7 Νοεμβρίου 2019

Μάστιγα για Ιταλία και Ελλάδα το brain drain

Η φυγή πνευματικού κεφαλαίου από τις χώρες του νότου της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) για τις κεντροευρωπαϊκές και βορειοευρωπαϊκές χώρες έχει ανακοπεί σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης, αλλά δεν έχει διακοπεί εντελώς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία παρατηρείται και αντιστροφή της τάσης αυτής.
Η κατάσταση παραμένει, εντούτοις, ίδια και απαράλλακτη για τη νότια Ιταλία, μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης συνολικά. 

Στη νότια Ιταλία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Deutsche Welle, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο. Το κέντρο έρευνας Svimez στην ετήσια έκθεσή του αναφέρει ότι από εκεί έχουν μεταναστεύσει 2 εκατ. Ιταλοί την τελευταία 20ετία. Οι μισοί από αυτούς είναι νέοι μέχρι 34 ετών, ενώ ο ένας στους πέντε είναι κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος. Οι προβλέψεις του ιδρύματος είναι ζοφερές, επισημαίνοντας πως εάν δεν βελτιωθεί το πλαίσιο της απασχόλησης, τα επόμενα 50 χρόνια ο ιταλικός νότος θα χάσει επιπλέον 5 εκατομμύρια νέους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Η υψηλή ανεργία θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ σε αυτές τις περιοχές έως και 40%. Η έκθεση του ερευνητικού κέντρου Svimez τονίζει ότι η μόνη λύση είναι η δημιουργία νέων, πραγματικών θέσεων εργασίας στο Παλέρμο, στη Νάπολη, στο Μπάρι και σε όλη τη νότια Ιταλία. Χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ενώ η δραστηριότητα της μαφίας στην περιοχή κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Οι εγκληματίες συνεχίζουν να εκβιάζουν και αποσπούν χρήματα από εμπόρους και επιχειρηματίες, ενώ αρνητικά επηρεάζει και η γραφειοκρατία. 

Στη νότια Ιταλία χρειάζονται 3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας

Στην περίπτωση της Ελλάδας, 427.000 νέοι άνθρωποι, που ζούσαν στις πόλεις, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο μετανάστευσαν την περίοδο 2008-2016, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος διαΝΕΟσις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η οικονομία αναπτυχθεί και δοθούν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης αυτή η τάση μπορεί σταδιακά να αντιστραφεί. Το 75% είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου, το 1/3 κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, ενώ το 80% μετακινήθηκε σε χώρα της Ε.Ε. με τη Γερμανία και τη Βρετανία να δέχεται από το 25% του συνόλου η κάθε μία. 


Επιστρέφουν στην Ιβηρική

Στην Ιβηρική Χερσόνησο τα πράγματα αλλάζουν συν τω χρόνω, διότι οι οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν βελτιώσει την απόδοσή τους. Οσοι νέοι και νέες έφυγαν μαζικά από την Ισπανία και την Πορτογαλία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αποφασίζουν να επιστρέψουν, σύμφωνα με τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Δέκα χρόνια αργότερα, 83.728 Ισπανοί κάνουν την αντίστροφη πορεία – και αυτά είναι τα στοιχεία του 2018 και μόνο. Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που όσοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους είναι περισσότεροι από όσους την εγκαταλείπουν. 


Στη γειτονική Πορτογαλία παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα – και να σκεφθεί κανείς ότι στα πιο σκοτεινά χρόνια της κρίσης από το 2011 έως το 2014 είχαν φύγει 485.000 νέοι και νέες για την Κεντρική και Βόρειο Ευρώπη, σχεδόν όσοι και από την Ελλάδα. Οι περισσότεροι ήταν κάτω των 30 ετών. Αρχής γενομένης από το 2017, όμως, επιστρέφουν περισσότεροι Πορτογάλοι απ’ όσους αποχωρούν. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πρόγραμμα κινήτρων για προσέλκυση ομογενών με φοροαπαλλαγές έως και 6.500 ευρώ σε αρχική οικονομική βοήθεια.

Σήμερα, η ισπανική οικονομία βρίσκεται στην πέμπτη διαδοχική χρονιά ανάπτυξης, ενώ η ανεργία στην Πορτογαλία βρίσκεται στο 6,5%, στο χαμηλότερο 15ετίας, και έχει 30.000 κενές θέσεις εργασίας, παρατηρεί το Spiegel.


Πηγές: kathimerini.grDeutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου