καταδείξει, ότι επί της θητείας του δεν ήταν προνομιακή η μεταχείριση της Novartis, δήλωσε ότι «ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας είχε αλματώδη αύξηση» την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. όταν δηλαδή εκείνος δεν ήταν πια στην εταιρεία). Τότε η αύξηση άγγιξε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αφού «από τα 330 εκατομμύρια, ο τζίρος της αυξήθηκε στα 400 με 420 εκατομμύρια, επί ΣΥΡΙΖΑ».

Οι συναντήσεις 

Ως προς τις συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε ειδικότερα ότι «δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο», «δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Γιώργο Κουτρουμάνη», «συναντήθηκε, πάντα παρουσία και άλλων μελών του ΣΦΕΕ, δύο φορές με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, τέσσερις ίσως και πέντε φορές με τον Μάριο Σαλμά, τέσσερις με πέντε φορές με τον Άδωνι Γεωργιάδη», «συναντήθηκε τυχαία μια φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής με τον Παναγιώτη Πικραμένο», λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Είπαν ότι σε 15 μέρες πρωθυπουργίας, έδωσα λεφτά στον Πικραμμένο».

Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Φρουζής είπε ότι «τον συνάντησε στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης που έγινε παρουσία της Άγγελα Μέρκελ», και στην οποία είχε κληθεί ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Για του λόγου το αληθές, κατέθεσε ότι εκείνη την ημέρα, δίπλα του καθόταν ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο Κων. Φρουζής ισχυρίστηκε μάλιστα, πως «ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τη γερμανική αντιπροσωπεία, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει στην αποπληρωμή των οφειλομένων προς την εταιρεία Novartis», τα οποία ήταν πολλά. Επισήμανε δε, ότι για τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του, αναφορικά με την εξόφληση των φαρμακοβιομηχανιών, είχε ασχοληθεί ο Τύπος. Ο κ. Φρουζής είπε πάντως, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου «είχε πάει», όμως «δεν θυμάται πότε ακριβώς» και «δεν είδε στο Μαξίμου τον Αντώνη Σαμαρά».

Τον Γιάννη Στουρνάρα τον είχε δει ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ

«Κοινωνικά» είχε συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφότου ο ίδιος είχε φύγει από τη Novartis και προτού ο κ. Μητσοτάκης γίνει πρόεδρος της ΝΔ, ισχυρίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας. «Ως πρωθυπουργό δεν τον έχω δει ποτέ. Ως βουλευτή συναντηθήκαμε κοινωνικά», είπε και εξήγησε ότι η γνωριμία με την οικογένεια Μητσοτάκη οφείλεται στο ότι ο πατέρας του είχε διατελέσει γραμματέας υπουργείου.

Ο Κων. Φρουζής είπε ότι «έχει δει μια φορά τον Ανδρέα Λοβέρδο στο προαύλιο του υπουργείου, αλλά δεν πρόλαβε ούτε να τον χαιρετίσει». Διέψευσε ότι συνέφαγε μαζί του στην οικία δημοσιογράφου. 
Σε ερώτηση για τον ρόλο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Φρουζής απάντησε ότι «την περίοδο Λοβέρδου, οι διαπραγματεύσεις και αποφάσεις ήταν προς τα κάτω». Φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε ζημία στη φαρμακοβιομηχανία.

Κατέθεσε επίσης ότι συναντήθηκε πριν το 2015 με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που μείωνε τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων και επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τη μείωση των τιμών και έδωσε μάλιστα και συνέντευξη Τύπου για το θέμα».

Συναντήσεις, «τρεις τον αριθμό», είχε με τον Γιώργο Σταθάκη, και «αρκετές» με τον Ανδρέα Ξανθό. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο ενημέρωσης του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Συναντήσεις είχε και με το Νίκο Παππά και με τον Γιάννη Δραγασάκη. (...)

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Κων. Φρουζής τις καταθέσεις που έχουν δώσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι οποίοι του δίνουν ρόλο κλειδί στις αθέμιτες πρακτικές και τις παράνομες πληρωμές της Novartis. Απέδωσε οικονομικά κίνητρα στις καταθέσεις τους και στο ότι «πιάστηκαν από τις αρχές». Μέλη της επιτροπής του ζήτησαν να δηλώσει, ποια φυσικά πρόσωπα κατά την εκτίμησή του, είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Για έναν από αυτούς πιθανολόγησε ότι μπορεί να είχε συνεργαστεί όταν ο ίδιος είχε θέση στην εταιρεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φρουζής γκρέμισε το αφήγημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας

Σχολιάζοντας την κατάθεση του Κωσταντίνου Φρουζή, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι με τις απαντήσεις του «γκρέμισε το αφήγημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis. Όπως αναλυτικά υπογραμμίζουν:
«Η σημερινή κατάθεση Φρουζή και η παραδοχή των ψευδών του, καταρρίπτει οριστικά τους ισχυρισμούς της ΝΔ- ΚΙΝΑΛ περί «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis, όσο και αν τα δύο κόμματα λειτουργούν ως συνήγοροί του επειδή όλοι μαζί έχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Σήμερα, μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών στην προανακριτική:
- Ο κ. Φρουζής αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ποτέ δεν του έγινε αναφορά σε ονόματα πολιτικών από την κ. Τουλουπάκη, ούτε για τυχόν ευθύνες καθενός από αυτούς.
- Ο κ. Φρουζής πήρε πίσω όλα όσα κατέθεσε προχθές με υπαινιγμούς για τους εισαγγελείς διαφθοράς, καταθέτοντας ότι δεν διαπίστωσε καμία παράτυπη ή παράνομη συμπεριφορά από μεριάς τους.
- Ο κ. Φρουζής αποκάλυψε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με πιέσεις Παπαγγελόπουλου σε εισαγγελικούς λειτουργούς.
- Τέλος, ο κ. Φρουζής σήμερα ανακάλεσε επίσης όσα ανέφερε προχθές, ότι δήθεν δεν κλήθηκε ποτέ από εισαγγελικούς λειτουργούς αφού ομολόγησε πως τελικά κλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές να δώσει εξηγήσεις μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους του».

Ο Άρειος Πάγος θα ζητήσει από την Βουλή την κατάθεση Φρουζή

Αντίγραφο της κατάθεσης στην προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, αναμένεται να ζητήσουν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν για την διερεύνηση της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης αναμένεται να ζητήσουν από τη Βουλή την κατάθεση του κ. Φρουζή , εφόσον ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ελληνικού τμήματος της Novartis φέρεται να έχει αναφερθεί σε πιέσεις που δέχθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου